Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A w betűt miért mondjuk...

A w betűt miért mondjuk vé-nek magyarul, miért nem duplavé-nek?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 5. 20:58
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Mert ha azt mondod a többieknek, hogy menned kell a dupla vécébe, akkor azt fogják gondolni, hogy kettő kabinra is szükséged van.
2021. ápr. 5. 21:02
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

a W a magyar nyelvben gyakorlatilag csak családnevek, vagy külföldi márkanevek vagy ezek röviditésében hazsnált

A W a családnevek esetén is gyakorlatilaga sváb eredetű nevekben fordul elő

ezeken a felsorolt lehetőségeken kivűl a W nem fordul elő a magyar nyelvben, ezért mert a magyar nyelv nem ismeri(nem hazsnálja) a w és a v hang közti különbséget.

2021. ápr. 5. 21:03
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2021. ápr. 5. 22:40
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
De hiszen duplavének mondjuk. Kiejtésben az angolok is sima v-nek ejtik.
2021. ápr. 5. 23:13
 5/8 anonim ***** válasza:

Duplavének mondjuk, szavakban pedig v-nek ejtjük, azért, amit #2-es írt.

(Az angol többféleképpen ejti, de v-nek nem. Leggyakrabban nagyon rövid u-nak.)

2021. ápr. 6. 06:45
 6/8 A kérdező kommentje:

Egyébként úgy tudom, hogy nem mondjuk duplavé-nek betűszavakban.

WHO - véháó

WWF - vévéef

2021. ápr. 6. 17:34
 7/8 anonim ***** válasza:
Így van, betűszavakban sem.
2021. ápr. 6. 17:46
 8/8 anonim ***** válasza:
Teljesen jogos felvetés, már én is tettem fel hasonló kérdést, és hasonló válaszokat kaptam, de szerintem ez elfogadhatatlan, mert pontatlan. A fenti szervezetek mellett létrejöhet VHO vagy VVF, ezeket hogy különböztetnék meg? Vagy amikor azt mondják a kezdő böngészőnek, hogy az URL vévévé..., holott igazából www-re gondolnak (dupla vé dupla vé dupla vé), egy kicsit hosszabb, de angolul is double u double u double u, nem lusták eldarálni. A magyarban olyan szó is van, hogy vécé, el lehet menni így is vécére, nem csak WC-re, bár nem tudom, mi lenne a neve, ha nem így alakult volna. Persze engem néznének hülyének, ha kimondanám bárhol, hogy duplavé, pl. béemduplavé... Feltételezem, a németből került át, de a fau már nem.
2021. ápr. 29. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!