Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban hány szótagnak...

Angolban hány szótagnak számít kimondva a következő két sor és mi a sorvég rímképlete?

Figyelt kérdés

Blake The Tyger c. versének egy részletéről van szó:

On what wings dare he aspire?

What the hand, dare sieze the fire?

A 'he aspire' kimondva egybeolvad: 'híz pájör', és így a sor 7 szótag, és akkor a sor ereszkedő (trocheusi) lejtésű, mint általában az egész vers, viszont ha hangsúlyosan úgy ejtem, hogy 'hi öszpájör', akkor 8 szótag lesz, és így a vége jambikus lesz, ami más, mint a többi sor.

Mondjuk a versben van néhány jambikus sor, de azoknál egyértelmű.

2021. máj. 21. 11:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Ahogy te írod, úgy sehol nem ejtik így a verssor végét, hogy „hi őősz pájö”."

Írtam én olyat, hogy így ejtik? Nem azért hosszú a szótag, mert hosszú "ő"-vel kellene ejteni. Egyébként semmilyen ö/ő hang nem áll ott, ott egy ə hang van, azaz a schwa.

Azért hosszú, mert utána 2 msh áll. Ha röviddel jelölik, akkor valószínűleg náluk ez a szabály nem, vagy másképpen van jelen, ami könnyen meglehet, lévén az angol nem egy fonetikus nyelv.

2021. máj. 29. 19:16
 12/16 anonim ***** válasza:
Közben rájöttem: az aspire szónál a második (-pi-) szótagnál diftongus van (aı), így már érthető, hogyan lesz trocheus a vége.
2021. máj. 29. 19:28
 13/16 A kérdező kommentje:

Akkor helyesbítek, sehol nem ejtik az aspire 'as' sztógatját hangsúlyosan - ha így jobban tetszik.

A 'burning bright'-nál négy mássalhangzó vagy egymás után, mégis röviden jelölik és ejtik a szótagot - de a belinkelt oldalon még rengeteg ilyen van.

[link]

2021. máj. 29. 19:28
 14/16 A kérdező kommentje:
:D szótagját
2021. máj. 29. 19:29
 15/16 anonim ***** válasza:
Igazad van, az angolban nem mindig az első szótagon van a hangsúly, sőt. Ezért nem hosszú akkor sem a szótag, ha 2 vagy több msh követi. Így már világos.
2021. máj. 29. 19:33
 16/16 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy ti betűkből indultok ki, nem hangokból. A burning bright-ban sehol nincs egymás után négy msh, hiszen az ng egyetlen kiejtett hangot jelöl.

Ráadásul a fire is simán ejthető egyetlen szótagként y brit angolban, hármashangzóval, ahogy az aspire is ugyanígy két szótagúként.

Amikor kérdező olyat ír, hogy "talán az időmértékes verselés a kivétel, mert ott inkább a szótagok hangsúlyos és hangsúlytalan volta a lényeg.", akkor nagy zavart látok. Az időmértékes épp a hosszú és rövid szótagokról szól. Az ütemhangsúlyos szól a hangsúlyos és hangsúlytalan szótagokról.

Az angolban nehéz hosszú-rövid szótagok alapján elemezni, pont azért mert maga a nyelv ütemhangsúlyos, így x időnként kell jönnie egy hangsúlyos szótagnak -- a kettő közé meg beszorítják a hangsúlytalanokat. Nincs hosszú-rövid magánhangzó sem (fonetikailag), hiszen pl. a sit és a seat kiejtve kb. ugyanolyan hosszú, csak a mgh minősége tér el.

Szóval időmértékesen elemezni egy angol verset szerintem hiábavaló próbálkozás.

2021. máj. 29. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!