Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy tudott beferkozni a...

Hogy tudott beferkozni a magyar anyanyelvbe az angol?

Figyelt kérdés

Feltunt, hogy egyre tobb beszelgetesben latok/hallok angol szavakat, kifejezeseket magyar helyett.

Engem kifejezetten irrital, pedig nem vagyok se idos (24), se regimodi. Ugy tartom, ha mar magyar vagyok es Magyarorszag az otthonom, akkor magyarul beszelek es elvarom a honfitarsaimtol, hogy ok is az anyanyelvunkon kommunikaljanak velem.

Ti beszeltek ilyen "tort nyelven", ha igen miert?

2021. jún. 27. 22:41
A kérdező szavazást indított:
I like felig magyarul
Magyarul beszelek
Neha kicserelem a szavakat
32 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

Vicces. "Elvárod", hogy az anyanyelveden kommunikáljanak veled a honfitársaid, te meg annyival sem tiszteled meg őket, hogy használd az anyanyelvünk ékezetes betűit.

Kritizálod a magyar beszédbe beszúrt idegen eredetű kifejezéseket, de önmagaddal szemben persze elnéző vagy, amikor a kérdésedben az irritál szót használod, ami ugye kicsit sem magyar eredetű szó. Borzasztó, hogy te is micsoda "tört" magyart használsz. Csoda, hogy még nem jelentetted fel magad!

2021. jún. 27. 22:55
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Én nem használok random idegen szavakat :)
2021. jún. 27. 22:58
 3/8 anonim ***** válasza:
73%

hogy tudott kiférkőzni az írott magyar nyelvedből az ékezet?

amúgy én angol nyelvterületen élek, napi szinten nem beszélek magyarul, így egyre többet felejtek. így becsúsznak angol szavak néha

2021. jún. 27. 23:17
 4/8 anonim ***** válasza:
89%

Úgy, hogy világnyelv, és sokan nap mint nap találkoznak legalább bizonyos kifejezésekkel (legyen ez emberi kommunikáción keresztül, interneten, tv-ben, stb), amik így számukra természetessé válnak.

Semmi furcsa nincs ebben, amit te az anyanyelvednek hívsz, annak jó része is jövevényszó, amik ugyanígy épültek be a nyelbe. Angolból, németből, törökből, oroszból, stb. Csak olyan régen már, hogy számodra is természetes ma már egy irritál vagy egy kommunikál szó használata.

2021. jún. 27. 23:25
 5/8 anonim ***** válasza:
81%
Én nem szoktam. De hallottam már szórakozóhelyen olyat, amikor az egyik lány azt mondta a másiknak, hogy "menjünk oda a pulthoz, és kérjük ki a whatever-ödet" :D (biztos, hogy ez hangzott el, mert a megszólított csaj is visszakérdezett, úgyhogy megismételte neki.)
2021. jún. 27. 23:26
 6/8 anonim ***** válasza:
88%
Sok új jelenségre angolul van először kifejezés. Az emberek pedig előbb használják ezt, minthogy ki legyen alakítva rá egy magyar megfelelő. Aztán ha elterjed a nyelvben, akkor már sokszor hiába talál rá az MTA vagy akárki egy jó megflelőt, az már nem terjed el.
2021. jún. 27. 23:54
 7/8 anonim ***** válasza:
60%
Ez globális jelenség. Ez van.
2021. jún. 28. 10:34
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

A nyelv folyamatosan alakul. Részint, mert egy adott jelenségre, fogalomra nincs magyar szó, vagy nem terjedt el kellőképpen. Részint, mert különböző oknál fogva alakítják. A globalizációval új jelenség, hogy egyre többen ismernek világnyelveket, és - többnyire kényelemből - mindig ezt használják. A magyar helyett is. Ezen felül egy speciális magyar (keleti) jelenség az anglománia. Nagyzásból, kivagyiságból, pöffeszkedésből, primitívségből, ezer okból. Gyakori, hogy ezek az emberek nem is ismerik kellően a magyar nyelvet.

Ezen túl, errefelé nem divat a hazaszeretet, szülőföld becsülése, a nyelv tisztelete. A magyarkodó hőzöngés viszont divat. Jeles hazánkfiai évtizedek múlva is kiválóan beszélték nyelvünket, bár elhagyni kényszerültek a hazát. Egyszerűen gondot fordítottak erre. Ilyen volt az egyéniségük.

2021. jún. 28. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!