Az oroszokra miért nem "szabad" azt mondani, hogy ruszkik?
A szlovákokra, románokra, szerbekre nem szabad azt mondani, hogy tót, oláh, rác, mert ők nem így nevezik magukat. (Nekem csak a szlovák probléma, mert két mássalhangzóval kezdődik, kibirom).
Az oroszok magukra a ruszkijt használják, mégis pejoratív a kicsengése, míg a 3 szomszédnál pont fordítva.
A 'ruszki' szandekosan serto elnevezeskent honosodott meg a magyar nyelvben, sokan utaltak a 'felszabadito', de amugy fosztogato, zabralo, tolvaj, eroszakos orosz katonakat.
A totok, racok, olahok elnevezesek egyszeruen a regi magyar nyelv reszei, mindenfele torzulasok utjan alakultak ki telepules- meg terulet-nevekbol. Az oroszokat pl. nem ruszkiknak, hanem muszkaknak neveztek akkoriban (Moszkva -> muszka), az olaszokat meg neha taljanoknak (iTALIANo ->taljan).
Minden orszagban meg van a sajat “beceneve “.
Poms, Yankees, Kiwis, Aussies, etc.
Angol anyanyelvunek is hasznaljak. “Russki “ , nem feltetlen degradalo, csak mostanaban lettek azok. Van ilyen vodka is.
Politikai korrektsag. Mar lassan ki sem lehet nyitni a szankat.
A fekete is negernek hivja magat, de egy feher nem mondhatja.
#7 Én a "ruszki"-ról mindig azt hallottam, hogy ne használjuk, mert sértő. Nem használom, nem gond, csak azt nem értem, ha másokra nem használhatjuk a régi, magyar megnevezést, akkor őrájuk miért nem a SAJÁT megnevezésüket.
Nekem mindegy, csak ne legyen benne se magánhangzó, se mássalhangzó torlódás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!