Enkidu kérdése:
Mit jelent eredetileg a latin emotion szó? Azt nyiván tudom, hogy általában mit, de úgy értem, hogy az "e" mit jelent latinul a mozgásra nézve?
Figyelt kérdés
2020. dec. 20. 22:34
1/4 anonim válasza:
Összekevered az angol motion-t a latin motio-val és a latin emotio-val.
2/4 anonim válasza:
Nem vagyok nyelvész, de az ex szócskát szokták néha e-re rövidíteni. Az ex, mint elöljárószó igekötőként is használatos, és sok szó igére vezethető vissza. Az ex sem csak annyit jelent, mint magyarul, azt is jelenti, hogy ki, el. De ettől még nem biztos, hogy a két hasonló szónak van köze egymáshoz.
3/4 anonim válasza:
#2: Pedig jól gondolod, tényleg van közük egymáshoz. Latinul a 'mozog': movēre. Ez kapott egy e- előtétet (ami valószínűleg tényleg az ex rövidülése): emovēre, ami 'eltávolít, elmozgat' jelentéssel bírt. Aztán ez kapott később 'felizgat, felkavar' jelentést.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És azt is jelentheti, hogy ki-mozgat, ki-mozdít? Esetleg mindezeket múlt időben?
2020. dec. 21. 21:38
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!