Ebben a korábbi kérdésben angolos kinek van igaza?
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelvt..
Én vagyok az, aki szerint reported speech-be kell rakni. De nem vagyok 100%-osan biztos benne, részben azért, mert ez rajtam kívül senkinek nem jutott eszébe a kérdésben. De nekem mégis így tűnik értelmesnek. Viszont már tapasztaltam, hogy filmekben is több helyen elhagyják a r.s-et, ahol szerintem használni kellene.
Na mindegy, csak azt szeretném tudni: igazam volt, vagy tévedtem?
Szerintem a 'Have you known' nem igazán helyes. Esetleg a 'Have you heard' lenne jó, ha present perfectet akarsz használni. Az esetben nem kell igeidőt egyeztetni, mert a főmondat is jelen idejű.
A 'know' igével inkább past simple-ben kell mondani a főmondatot, és az miatt a mellékmondatban szereplő igeidő is past simple lesz.
Szerintem.
27/L
Csak ismételni tudom a szabályt, amit korábban is írtam...
Sztenderd angolban, függő beszéd esetében, ha a főmondat múlt időben van, akkor a mellékmondatokban használt igeidőket eggyel a múlt felé kell csúsztatni. - Ezt nevezik igeidő egyeztetésnek. :)
Tehát neked van igazad szerintem az eredeti kérdésedet illetően.
27/L
..még egy megjegyzésem van.
Ez már nem az igeidő egyeztetéssel kapcsolatos, de fontos.
Függő kérdésnél a 'that' szó használata tilos.
Szóval, az igeidő egyeztetést és a 'that' kihagyását követően, így helyes a mondat:
Did you know you had fans from Hungary, as well?
Tudtad, hogy vannak rajongóid Magyarországról is?
27/L
"..még egy megjegyzésem van.
Ez már nem az igeidő egyeztetéssel kapcsolatos, de fontos.
Függő kérdésnél a 'that' szó használata tilos.
"
Érdekes, erről sosem hallottam, pedig nem ma kezdtem az angolt. Biztos vagy te ebben?
Olvasd el Dohár Péter Kis angol nyelvtan c. könyvének erre - függő kérdés - vonatkozó fejezetét. Ott (is) le van írva.
27/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!