Miért van az, hogy egyesek irtóznak a be- igekötő használatától?
Beszól, bemegy, beterpeszt, bepisil, becsuk stb eddig teljesen elfogadottak voltak.
Miért tartják egyesek értelmetlennek vagy szabálytalannak az igekötő újszerű de hasonló értelemű használatát? Mint pl. behány, behisztizik, bevállal stb...
Azt hiszel amit akarsz....
Ha nem ismered az "arányok" szót, csak szólj, és bárki elmagyarázza neked. :-D
"Én nem önigazolást keresek, csak épp semmilyen kutatás nem támasztja alá, hogy a nyelvhasználat és a műveltség között bármiféle összefüggés lenne. Tehát az az állításotok, hogy aki suksüköl, az műveletlen, egyszerűen és tényszerűen nem igaz"
Hogyne lenne összefüggés? Egy műveletlen közösségben általánosak a fogalmazási hibák, egy művelt közösségben ritka kivételek.
#18: "Nem a felszólító mód használatáról van szó!!!"
Ebből látszik, hogy nem érted, talán nem is akarod érteni azt, amit írok. Így nincs értelme folytatni a beszélgetést.
#22: "A suksükölést is sokan csinálják, de egyértelmű múveletlenség és egyből árulkodó jel."
Arányosságra hivatkozol, de ebben a kinyilatkoztatásban én nem vélek semmilyen arányosságra utalást felfedezni. Épp ellenkezőleg: kategórikus elutasítás és lenézés.
De azt látom, hogy nem veszitek figyelembe a különféle regisztereket. Biztos vagyok benne, hogy ti is egész máshogy beszéltek a párotokkal, mint egy vadidegennel vagy valamelyik barátotokkal.
Fültanuja voltam, hogy a professzor, aki amúgy nem suksüköl, amikor előadást tart, telefonon beszélt egy jó ismerősével, akivel a hétvégi pecázásról beszéltek. Suksükölve. Majd a telefont letéve ismét nem suksükölt. Ilyenkor nyilván nem az van, hogy a telefonbeszélgetés idejére műveletlenné válik, hanem szimplán regisztert vált, és abban a regiszterben ez a norma. Ebből is látszik, hogy a suksükölés nem műveltség kérdése.
"Fültanuja voltam, hogy a professzor, aki amúgy nem suksüköl, amikor előadást tart, telefonon beszélt egy jó ismerősével, akivel a hétvégi pecázásról beszéltek. Suksükölve. Majd a telefont letéve ismét nem suksükölt. Ilyenkor nyilván nem az van, hogy a telefonbeszélgetés idejére műveletlenné válik, hanem szimplán regisztert vált, és abban a regiszterben ez a norma. Ebből is látszik, hogy a suksükölés nem műveltség kérdése."
Tehát a prof tisztában van vele, hogy van egy beszédhibája, és egy tanultabb körben egy egyetemi előadáson ő maga is tudatosan figyel rá hogy helyesen beszéljen, és szerinted ez érv amellett hogy nem kapcsolódik a műveltséghez a helyes beszéd?
Hát ez no comment.
Én kérek elnézést, nyelvhelyességi hiba.
A lényeg ugyanaz.
Jellegzetes szánalmas érvelés, amikor egyesek a nyelv fejlődésében látják igazolva a műveletlenségüket, igénytelenségüket, tudatlanságukat, primitívségüket.
A kis "nyelvújítók" komolyan Kazinczynak képzelik magukat.
Múltkor is elkezdett itt nekem bölcselkedni valami pojáca (szintén ezzel a fejlődéses dumával), nagybetűk és mondatvégi írásjelek, vesszők nélkül előadva magát.
Eszméletlen, hogy mi bőr van egyesek képén.
Gondolom, könyvet életében nem látott belülről.
Ez is még mekkora ostoba szó: "beregisztrál".
Meg a "lefrissít".
A be- igekötőből egy olyan előképzővé alakul, ami azt mutatja, hogy az adott cselekvésnek eredménye van.
Így például a beolvas igét is át fogják értelmezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!