Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Igaz, hogy aki nagyon jól tud...

Igaz, hogy aki nagyon jól tud angolul, az németül és franciául is tud egy kicsit?

Figyelt kérdés
Utóbbi időben mindkét nyelv megadózisban került a látóterembe, beszélnem nem kell, de rengeteget hallom anyanyelviektől, és dokumentumokat, emaileket is kapok ezeken a nyelveken. Eleinte szótáraztam, fordítóprogramokkal fordítottam, de mostanában már azt veszem észre, hogy elsőre is értek mindent, csak magam megnyugtatására szótárazok. Főleg az angol miatt van ez, mert azt felsőfokon beszélem. Elgondolkoztam, hogy el kéne kezdeni beszélni is ezeket a nyelveket. Főleg a német jön fel nagyon az agyamban. Van ilyen másnál is? Mit csináljak, hogy gyakoroljam, hogy magabiztosan is tudjak beszélni németül, úgy, ahogy az angol is megy? Az elmúlt pár napban észrevettem, hogy a fejemben németül kavarognak mondatok, történések, ha valami magyarul jut eszembe, az németül is így leképeződik. Hangosan kimondani viszont csak akkor merem, ha egyedül vagyok, és senki sem hallja. Mit tegyek, hogy merjek élesben is beszélni? Nagyon tetszik amúgy a német :) Majdnem annyira, mint az angol. Aki megtanult németül, és beszéli is, az hogy csinálta?

#német #angol #folyékony nyelvhasználat
2021. jan. 12. 17:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
93%

Aki angolul tud, az NEM TUD sem németül, sem franciául. Legfeljebb vannak hasonló (azonos, latin eredetü) szavak mindegyikben.

De angol után németül megtanulni nagyon nehéz, mert a nyelvtan sokkal bonyolultabb, a szórend sokkal szigorúbb. Általában német után angolt tanulni könnyebb, fordítva nagyon nehéz.

Attól, hogy a fejedben németül kavarognak valamik, azok gyakorlatilag biztosan nem jók nyelvtanilag, és valószínüleg még a kiejtés is rossz.

Franciául ugyan nem tudok, de az is sokkal bonyolultabb, mint az angol, arra is hasonlóak érvényesek, mint a németre.

Ha ezeket a nyelveket is akarod beszélni (mert a kérdésed kiírása alapján angolul tökéletesen beszélsz), akkor külön-külön kezdd el rendesen megtanulni az alapoktól, akkor idöven mindegyiket tudhatod, természetesen elég sok munka befektetéssel.

2021. jan. 12. 17:19
 2/12 A kérdező kommentje:
Szóval te sok energia befektetésével tanultál meg németül és angolul is egyaránt? Melyikkel kezdted? Mennyi időt töltöttél el az alapozással? Sajnos az angol begyakorlására én személy szerint már nem emlékszem. Nagyon régen volt. Így nem tudom, mit kéne most csinálni a némettel.
2021. jan. 12. 17:42
 3/12 anonim ***** válasza:
48%

"a nyelvtan sokkal bonyolultabb"

Hát ezt azok mondják, akik csak alapfokon ismerik a két nyelvet.

2021. jan. 12. 19:44
 4/12 A kérdező kommentje:
Szerintem is, nekem is pont ez jutott az eszembe az első válaszról. De hátha kifejti bővebben. Olyanok válaszai érdekelnek különben, akik az angol felsőfok mellett a németet és/vagy a franciát is közel anyanyelvi, vagy azzal összemérhető szinten beszélik. Én most az angolon keresztül tanulom a német nyelvet, egyelőre egyedül, és nagyon jól boldogulok egyelőre. Ha van, aki szintén így tanult, az ő válaszait, meglátásait is szívesen veszem. A hasonló szavak latin eredete számomra kérdéses egyébként.
2021. jan. 12. 20:09
 5/12 anonim ***** válasza:
50%

Az elsö vagyok: elöször németül tanultam meg, angolul csak utána, pontosabban ezzel még csak félig-meddig vagyok egyenesben, de német után és németröl nekem sokkal könnyebb, mivel rengeteg hasonló szó van, és a két nyelv rokonsága miatt egyszerübb ilyen módon tanulni.

3-as: tökéletesen igazad van, csak amire ki akartam jutni a válaszomban, az a kezdö-középszintre vonatkozott, ezt németben nehezebb elérni, az alapoknál rengeteg szabály van, amit be kell tartani, angolban egy közepes szintet elérni könnyebb, a finomságok, bobyolultabb témák késöbb merülnek csak fel. De úgy éreztem, a kérdés szempontjából a kezdeti nehézségek számítanak igazán.

2021. jan. 12. 20:09
 6/12 A kérdező kommentje:
Akkor szerintem hasonló cipőben járunk, csak fordított irányban :) Neked amúgy mennyi idő elteltével ment angolul a folyamatos beszéd? Még ha hibásan is. Pl egy lazább baráti, társasági beszélgetés, vagy utazás, nyaralás során? Már ha volt ilyesmire lehetőséged?
2021. jan. 12. 20:12
 7/12 anonim ***** válasza:

Kb. két év után jutottam el addig, hogy meg mertem szólalni, de ez az en hibám volt, akkor már probléma nélkül tudtam filmeket, híreket nézni (feliratok nélkül), könyveket, Wikipediat, stb olvasni, csak a beszédtöl féltem.

Meg elege nem sok lehetöségem van beszélni, a környezetemben nincs, aki rendesen tud angolul, ritkán találkozom ilyen valakivel.

De a némettel is így voltam kezdetben, ahol lehetett elkerültem, hogy meg kelljen szólalni, egész addig, amíg kórházba kerültem (nem komoly dolog volt, de 10 napig ott kellett maradni), és ott muszáj volt beszélni, azóta nem féltem töle.

2021. jan. 12. 21:05
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszod. Én is így vagyok ezzel. A beszédtől félek. Már nagyon várok ilyen helyzetet, hogy muszáj legyen németül megszólalnom. Sajnos én minden info-t angol nyelven fogyasztok, még a gépem is angolra van állítva, így a más, nem angol nyelvű dokufilmeket is csak nehezen találom meg. Te hogy kerültél először kapcsolatba amúgy a német nyelvvel? Még a kórházi élményed előtt. Nekem sajnos semmilyen korábbi kapcsolatom nincs a nyelvvel, most kezdem felfedezni. Így a szórakoztató médiát sem tudom egyszerűen ezen a nyelven fogyasztani, ami amúgy nagyban elősegítené a fejlődést.
2021. jan. 12. 21:53
 9/12 anonim ***** válasza:

Én Németországban élek egy ideje, ezért nem sok lehetöségem volt, mint rendesen megtanulni (elötte MO-on iskolában tanítottak, de az semmit sem ért)

Éppen azért nekem a gépem is németre van állítva, csak annyiben könnyebb a helyzetem, hogy angol mindenhol elérhetö.

Amit javasolni tudnék, pl. Netflixen át lehet állítani a nyelvet, meg tudod nézni a filmek egy részét német szinkronnal - meg felirattal - is. Gondolom, más hasonló oldalak is vannak én ezt ismerem.

Meg esetleg a keresgélhetsz német filmeket a neten cím szerint, akkor van esélyed arra, hogy valahol meg tudod nézni ezeket.

Vagy esetleg egy német google keresöt is indítasz - nekem van magyar meg német is, egész másokat ad ki keresésre. (Ez az itteni google címe [link]

2021. jan. 13. 08:30
 10/12 anonim ***** válasza:
Egyébként a szókincset tekintve helyzettől függ. Mikor Angliában a tanár a negyedik után még kérte, hogy mondjunk szavakat a fodrászra, én mondtam, hogy coiffeur. A szemben ülő francia srác meg elnevette magát, hogy de hát az francia. Mire a tanár mondta, hogy angol szónak is perfekt. És volt egy olyan helyzet, mikor a céghez kirendelt német szakfelügyelővel szerettünk volna beszélni, de mondta, hogy ezt a hétvégét otthon tölti, már pénteken délben repül, megvan a jegye, és addig még le kell adnia egy anyagot, de a jövő héten keddtől kezdve bármikor. Mindezt úgy, hogy ő németül beszélt, én angolul, de a szavak vagy egyformák voltak, vagy hasonlítottak. És, ami nagyon fontos, amikor a tengeralattjárón azt mondják, hogy kormányt középre, az szinte teljesen ugyanaz angolul is és németül is. Más bizonyíték nem is kell. :D
2021. jan. 13. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!