Ezt a sokszor emlegetett 1000 szavas szókincset hogy értsem?
Szerintem ez annyit jelent kB hogy tudj beszélgetni, vagy legalább megértetni magad. És megerteni amit neked mondanak.
Nem tudom ezt mondják e társalgási szintnek
Ha nulla angol nyelvismerettel, szótárból megtanulsz 1000 szót (akár a legfontosabbakat), és utána kimégy angol nyelvterületre, akkor egy kukkot sem fogsz érteni abból, amit mondanak, csak egy összefolyt hanghalmazt fogsz hallani, és se azt nem fogod tudni hol kezdődik az egyik szó és hol végződik a másik, de még azt sem fogod tudni beazonositani, hogy milyen hangokat is mondott ki egyáltalán. Kell hozzá legalább néhány hét, egy-két hónap, mire lassan kezd ráállni az ember füle, és akár egy-két év is, mire már úgy nagy biztonsággal megértesz hosszabb egybefüggő mondatokat is. Ennek hossza erősen emberfüggő is, de leginkább attól függ, mennyire vagy rákényszerülve, vagy mennyire tudod rávenni magad az angol nyelv folyamatos és mindennapi használatára.
De ugyanez érvényes más nyelvekkel is, mondjuk talán a többi európai nyelv hangkészletének nagyobb része van meg a magyarban, mint az angolé, igy talán kicsit könnyebb őket ilyen szempontból megérteni. De mindnek ugyanúgy megvannak mind a szépségei, mind a buktatói is, mint bármely más nyelvnek.
Hát ez is a hülyeségek erdejéből származik. A nyelvtudás nem merül ki a szavak ismeretében.
Ez eleve attól is függ, hogy mi tartozik bele abba az 1000 szóba. Mi alapján választja ki a nyelvtanuló, hogy mely 1000 szót szeretné megtanulni? A legfontosabbakat? És milyen szempontból fontosak ezek a szavak? Egyáltalán mit jelent az, hogy fontos szó?
Másrészt ezeket a szavakat valahogy össze is kellene kapcsolni ahhoz, hogy használni tudjuk őket. Persze mi is megértjük, amikor azt mondja a külföldi, hogy "Én hol találni gyógyszertár", ilyen szintű nyelvtudással is lehet próbálkozni, de nagyon ritka szituáció az, ahol ez működni fog. Igényes nyelvtanuló ilyet nem csinál.
Hobbiból tanulok nyelveket és teszek le nyelvvizsgát - ezzel kihasználva a nyelvpótlék előnyeit. :)
1) Tapasztalatom szerint 1,200 szavas aktív szókincs kell a sikeres Origo alap nyelvvizsgához, ahol az alap igeidőket, a feltételes módot valamint az igék és/vagy főnevek ragozását (amelyik nyelvnél van) elsajátítod. Ez alap társalgáshoz, alapmondatok, egyszerűbb összetett mondatok felépítéséhez és anyanyelviek beszélgatésének lényegi (de nem részletes) értését teszi lehetővé.
2) A középfokhoz 2,500 szavas aktív szókincs és a teljes nyelvtan ismerete szükéséges - ez az a szint, ahol már nekimernék indulni az adott országba, mert összefüggéseiben is látom a nyelvet és árnyaltabban tudom kifejezni magam.
3) A felsőfokhoz 4,500 - 2,000 szavas szókincs kell kifejezésekkel megspékelve. Idáig 3 év alatt jutottam el angolból, németből és franciábaól.
Az 1,000 szó némi nyelvtannal mindenképp az alap, ha külföldi pályafutáson gondolkodsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!