Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent angolban a -ish?

Xujiananroy kérdése:

Mit jelent angolban a -ish?

Figyelt kérdés

#angol #ish
2020. máj. 11. 16:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
0%
Ilyen szó nincs
2020. máj. 11. 17:32
 2/14 MBbpg ***** válasza:
100%
Pl: -os. Értem ezalatt azt, hogy valamilyen: Girl - lány, girlish - lányos. Boy - fiú, boyish - fiús
2020. máj. 11. 17:37
 3/14 anonim ***** válasza:
94%
Magyarul ezzel melléknevet képzünk főnévből.
2020. máj. 11. 17:38
 4/14 MBbpg ***** válasza:
95%
Yap, úgy egyszerűbb lett volna 😅
2020. máj. 11. 17:39
 5/14 anonim ***** válasza:
6%
jah pl this question is gayish
2020. máj. 11. 20:23
 6/14 anonim ***** válasza:
90%
Vagy pl. green - greenish (=zöldes, pl. zöldes kék.)
2020. máj. 12. 00:36
 7/14 anonim ***** válasza:
92%

No lám, #6 rávilágított a meghatározásom elégtelenségére, hiszen a green nem főnév. tehát melléknévből is lehet újabb melléknevet képezni véle. Ez a "valamennyire olyan".

Ha már itt tartunk, a szótár szerint számnévből is: sixish, mint hat év körüli, vagy hat óra körüli (de ez informal)

2020. máj. 12. 08:19
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

A fentieken túl nagyon gyakran használják arra, hogy azt fejezzék ki, hogy valami majdnem olyan, de inkább csak olyasmi, olyanszerű, kicsit olyan, "fogjuk rá!". Ilyenkor gyakran ki is hangsúlyozzák az -ish képzőt, egy pici szünetet tartva előtte, pl. hungry-ish, nice-ish.

Pl. He's 20. He's a grown-up man(-ish). - Ezzel kifejezzük, hogy bár az illető más 20 éves, felnőtt férfi, de azért nem teljesen tekintjük annak.

Innen már csak egy lépés, hogy adott esetben önálló szóként jelenjen meg az ish.

Pl.

A: Was the weather nice yesterday? - 'Tegnap szép idő volt?'

B: Ish. [értsd: Nice-ish] - 'Mondjuk!', 'Fogjuk rá!', 'So-so'.

2020. máj. 12. 09:46
 9/14 anonim ***** válasza:
77%
A fentieken túl? :D
2020. máj. 12. 09:49
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel arra gondoltam, hogy az -ish képző sok szó estében lexikalizálódott, a szótárakban önállóan is van pl. childish bejegyzés; vagy a green-greenish is egy hagyományos, szokványos képzés. De ezeket valóban egy szóként ejtik is ki.

Amit én említettem, az egy relatíve új jelenség. 2000 körül jött divatba az a fajta használat, hogy pici szünettel hozzábiggyesztik szinte bármihez. Vagy akár önállóan is.

2020. máj. 12. 10:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!