Horvát és szerb mennyire hasonlóak?Szinte teljesen érthető egyik a másiknak?
Figyelt kérdés
2020. jún. 15. 01:58
1/8 anonim válasza:
Persze, rokon nyelvek. Más ABC-t használnak és ennyi. Értik egymást. Más az identitás, vallás, stb.
2/8 A kérdező kommentje:
De maga a nyelvek amúgy teljesen hasonlítanak?
Pl egy horvát kb hány százalékát érti egy szerb szövegnek?
2020. jún. 15. 02:18
3/8 anonim válasza:
99.999%át. nagyon minimális az eltérés. Néhány szóban van pár betű, amit máshogy írnak. De azt a pár eltérő szót, ami van, azt minda kettő országban élők tudják általában, hogy a másikban milyen szót használnak helyette.
4/8 anonim válasza:
Egy szlovák kb a60 % át érti a többit meg hozzárakja.Szláv nyelv család értik egymást.
5/8 A kérdező kommentje:
4-es én oroszul perfekt beszélek és amikor hallgattam bosnyák rádiót szinte semmit nem értettem belőle
2020. jún. 15. 07:45
6/8 anonim válasza:
Gyakorlatilag ugyanaz a kettő. Szerbiában hivatalosan cirill betűket használnak, de a latin ábécé is nagyon elterjedt. Nyelvtanilag gyakorlatilag ugyanaz a nyelv, ha pedig a szavak alakjában van eltérés, az általában az, hogy ha horvátban "(i)je" van, akkor a szerbben "je".
7/8 anonim válasza:
Kb. akkora a különbség, mint két magyar tájszólás között.
8/8 anonim válasza:
Én is perfekt vagyok oroszból. És valóban, beszédben nehéz megérteni. Egy éve tanulok szerbül és most már egész sokat megértek.
Ha csak oroszul tudsz, akkor első pillantásra, ha szerbül/horvátul olvasol, könnyen érthetőnek tűnik, de azért, ha beleásod magad, akkor látod, hogy egészen más. Szláv, igen, de mégis más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!