Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az oroszokra miért nem "szabad...

Az oroszokra miért nem "szabad" azt mondani, hogy ruszkik?

Figyelt kérdés

A szlovákokra, románokra, szerbekre nem szabad azt mondani, hogy tót, oláh, rác, mert ők nem így nevezik magukat. (Nekem csak a szlovák probléma, mert két mássalhangzóval kezdődik, kibirom).

Az oroszok magukra a ruszkijt használják, mégis pejoratív a kicsengése, míg a 3 szomszédnál pont fordítva.

#orosz/ruszki
2021. júl. 23. 09:08
 1/9 anonim ***** válasza:
84%

A 'ruszki' szandekosan serto elnevezeskent honosodott meg a magyar nyelvben, sokan utaltak a 'felszabadito', de amugy fosztogato, zabralo, tolvaj, eroszakos orosz katonakat.

A totok, racok, olahok elnevezesek egyszeruen a regi magyar nyelv reszei, mindenfele torzulasok utjan alakultak ki telepules- meg terulet-nevekbol. Az oroszokat pl. nem ruszkiknak, hanem muszkaknak neveztek akkoriban (Moszkva -> muszka), az olaszokat meg neha taljanoknak (iTALIANo ->taljan).

2021. júl. 23. 10:11
 2/9 anonim ***** válasza:
81%
Mashol sincs amugy maskepp: pl. az amerikai katonak a nemeteket Fritzeknek meg Kraut-oknak csufoltak (a Sauerkraut, azaz savanyu kaposzta utan), ez se epp dicseret akart lenni.
2021. júl. 23. 10:12
 3/9 anonim ***** válasza:
26%
Mert degradáló, ezzel kifejezed azt, hpogy lenézed őket.
2021. júl. 23. 10:33
 4/9 anonim ***** válasza:
48%

Minden orszagban meg van a sajat “beceneve “.

Poms, Yankees, Kiwis, Aussies, etc.

Angol anyanyelvunek is hasznaljak. “Russki “ , nem feltetlen degradalo, csak mostanaban lettek azok. Van ilyen vodka is.

Politikai korrektsag. Mar lassan ki sem lehet nyitni a szankat.

A fekete is negernek hivja magat, de egy feher nem mondhatja.

2021. júl. 23. 12:34
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
2021. júl. 23. 12:36
 6/9 anonim ***** válasza:
35%
4. A fekete nem hívta magát négernek. A fehér ember kezdte el négernek hívni, a ni...r szó pedig kifejezetten a rabszolgákra volt használva. Utána vették ezt magukra. Te azért nem mondhatod, mert a fehér ember a rabszolgákat külömböztette meg így.
2021. júl. 23. 16:43
 7/9 chtt ***** válasza:
62%
Miért, nem szabad? Orosz szakos vagyok, az orosz nyelv szerelmese, rendszeresen használom, soha eszembe sem jutott, hogy negatív felhangja lenne, nem is használom ilyen értelemben. A négernek sem volt semmilyen negatív jelentése boldogult ifjú koromban, szóval, ha most van, akkor azt az utóbbi idők uszító világa hozhatta be... :'(
2021. júl. 23. 20:10
 8/9 A kérdező kommentje:

#7 Én a "ruszki"-ról mindig azt hallottam, hogy ne használjuk, mert sértő. Nem használom, nem gond, csak azt nem értem, ha másokra nem használhatjuk a régi, magyar megnevezést, akkor őrájuk miért nem a SAJÁT megnevezésüket.

Nekem mindegy, csak ne legyen benne se magánhangzó, se mássalhangzó torlódás!

2021. júl. 23. 21:36
 9/9 anonim ***** válasza:
0%
Jobban szeretik a nacsalnyik kifejezést..
2021. aug. 28. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!