'Mindjárt' vagy 'mingyárt'? :\
Globális az elbutulás,ez ellen nem lehet mit tenni! Az internet térhódítása, a média színvonal csökkenése,az egész társadalmat megformálja,a tanárokat is!
Sajnos ez már csak lejjebb fog menni vagy kialakul egy gondolkodás mentes leegyszerűsített nyelv eltűnik majd az "Ly" helyette angolosan "j" -t vagy "y" fog írni mindenki és luxus lesz az is ha valaki már helyesen fog tudni írni... ezzel jár a világ fejlődése:)
Egyértelműen a "mindjárt" a helyes, mint mind-járt.
Mindazonáltal kezd megjelenni a fonetikus írású "mingyárt" alak is a magyar nyelvben.
Ki-ki döntse el, hogy helyes irány-e, de ha így halad tovább, akkor a "mingyárt" alak is helyes lesz előbb-utóbb.
A nyelv egy fejlődő, változó dolog, amiben sok régen helytelen alak megragadt, és helyessé vált hosszú idő alatt. Az, hogy a fejlődés milyen irányú, szubjektív megítélés alá tartozik... A nyelv "elbutításának" nem vagyok a híve, ellenben a fonetikus írás újrafejlődése egyszerűsíti az írást... Mint a "J" és az "LY" kérdése. Mára kiveszett a lágy L, pusztán csak nehezíti a helyesírást, miközben jó régen éppen a fonetikusság jegyében írták másként, mivel más hang volt.
Sok ilyen elem szerepelt az "Álljunk meg egy szóra" című műsorban is. (Magam részéről hiányolom az ilyen műsorokat...)
A sok pökhendi, nagy tudású, felfuvalkodott, rosszindulatú embereknek ajánlom figyelmébe:
Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.
Kor. 1,13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!