A török hódoltság idején mekkora keveredés volt a magyarok és törökök között?
Először azt hittem, hogy ez az én régebbi kérdésem.
Én különösen érdekelt és érintett vagyok a témában, mert jó magam török családnévvel flangálok Magyarországon. :D
Esetemben kiderítettem, hogy egy város (Nagykanizsa), régen nagy végvár volt, és később török megszállás alatt nagy(obb) török központ. Azonban, mikor visszoafoglalták, akkor maradtak török várvédők, meg török lakosság. Én egy ilyen kolónia leszármazottja lehetek.
(De egyébként ez nagyobb városokban még megtörtént/megtörténhetett. Pl. Én úgy tudom, hogy Eger visszafoglalás utáni) első lakó törökök voltak. Annyi volt a feltétel, hogy áttérnek és a király alattvalói lesznek.
Ezek a közösségek egyébként, teljesen asszimilálódtak a magyar többségbe.
A kérdésed származási részére válaszolva meg: Igen. Pontosabban igen és nem. Az való igaz, hogy a helyi megszálló haderő nagyobb része -békeidőben- főleg szerb és bosnyák nemzetiségű katonákból állt. De nagyobb csatákban, jelentősebb hadjáratokban jött az "anatóliai hadsereg", azok már igazi törökök voltak. Na meg ha szerbek, bosnyákok is voltak a közkatonák, nyilván a tisztek, vezetők, kereskedők között szép számmal voltak igazi törökök. Meg -mint írtam- nagyobb városokba ezek hozták a családjukat is.
A keveredés részére meg annyi, hogy -sajnos- még mai is előfordul ez, a háború velejárója. Hát még régebben. Viszont, nem hiszem, hogy akkora mértékű lett volna, hiszen a lakosság védekezett, résen voltak, főleg a határvidékeken. Meg a dél-szlávok nálunk 3x több időt voltak török uralom alatt, mégsem török hibridek.
Na meg az akkori nők, azért nem olyanok voltak, mint a maiak, hogyha megjelenik a környezetükben egy megszálló barbár horda, akkor elájulnak a nagy PC-től.
Remélem tudtam segíteni.
Mennyi buta műveletlen ember van itt. A hódoltság területén nem nagyon éltek magyarok a 17.századtól fogva. Szerbek Bosnyákok és oláhok telepedtek az elmenekült magyarok helyére.
The South Slavic peoples (Serbs, Bosniaks) expanded northward in the wake of the Ottoman conquest, while the Hungarian population that survived the Ottoman conquest fled the area over the course of the 17th century. Throughout the 17th century, the newly settled Orthodox South Slavic population ensured the military garrisons, logistical support, and food supply of the Ottoman army in this region. Consequently, the Hungarians derisively referred to the region of Ottoman conquest as "Rascia" (Serbia) from that period onward.[3]
Referencia:
Géza Pálffy (2021). Hungary Between Two Empires 1526–1711. Indiana University Press. p. 222. ISBN 0253054672.
Link: [link]
Ezeknek az elképzelt türk keveredéseknek genetikai nyomainak is kellene lenni. De nincsen.
Értem én hogy egyes Woke-os ballibsi barmok - gyakran nem keresztény családi háttérből származók - ennek a fura egzotikus keveredésnek politikai okokból nagyon örülnének, de a genetika nem ezt mutatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!