Ebben a korábbi kérdésben angolos kinek van igaza?
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelvt..
Én vagyok az, aki szerint reported speech-be kell rakni. De nem vagyok 100%-osan biztos benne, részben azért, mert ez rajtam kívül senkinek nem jutott eszébe a kérdésben. De nekem mégis így tűnik értelmesnek. Viszont már tapasztaltam, hogy filmekben is több helyen elhagyják a r.s-et, ahol szerintem használni kellene.
Na mindegy, csak azt szeretném tudni: igazam volt, vagy tévedtem?
hát én tudom (nem az vagyok akitől kérdezted), de ezek szerint te viszont nem :D
NEM neked volt igazad.
Hát azért, mert a "Did you know" a főmondat.
Levezetem:
He knows, that he's got fans from Hungary too.
--> Kérdés: Does he know that he's got fans from Hungary too?
Múlt idő (szerintem): He knew that he HAD fans from Hungary too.
Did he know, that he HAD fans from Hungary too?
Ha most kijelentésbe tesszük át, akkor ugye: He knew, he's got fans from Hungary too. <-- Ez számomra furcsán hangzik. Szerintem itt igeidőt kell egyeztetni. Elfogadom, ha nem így van, csak arra kérlek, magyarázzátok el, mert azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki odadobja magyarázat nélkül, hogy "Nincs igazad".
Sztenderd angolban, függő beszéd esetében, ha a főmondat múlt időben van, akkor a mellékmondatokban használt igeidőket eggyel a múlt felé kell csúsztatni.
Tehát hiába vannak még most is rajongói, ha a főmondat múlt idejű, akkor egyszerű múltba kell tenni a mellékmondatot, vagyis: have -> had.
Mivel függő beszédről van szó, és látjuk azt, hogy a főmondat múlt idejű, így magyarra a mellékmondat angol múlt időt jelennel fordítjuk...
Did you know...... had?
Tudtad, hogy .....van? (továbbra is van, érvényes a jelenben)
Did you know ... had had?
tudtad, hogy ... volt? (már nem igaz a jelenre)
Vagyis a kérdés feltevőjéhez: szerintem neked van igazad.
Az amerikai angol lazábban kezeli ezt, az van, amikor múlt idejű főmondat után valóban jelen időt használ f. b. esetében is, de a sztenderd nem.
27/L
Örülök, hogy valaki egyetért velem:D Szerintem egyébként azért megtévesztő, mert nem is annyira Past Simple kellene ide, hanem Present Perfect: Have you known...?
Mivel feltesszük a kérdést, hogy EDDIG tudta-e.
És ebben az esetben természetesen nem kellene csúsztatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!