Miért van az, hogy egyesek irtóznak a be- igekötő használatától?
Beszól, bemegy, beterpeszt, bepisil, becsuk stb eddig teljesen elfogadottak voltak.
Miért tartják egyesek értelmetlennek vagy szabálytalannak az igekötő újszerű de hasonló értelemű használatát? Mint pl. behány, behisztizik, bevállal stb...
A "be-" az valamihez kapcsolódik.
Behány: fát a fészerbe. Elfogadott szó.
Behisztizik: ilyen szó nincs. Akkor lehetne, ha pl. egy szobába hisztiznél be az ajtón keresztül - de ilyet így nem mondunk.
Bevállal: mit, hova? Elvállal a helyes szó.
És azt te mondod meg, hogy mi helyes és mi nem? Milyen szó van és milyen nincs?
Ha a jónép új szavakat alkotott és elkezdte használni az a nyelv része lett!
Egy igekötő nem úgy működik, hogy ahhoz írom hozzá, amihez csak akarom. Egy szó értelme, érthetősége a jelentése közmegegyezésén alapul.
Egy hivatalosan elfogadott szó igekötővel együtt is szerepel az adott nyelvi szótárban. Példának okáért itt a "beszól" szócikke a magyar értelmező szótárból:
Mert ez egy elismerten létező szó, amit bármelyik magyar tőled függetlenül is jó eséllyel érteni fog.
Ellenben példáula behisztizés nem szerepel a szótárakban, mert ez nem egy hivatalos magyar szó. Lehet hogy te szubjektíve társítasz hozzá valamilyen képet, de ezt egy véletlenszerűen kiválasztott másik ember jó eséllyel nem fogja érteni, hiába magyar.
Példa: Te most elképes felvagy melléfogni amit hozzáírok?
Vajon most azért tűnik zagyvaságnak, amit írtam, mert irtózol az igekötőktől? Vagy mert értelmetlen módon saját kedvem szerint össze-vissza használtam őket?
Na, megint egy trollkérdés!
Nem vár választ, csak olyat, ami az ő vélt igazát támasztja alá.
LOL
Aha és csak az van ami az értelmező szótárban szerepel? Ami nem szerepel az nincs?
Pedig a bevállal már több mint 20 éve létezik!
A jónépet meg nem érdekli a szótár. Valószínűleg majd 30 év múlva olvashatjuk a szótárban is, de addig is köszöni szépen él és virul!
Miért? Nem indokoltam meg az érveimet?
"azt te mondod meg, hogy mi helyes és mi nem?"
Ha te képtelen vagy utánanézni...
Vagy úgy is mondhattam volna: ha te képtelen vagy benézni...
"Aha és csak az van ami az értelmező szótárban szerepel? Ami nem szerepel az nincs?"
Hivatalosan igen.
A szlengnyelvben nyilván vannak olyan kifejezések, esetünkben hibásan használt igekötők, amikhez egy bizonyos közösség vagy társadalmi csoport társított egy jelentést. De ettől ez még nem lesz hivatalos magyar szó, és nem elvárható hogy bárki más megérti, amiről beszélsz, ha ilyen kifejezéseket használsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!