Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Koreaiban mi a hangul írás?...

Koreaiban mi a hangul írás? Mikor használjuk?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Nemrég elkezdtem tanulgatni koreait, de már is beleütköztem valamibe... Láttam a hangul írást, ami eltér a simától

Tehát pl az a : 아 az simában ilyen de hangulban meg csak ennyi : ㅣ

Valaki aki tapasztalt koreaiban tudna segíteni?

Amit még nem értek, hogy a gat szótagra valamiért rengeteg fajtát találtam. Eddig a duolingoval tanultam, remélem mindent pontosan mutat, de valamiért erre egyedül mutatott vagy 4-et: 갔, 갓, 같. Erre ennyi van?

Meg most ez lehet fura kérdés, de koreaiban van észak és dél koreai nyelv? Melykiejt érdemes megtanulni?

Előre is köszönöm annak aki válaszol!

2021. okt. 21. 20:16
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
100%

A hangul a koreai nyelv abc-je, és amikor latin betűkkel akarjuk leírni a betűiket, akkor használjuk a "romanization"-t (romanizálást). Például:

바다 (=tenger) romanizálva viszont "bada"

아 - ez igazából a kötőhang/segédhang (szótag elején néma, máshol "ng") ÉS az "a" együtt. Ha tényleg az a-t szeretnéd leírni, akkor az így néz ki:ㅏ

(nem akarok mindent hirtelen rád zúdítani, de hátha segít a következő)

a szótagoknak mássalhangzókkal kell kezdődniük, de mivel ez nem mindig kivitelezhető, a magánhangzók elé írják a fent említett kötőhangot: ㅇ

például: 여기 (=itt) "yeogi" (a romanizationban nem jelenik meg a szó elején a kötőhang, vagyis az "ng")

Csak a magánhangzó nem állhat egyedül (hivatalosan legalábbis, mégis előfordul ez manapság a fiatalok körében előfordul, meg néha kicsit dramatizálásnál is, de hivatalosan ez nem helyes), szóval ilyen nem szabályos:ㅏㅣ (a, i)

ㅣ itt nem tudom mi történt, de ez az "i" önmagában. Nem ismerem a duolingo koreai leckéjét, viszont, ha leírod, hogy ezt hol láttad, milyen környezetben, megpróbálom kifejteni ezt is :)

갔, 갓, 같:

갔: gass

갓: gas

같: gat'

Az első a kettőzött "s" igazából, de kiejtési szabályok miatt kell "t"-ként ejteni. A második esetben szimpla "s", szintén "t"-ként ejtve, míg az utolsó pedig a felpattanó "t", a lényege, hogy nagyon erősen (de nem túlzottan hosszan) kell kiejteni :D

Dialektusok vannak bőven, ezek mind írásban, mind kiejtésben különböznek, de még Dél-Koreán belül is. Az északi nyelvvel nem nagyon foglalkoztam eddig, így arról nem tudok sokat mondani, de vannak ott is írásbeli és kiejtésbeli különbségek.

Én a "déli verziót" tanultam és tanulom, szerintem ezt érdemesebb is.

Nagyon remélem nem zavartalak össze és tudtam legalább egy kicsit segíteni! :) Ha bármi kérdésed lenne, szívesen válaszolok, írj nyugodtan :)

2021. okt. 21. 21:34
 2/29 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy a Hangul írás eltér a simától? Nincs sima írás. El tudnád küldeni ezt a "sima" írást?

A koreaiak a Hangult használják, az az abc-jük. A "gat" szóra pedig azért találtál ennyi verziót, mert a szavak úgynevezett batchimját azonosan ejtik a fenti esetekben (valójában a ㄷ, ㅅ, ㅈ, ㅊ, ㅌ betűk esetén érvényesül ez) ilyen fura "elharapott" T betűhöz hasonlóan, és ha pl valami ragot teszel rá, akkor megváltozik/megváltozhat az ejtés. Itt a zöldel jelölt téglalapok mutatják, hogy az adott szóban mi a batchim: [link] (egy téglalap/négyzet egy mássalhangzót jelent).

Pl.:

낫 ejtése nat, de 낫을 naszül;

낮 ejtése nat, de 낮을 nadzül;

낯 ejtése szintén nat, de 낯을 ejtése nacshül. (A kiejtéseket nagyon magyarosan írtam, hogy érthető legyen a különbség, de ha google fordítóba bemásolod őket, akkor hallhatod rendesen.)

Leírnád, hogy honnan és mit tanulsz? Ha már az elején ennyire rossz irányba mész, lehet hogy itt tudnánk páran segíteni.

Egyébként Dél-Koreában és Észak-Koreában ugyanazt a koreait beszélik, de más dialektussal, illetve a dél-koreai tele van már angol jövevényszavakkal, az északi nincs, mert nagyon zárt és elmaradott ország.

2021. okt. 21. 21:49
 3/29 A kérdező kommentje:

A duolingoból kezdtem el nézegetni a leckéket, egyelőre még csak az első és a másodikat néztem. Amiben benne van az ABC. Arra értettem, hogy "sima" mert a duolingóban magában a leckében így mutatta az "a-t" :아 a hangeulban meg kihozott egy külön táblázatot. Most néztem meg, ott megtanítja leírni is. De azt nem értem miért néz ki máshogy. Most ezt nem tudom jól elmagyarázni, az lenne a legegyszerűbb, ha te is megnéznéd. De persze megértem ha nem szeretnéd, vagy nincs időd rá. Azt néztem egyébként, hogy a hangulban mutat külön betűket tehát pl a "g". Köszönöm a válaszod!

2021. okt. 21. 23:28
 4/29 anonim ***** válasza:
100%

Egy javaslat. A duolingo-t ne használd fővonalnak SOHA. Az csak gyakorlásra jó, vagy arra, hogy ne rozsdásodjon be a nyelvtudásod. ÉS EZ MINDEN NYELV ESETÉN ÍGY VAN A DUOLINGO-VAL.

2021. okt. 22. 02:04
 5/29 anonim ***** válasza:
Vegyél egy könyvesboltban vagy tankönyvboltban kezdőknek ajánlott tankönyvet. Érdemes az eladótól segítséget kérni, hogy melyik könyvet ajánlott megvenned. Az ilyen appozásokat meg felejtsed el mint forrásanyag, legfeljebb játékos gyakorlásra érdemesek (Főleg keleti nyelvek esetén és az angolnál bonyolultabbnak tűnő nyelveknél).
2021. okt. 22. 02:19
 6/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Esetleg nem tudsz online oldalt? Most nincs annyira alkalmam ellátogatni egy könyvesboltba... Olyan oldal ami teljesen megbízható, és nyelvtani és írás dolgok vannak ott?
2021. okt. 22. 14:36
 7/29 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Nem szeretnék külön kiírni egy kérdést, mert látom itt sok koreai nyelvhez értő embereket látok! :)

Én nyár eleje óta kezdtem el egyelőre csak a hangult tanulni egyedül! Megfejteni a jeleknek a hangjait, több-kevés sikerrel.

Most végzős vagyok és így nem tudok ezzel foglalkozni, de majd szeretném megtanulni a nyelvet!

Az lenne a kérdésem, hogy a szavakat hogyan lehet össze rakni? Mi a logika, hogy úgy van összerakva egy egység?

pl.:

대한민국 (=Korea)

És miért nem így írják:

ㄷㅐㅗㅇㅏㄴㅁㅣㄴㄱㅜㄱ

2021. okt. 22. 18:46
 8/29 anonim ***** válasza:
Ha nem gond a kérdezőnek, hogy pofátlanul ide írtam a kérdésemet. :( <3
2021. okt. 22. 18:47
 9/29 A kérdező kommentje:

Akkor milyen appot javasolsz?

Huhuu most ezzel jól összezavartál. De nem, semmi baj, hogy írtál. Abból is tanulok, ha a te kérdésedre adnak mások választ.

2021. okt. 22. 18:56
 10/29 anonim ***** válasza:
100%

#7:

nem betűket, hanem szótagokat írnak le. Ezek a szótagok mássalhangzóval kell, hogy kezdődjenek, viszont mivel ez nem mindig megvalósítható, a kezdő magánhangzók elé írják a ㅇ kötőhangot. Alapjáraton "ng"-nek ejtük, de szótagok elején ez néma. Romanizált írásnál nem jelenik meg.

Ha koreai billentyűzeten gépelsz, akkor igazából semmi dolgod nincsen, csak a helyes karaktereket lenyomni (meg szóközt), a szótagok önmagukat rendezik el. Ha mégsem, akkor valami félreütés történt.

Viszont a h (ㅎ) nem szétbontható tagokra, mint ahogy írtad, tehát ez a karakter nem ㅗ + ㅇ-ből áll. Mert ez a kettő igazából az "o" és a "ng". (nem bántásnak, vagy kioktatásnak szántam, csak gondoltam leírom, mielőtt félreértés lenne)

2021. okt. 22. 19:13
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!