A spanyolok azért raknak a mondat elejére is kérdőjelet, hogy olvasásnál jól tudják a mondatot hangsúlyozni?
Figyelt kérdés
Nem úgy mint a magyarban, hogy meg kell nézned a mondat végét ahhoz, hogy kérdő hangsúllyal tudd kezdeni.2020. ápr. 29. 08:43
1/7 anonim válasza:
Nem. A spanyol helyesírásban ezt kiteszik a mondat elejére meg mondat végére is. Ez egy hagyományos helyesírási szokás, semmi különlegesebb funkciója nincs. Olyan, mint nálunk az ly.
2/7 A kérdező kommentje:
Azt hittem már, hogy egyes országokban igény van a normális írásra.
2020. ápr. 29. 09:00
3/7 anonim válasza:
szerintem igen, azért alakult ki náluk ez a helyesírási szabály
4/7 anonim válasza:
Nem csak a hangsúlyozás miatt, hiszen messze nem minden mondatot olvasunk fel. A hangsúlyozás csak egy következmény. Annak a következménye, hogy a szöveget felolvasó tudatában van annak, hogy kérdő mondattal van dolga, ami alapvetően befolyásolja a mondat helyes értelmezését.
Ez a jelölés főleg hosszabb, összetett mondatoknál hasznos olyan nyelvekben, melyek szórenddel vagy más módon nem különböztetik meg írásban a kérdő és a kijelentő mondatokat? Igen :)
5/7 A kérdező kommentje:
Meg kiegészíteném azzal, hogy rövidebb mondatoknál is hasznos és olyan nyelvekben is, amelyek megkülönböztetik szórenddel a kérdő mondatokat.
2020. ápr. 29. 10:13
6/7 anonim válasza:
Ezt hetente megkérdezi valaki.
Múltkor leírtam: azért, mert nem mindig az egész mondat kérdő hangsúlyú. Oda teszik, ahonnan kérdő hangsúllyal kell mondani.
Például:
Mi jól vagyunk, ¿és ti?
Ma szép idő van, ¿igaz?
Egyébként felkiáltójelnél ugyanez. ¡
7/7 A kérdező kommentje:
Nekem a kérdésem arról szólt, hogy mi okból van ez, mutass egy linket, ahol ilyet kérdeztek.
2020. ápr. 29. 11:00
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!