Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Vajon a magyar nyelv el van...

Vajon a magyar nyelv el van szlávosodva hangzásra?

Figyelt kérdés
Ha már szlávok vesznek körül
2021. júl. 12. 10:19
1 2
 1/18 Mansour ***** válasza:
100%
Szerintem nem, bár vannak közös hangtani jelenségek a körülöttünk élő szláv nyelvekkel, de a magyar alapvetően jól elkülöníthető a szláv nyelvektől, hangzásra is.
2021. júl. 12. 10:23
 2/18 anonim ***** válasza:
62%
Nem a magyar nyelv nagyon más nyelv, csak a szavainknak a 20%-a szláv csak, tehát nem szláv nyelv.
2021. júl. 12. 10:52
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

A szláv nyelvek egyik közös jellemzője a mássalhangzó-torlódás, illetve, hogy pl. az r hang is lehet szótagalkotó, pl. Krk. Ez a magyarban szóba sem jöhet – eltekintve a hangutánzó brrr-től.

A szláv nyelvek másik közös jellemzője a palatalizáció, azaz a mássalhangzók jésítése, pl. i hang előtt. Ez a magyarra egyáltalán nem jellemző, ill. nem jobban mint bármely más germán vagy újlatin nyelvre, hiszen minimális asszimiláció történik nálunk is: pl. a kaki szó két k-ja kissé eltérő helyen képződik az őket követő a/i eltérő képzési helye miatt, de ez igen messze van az igazi, szlávos palatalizációtól.

Van ugyan néhány palatális (nem palatalizált!) hangunk – ezek a ny, ty, gy –, de ezek közül a gy és a ty a szláv nyelvek nagy részéből hiányozik. Ugyanakkor az ny hang meg létezik az újlatin nyelvekben is, tehát az sem a szláv ill. a magyar nyelv egyedi jegye.

Szóval nehéz olyan hangtani jellemzőt találni, ami közös a magyarban és a szláv nyelvekben, ill. csak azokban közös, emiatt nem lehet azt állítani, hogy elszlávosodott a magyar nyelv hangzása.

Ettől teljesen független a 2-es által említett szókincs, hiszen az átvett szavak hangzását az átvételkor magyarosítottuk, így pl. a mássalhangzó-torlódásokat feloldottuk (pl. csetvrtek > csütörtök).

2021. júl. 12. 11:36
 4/18 Mansour ***** válasza:

"A szláv nyelvek másik közös jellemzője a palatalizáció, azaz a mássalhangzók jésítése, pl. i hang előtt."

Igen, de a délszláv nyelvekben ez nagyrészt nincs meg, tehát azok ilyen szempontból a magyarhoz állnak közelebb.

A cseh és szlovák nyelvvel közös hangtani jelenségünk pl. az, hogy a hangsúly mindig a szó elején van, és az, hogy megkülönböztetünk rövid és hosszú magánhangzókat (bár ez is nyilván sok más nyelvben szintén megvan valamilyen formában).

A szerb és horvát nyelvvel közös, hogy nem zöngétlenednek a szóvégi zöngés mássalhangzók (a többi szláv nyelvben igen).

2021. júl. 12. 11:51
 5/18 anonim ***** válasza:
a hangzása attól függ ki hallgatja. pl angol anyanyelvűek nem tudják tapasztalatom szerint megkülönböztetni a magyart a többi szláv nyelvtől (kivéve persze ha gyakran hallják). rendszeresen gondoltak már engem orosznak vagy lengyelnek.
2021. júl. 12. 12:01
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
"A cseh és szlovák nyelvvel közös hangtani jelenségünk pl. az, hogy a hangsúly mindig a szó elején van, és az, hogy megkülönböztetünk rövid és hosszú magánhangzókat (bár ez is nyilván sok más nyelvben szintén megvan valamilyen formában)." Igen ezt hívják areális kapcsolatnak, vagy spachbundnak, ezt a jelenséget pl.: egyértelműen tőlünk vették át, mert az indoeurópai nyelvekben alaphelyzetben az utolsó szótagon van a hangsúly, míg az uráliakban az elsőn.
2021. júl. 12. 12:02
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Svájcban élek, engem sose néztek még szlávnak. Sokan eltalálják, hogy magyar vagyok (azt mondják, hogy árulkodó, ahogy az r hangot pörgetem), de ugyanolyan sokan tippeltek már olaszra is. Mondjuk általában ezek az emberek engem nem hallanak magyarul beszélni, hanem az akcentusom alapján találgatnak.
2021. júl. 12. 12:33
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
A rövid és hosszú magánhangzókat szinte minden nyelv megkülönbözteti, csak a nagyrészük nem írásban.
2021. júl. 12. 12:35
 9/18 anonim ***** válasza:

6: "ezt a jelenséget pl.: egyértelműen tőlünk vették át, mert az indoeurópai nyelvekben alaphelyzetben az utolsó szótagon van a hangsúly, míg az uráliakban az elsőn"

És akkor a germán nyelvek (pl. angol, német) is tőlünk vették át, hogy a főneveknek (főleg a kétszótagosaknak) rendszerint az első szótagja a hangsúlyos? Ezt azért nehéz elhinni.

2021. júl. 12. 12:49
 10/18 anonim ***** válasza:
#7 rám is az akcentusd alapján mondtak oroszt, lengyelt vagy csak szlávot. életemben 1x kérdezte meg egy angol hogy német vagyok-e, de ő nem tudom milyen alapon. amúgy sváb vagyok :D
2021. júl. 12. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!