Ha egy nyelvművelő intézet, ami a nyelvtani szabályok helyes használatát, helyesírási szabályokat stb. rögzíti, létrehoz egy nyelvtani szabályt, akkor azt mi alapján teszi? És egyáltalán helyesen hozzák-e a szabályokat?
Természetesen kell, hogy valahol le legyen írva a hivatalos nyelv nyelvtana, de van, amikor az emberre erőltetnek nyelvtant, holott azt a köznyelv nem, vagy máshogy használja, és természetesen ilyenkor van az, hogy "hibásan használ" valaki valamit. Természetesen ez előfordul, de nem ilyenről beszélnék, mint pl.: feltételes mód E/1-ben a -nák rag: én olvasnák, tanulnák, stb., hanem régen (tán még most is) van egy olyan szabály, hogy az ikes igéket csak tárgyas ragozásban helyes használni, vagy vannak szavak, amiknek még megmaradt a mai alakjab de szinte már senki nem úgy használha, ahogy azt "kellene". Pl az idejekorán helyes használati jelentése, hogy "időben", de a mai generációk már abban a jelentésben használják, hogy idő előtt, (túl) korán, stb... Persze, van ilyen, hogy egy nyelv fejlődik, de pl olyan nyelvtani szabály módosításról is hallottam, ami totálisan az eddigi logikát megborította: a csodaszép mai helyesírása külön, tehát csoda szép a helyes változat, viszont pont azért volt egybe írva, mert általában ha egybeírunk egy szót, átvitt értelmúvé válik a jelentése, mint különírva. Szerintem ez pl. egy baklövés volt, de ez csak az én véleményem...
Szívesen fogadok ellenvéleményt természetesen megfelelő érvekkel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!