Történhetett török-magyar keveredés a hódoltság korában? Ha igen mennyire, milyen formában?
Itt voltak 150+ évig, meg előtte is évszázadokig háborúztunk velük (meg utána is).
A kérdés azért érdekel, mert nekem eredeti török nevem van, és találtam adatokat arra vonatkozóan, hogy a családom ahonnan származik, ott 1690 után maradtak török várvédők, akik később elmagyarosodtak. Szóval én valószínű török leszármazott vagyok.
Meg arról is olvastam forrást, hogy Egerben is maradtak és "ők lettek az első lakók".
Mit gondoltok? Vagy vannak adatok erre vonatkozóan?
(Gondoltam ide is kiírom hátha többen olvassák)
Szerintem volt ilyen, de kis számban.
De hogy tömegével erőszakolták volna a magyar nőket, azok meghagyták magukat, megtartották a gyereket, én azt nehezen hiszem el.
"De hogy tömegével erőszakolták volna a magyar nőket, azok meghagyták magukat, megtartották a gyereket, én azt nehezen hiszem el." - ez aranyos :). Haboruban ez teljesen bevett szokas evezredek ota, "war rape"-kent tudsz esetleg tovabb keresgelni rola, ez egy letezo jelenseg napjainkban is. Hagyni meg ertelemszeruen senki nem hagyja magat megeroszakolni, de ott nem is kerdes hogy hagyja e a no vagy sem, azert eroszak. A gyerek megtartasara meg akkoriban max. mindenfele gyogynovenyes meregszamba meno "orvossag" volt, amibe gyakran belehaltak a nok. Szoval, sok valasztas nem volt eroszak utan.
Termeszetesen volt amugy keveredes (feltetezem eroszakon kivul is - nalunk meg vannak ilyen tortenetek is, hogy egy magyar lany es egy török katona egymasba szeretett, es mindig egy adott erdos helyen talalkoztak, de isten megelegelte a hazassagon kivuli tiltott viszonyt es mindkettot vizbe fullasztotta egy hirtelen letrejovo toba - ez Eszak-Magyarorszagon van, Esztergom kornyekerol:)), ez egy teljesen altalanos jelenseg akkor ha ket nepcsoport sokaig egy helyen van.
Ha török neved van, es ilyen adataid, akkor egyertelmu, hogy nalatok volt valami keveredes sok szaz eve :).
"Sokkal valószínűbb hogy valamelyik ősöd (ha tényleg török a neved) a Balkánról vándorolt be a Monarchiába, pl bosnyák vagy albán kereskedő volt."
Igen, szerintem is ez a valószínűbb, bár nem teljesen kizárt a kérdező által írt változat sem. Egyébként a nálunk tartózkodó török hadsereg nagy része is délszláv vagy albán volt etnikailag, tehát az esetleges erőszakból született gyerek is ezt a genetikai vonalat erősítették inkább a magyarságon belül, és nem a törököt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!