Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szokott volt. Nyelvtanilag...

Szokott volt. Nyelvtanilag szabályos?

Figyelt kérdés
Szerintem elég rossz, hogy kikopott a magyarból a folyamatos múlt. Más szavakat kell befűznünk, hogy mondjuk elmondjuk, hogy "néhai nagyapám mindig ott horgászott" Ide kellett rakni a néhait és a mindiget, hogy értelmes legyen. Bizonyos helyeken szoktam látni a szokott volt formát, tehát "nagyapám ott szokott volt horgászni". Ez szabályos nyelvtanilag és ha nem, akkor miért, szerintem jól jönne a magyarba több igeidő.

2021. jan. 13. 21:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem helyes, de ez forma nem jelenti azt, hogy a nagyapád már nem él, csak azt, hogy régebben volt szokása. Mutatok még néhány mai verziót.

Nagyapámnak szokása volt ott horgászni.

Nagyapám hajdanán ott horgászott.

Nagyapám rendszeresen ott horgászott.

2021. jan. 13. 21:55
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbben csak úgy használják, hogy ott szokott horgászni, de ebből sem derül ki, hogy már nem él az illető, sőt, az sem, hogy ez egy múltbeli szokás.
2021. jan. 13. 22:54
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Erdélyben használják ezt a formulát, idehaza kevésbé, legalábbis én még nem hallottam itthon. A hivatalos nyelvtanban nincs benne ez a formula, tehát például egy érettségi vizsgán ez nyelvhelyességi hibának számítana. Ettől függetlenül szerintem nincs vele baj, és tök szuper, hogy vannak olyan helyek, ahol megmaradtak még ezek a többnyire "kihalt" formulák.
2021. jan. 14. 10:36
 4/6 anonim ***** válasza:
Itt szerintem nem a folyamatos múlt hiánya a probléma, hanem a "szokott" kétértelműsége.
2021. jan. 14. 11:29
 5/6 A kérdező kommentje:
4. Igen, mivel a szokottot nem tehetjük múlt időbe, akkor szokottott lenne. Ezért nem egyértelmű, milyen időt értünk vele. Akkor a szokott jelen idejű változatát kéne megváltoztatni szok - ra vagy szokik - ra :D .
2021. jan. 14. 13:37
 6/6 anonim ***** válasza:
Hogy régebbre ne tekintsünk vissza, a múlt században használta ezt Gárdonyi, József Attila, Babits, Kaffka, Déry, Tamási, Tömörkény, Ady, Móricz... Lehet, hogy ők tudták rosszul. :)
2021. jan. 14. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!