Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az amit megváltoztatnál,...

Mi az amit megváltoztatnál, átalakítanál a magyar nyelvben?

Figyelt kérdés

Én ezeket gondolom:

- túl sok hang van benne, ezért nincs egy olyan tipikus hangzása mint az egyes újlatin, germán nyelveknek. (a dzs, a ty, a dz mássalhangzókat valamint egy-két magánhangzót is kivennék), úgy értem nincs egy "letisztult" hangzása

- túl sok benne az "e" hang, sokat hallottam, hogy a külföldiek kecske nyelvnek hívják emiatt

- túl kevés benne az "ü,ű" hang, ami szerintem jó hangzást adna a szavaknak

- nem értem a befejezett múltat miért vették ki a nyelvből, nagyon hasznos dolog, ráadásul egyszerűbb lenne más nyelveket tanulni; nekem az angolban a legnagyobb gondjaim az igeidőkkel voltak, azok közül is present perfect-el, sokáig fel sem fogtam mit jelent, mivel szerintem egy magyarnak ehhez teljesen el kell vonatkoztatnia minden eddig tanultaktól

Természetesen ez csak egy vélemény, nem vagyok szakértő csak egy laikus. Viszont szívesen venném, ha nyelvészek is írnának véleményt.

Kösz

2010. aug. 8. 11:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

- Természetesen el kell vonatkoztatnia egy magyar anyanyelvűnek a saját nyevétől, ha egy másik nyelvet akar megtanulni, de szerintem ezzel nincsen baj, nem lehet midnen nyelvnek olyan "testvérei", mint pl. a svéd/norvég/dán trió, ahol írásban megértik egymást teljesen, szóban pedig egy kis odafigyeléssel meg tudják egymást érteni szintén. Még a finn nyelv tanulása sem jelent "megoldást a problémára", mivel annyira eltávolodott a kettő egymást, hogy még ha itt-ott hasonlít is, nem segít annyira sokat.

14:35

2010. aug. 9. 11:55
 12/15 anonim ***** válasza:

11:27: oh, gez... Jokor szolsz. Szoval, befejezett jelen... Váááá!

Oke, az nagyon gaz, ha majdnem egy ev utan ket normalis szotol ertek meg valamit? -_-!

2010. aug. 9. 12:02
 13/15 anonim ***** válasza:
0%

Te alkalmazott nyelvész szakos: Üjl le, fiam, egyes! Te még hülyébb vagy, mint a kérdező. Ő csak azt állította: kivették a befejezett múltat a nyelvből (nem pedig kikopott), mert a nyelv nem olyan dolog, hogy valaki, vagy valakik, egy magadfajta önjelölt nyelvreformer szobatudós csoport elhatároz valamit, és csak úgy, ukmukfukk kivesz belőle akármit, hanem kikopik, mert folyamatosan alakul, méghozzá a beszélők által. (Tessék, itt a present perfect az utolsó tagmondatom.)

Ha neked nincs nyelvérzéked, akkor mi a fenéért mész nyelvész szakosnak? Szerinted az "Eszem." és az "Alszom." hiányos mondatok helytelenek? Az eszed tokja.

Mivel egy rakás igének kétféle ragozása van 1 sz. 1 személyben (eszem/k, iszom/k, alszom/k), és az M-mes változattal választékosabban fejezzük ki magunkat, mondhatni modorosan, így mind a két alak bátran használható, akár hiányos mondatban is. Egyébként, te híres nyelvész szakos, nem vetted észre, hogy az "eszem" szónak így magában van egy teljesen más jelentése is?

Miféle dolog az egy nyelvésztől, hogy a nyelv logikájára hivatkozik, illetve hiányolja? Teneked mit tanítottak abban a nyelvésziskolában? Geometriát vagy bináris programozást? A NYELV NEM LOGIKUS! Egyik sem. A magyar sem kivétel. Egyedül a mesterséges nyelvek. Az eszperantó és a programozási nyelvek. Az emberi nyelvek nem.

Ha te nyelvész szakos vagy, akkor az én f@szom furulya! B+!

Bocs a többiektől, de az ilyen idióták mindig felbɐsszák az agyam!

2010. aug. 10. 07:07
 14/15 anonim ***** válasza:
07:07: alapvetően igazad van (néhány egjegyzésweddel nem értek egyet), és furcsa, hogy nem volt tisztában az ikes ige természetével (vagy csak nem fejezte ki magát egyértelműen), de azért van egy határa annak, ahogyan ezt ki lehet fejezni. Szerintem Te ezt túllépted.
2010. aug. 10. 07:29
 15/15 anonim ***** válasza:

Kedves 07.07-es!

Jót mosolyogtam a hozzászólásodon. Először is én egy szót sem írtam a a befejezett múltról, sőt, semmilyen igeidőről. Ha figyelmesen olvastál volna, tudnád, hogy csak a hangokról beszéltem.

Az ikes igékkel kapcsolatban: igen, tudom, hogy kétféle alakban használható, és tisztában vagyok a stílusbeli különbségekkel is, csak azt bátorkodtam megjegyezni, hogy szerintem kicsit zavaró ez a kettősség, és a többi igétől eltérő használat. (Mivel pont azért van kettős ragozás, hogy tudjuk, a cselekvés tárgya határozott-e vagy sem.)De mivel a kérdés az volt, hogy mit változtatnék meg a nyelvben, azt hiszem, ennyit megengedhettem magamnak.

Az "Alszom." mondat természetesen igazából helyes, viszont az én elméletemet követve értelmetlen.

A nyelv logikátlanságával kapcsolatos megjegyzésed pedig akkora ostobaság, hogy nem is kommentálnám, ahogy a választékos stílusodat sem.

Szóval: Ülj le fiam, egyes! :)

2010. aug. 10. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!