Szokott volt. Nyelvtanilag szabályos?
Figyelt kérdés
Szerintem elég rossz, hogy kikopott a magyarból a folyamatos múlt. Más szavakat kell befűznünk, hogy mondjuk elmondjuk, hogy "néhai nagyapám mindig ott horgászott" Ide kellett rakni a néhait és a mindiget, hogy értelmes legyen. Bizonyos helyeken szoktam látni a szokott volt formát, tehát "nagyapám ott szokott volt horgászni". Ez szabályos nyelvtanilag és ha nem, akkor miért, szerintem jól jönne a magyarba több igeidő.2021. jan. 13. 21:52
1/6 anonim válasza:
Szerintem helyes, de ez forma nem jelenti azt, hogy a nagyapád már nem él, csak azt, hogy régebben volt szokása. Mutatok még néhány mai verziót.
Nagyapámnak szokása volt ott horgászni.
Nagyapám hajdanán ott horgászott.
Nagyapám rendszeresen ott horgászott.
2/6 anonim válasza:
A legtöbben csak úgy használják, hogy ott szokott horgászni, de ebből sem derül ki, hogy már nem él az illető, sőt, az sem, hogy ez egy múltbeli szokás.
3/6 anonim válasza:
Erdélyben használják ezt a formulát, idehaza kevésbé, legalábbis én még nem hallottam itthon. A hivatalos nyelvtanban nincs benne ez a formula, tehát például egy érettségi vizsgán ez nyelvhelyességi hibának számítana. Ettől függetlenül szerintem nincs vele baj, és tök szuper, hogy vannak olyan helyek, ahol megmaradtak még ezek a többnyire "kihalt" formulák.
4/6 anonim válasza:
Itt szerintem nem a folyamatos múlt hiánya a probléma, hanem a "szokott" kétértelműsége.
5/6 A kérdező kommentje:
4. Igen, mivel a szokottot nem tehetjük múlt időbe, akkor szokottott lenne. Ezért nem egyértelmű, milyen időt értünk vele. Akkor a szokott jelen idejű változatát kéne megváltoztatni szok - ra vagy szokik - ra :D .
2021. jan. 14. 13:37
6/6 anonim válasza:
Hogy régebbre ne tekintsünk vissza, a múlt században használta ezt Gárdonyi, József Attila, Babits, Kaffka, Déry, Tamási, Tömörkény, Ady, Móricz... Lehet, hogy ők tudták rosszul. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!