Miért mondja sok ember az augusztust agusztusnak?
Figyelt kérdés
2010. aug. 4. 09:14
2/34 anonim válasza:
Hátt a Maunikát is Mónikának mongyák a parasztok!
3/34 anonim válasza:
Mert így egyszerűbb, és a magyar nyelv rendszerébe is jobban passzol.
4/34 anonim válasza:
Pedig nem helyes. Az autót sem "atónak", az autonómot sem "atonómmnak", az automatát sem "atomatának", az autogramot sem "atogramnak" mondjuk...
5/34 anonim válasza:
Pedig én úgy vettem észre hogy a legtöbben nem mondják ilyenkor az U-t, helyette hosszú A-t mondanak, aminek a vége enyhén Ó-ba csap át: aa(o)tó, aa(o)tómata
6/34 anonim válasza:
Én még nem hallottam senkitől,hogy augusztust mondott volna. Túl erőltetett kimondani.
7/34 anonim válasza:
Autós:
Akkor az Auchan sem osan? :D
8/34 anonim válasza:
agusztusnak ejtjük, augusztusnak írjuk.
A Higiénikust is higénikusnak ejtjük, az injekciót inyekciónak, és a futja igét futtyának..Ilyen a helyesírásunk. Szóelemző-hagyományozó helyesírás. Nem fonetikusan írunk.
9/34 anonim válasza:
09:49-nek igaza van, az idegen szavak lassan besimulnak a nyelvbe.
Pl. a nokkedli mintájára az ovisok máris lidlinek mondják a Lidl-t, és mennyivel jobban illik a nyelvbe!
10/34 anonim válasza:
hát akkor én vagyok szabolcsi paraszt, mert kimondom, hogy augusztus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!