Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » 'Mindjárt' vagy 'mingyárt'? :\

'Mindjárt' vagy 'mingyárt'? :\

Figyelt kérdés
Showder Klub közbe az állt a képernyőn, hogy 'mindjárt jövünk', de én eddig a 'mingyárt'-ot tudtam helyesnek. Most melyik?:p
2010. júl. 13. 19:36
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
18%
Ú-R-I-S-T-E-N!
2010. júl. 14. 15:47
 32/42 anonim ***** válasza:
régi kérdés tudom. de b*sszátok meg, én is 14 éves vagyok, mindig is 5-ös helyesírással, és mégis rákerestem, h kell írni. tényleg annyi helyen írják, h "mingyárt", h rendesen elhiszem. na. x'DD
2011. máj. 9. 18:10
 33/42 anonim ***** válasza:

Globális az elbutulás,ez ellen nem lehet mit tenni! Az internet térhódítása, a média színvonal csökkenése,az egész társadalmat megformálja,a tanárokat is!

Sajnos ez már csak lejjebb fog menni vagy kialakul egy gondolkodás mentes leegyszerűsített nyelv eltűnik majd az "Ly" helyette angolosan "j" -t vagy "y" fog írni mindenki és luxus lesz az is ha valaki már helyesen fog tudni írni... ezzel jár a világ fejlődése:)

2011. máj. 17. 17:47
 34/42 Masika válasza:
67%
Én ezt nem értem. Szegény gyerek csak megkérdezte, mert bizonytalan volt, erre jönnek a mindent tudók és kiselőadást tartanak az ország oktatási helyzetéről. Mindenki filozófusnak képzeli magát? Én sms-t írtam neten és aláhúzta hogy mindjárt.. szóval megnéztem, hátha én tudom rosszul, tehát idetévedtem, de a kommentároktól lesül a pofámról a bőr. Velem is van olyan, hogy nem figyelek oda, és teljesen hülyeségeket írok, de ettől még nem leszek kevesebb, mert mindenki tévedhet és ez a kurwa oldal azért van, hogy segítsenek az emberek egymáson, nem azért, hogy kisebbségi komplexusos idióták előadást tartsanak, hogy mi lesz majd a munkahelyén, stb.
2011. okt. 1. 17:59
 35/42 anonim ***** válasza:
46%
de ilyen alapvető dolgot nem tudni...
2011. okt. 1. 19:17
 36/42 Senki Márk ***** válasza:
54%

Egyértelműen a "mindjárt" a helyes, mint mind-járt.

Mindazonáltal kezd megjelenni a fonetikus írású "mingyárt" alak is a magyar nyelvben.

Ki-ki döntse el, hogy helyes irány-e, de ha így halad tovább, akkor a "mingyárt" alak is helyes lesz előbb-utóbb.

A nyelv egy fejlődő, változó dolog, amiben sok régen helytelen alak megragadt, és helyessé vált hosszú idő alatt. Az, hogy a fejlődés milyen irányú, szubjektív megítélés alá tartozik... A nyelv "elbutításának" nem vagyok a híve, ellenben a fonetikus írás újrafejlődése egyszerűsíti az írást... Mint a "J" és az "LY" kérdése. Mára kiveszett a lágy L, pusztán csak nehezíti a helyesírást, miközben jó régen éppen a fonetikusság jegyében írták másként, mivel más hang volt.

Sok ilyen elem szerepelt az "Álljunk meg egy szóra" című műsorban is. (Magam részéről hiányolom az ilyen műsorokat...)

2012. dec. 24. 21:01
 37/42 Sz Misi válasza:
58%
Látom nagyon sokan élveszkednek, hogy véletlenül tudják a választ, és fölényeskednek másokkal. Azt hiszem, sikerült elvégeznem az általános iskolát, és az egyetemet úgy, hogy egyszer sem kellet leírnom a szót, pedig nem voltam rossz tanuló. Valljuk be, a szépirodalomban igen ritkán találkozunk vele. Levelet az emberek nagyrésze már nem ír, az internetes kommunikáció világában pedig azt hiszem, ez a legkisebb probléma megannyi észbontó rövidítés és elírás között. Valaki séróból tudja, de sokkal fontosabb dolgokról fingja sincs. A nyugati országokban meg dübörög a gazdaság és vidáman élnek úgy, hogy halvány sejtelmük nincs a saját nyelvükről. Csak a magyarok görcsölnek ennyit ezeken a kérdéseken, miközben az élet elsüvít fölöttünk. Én is szeretem a nyelvtani pontosságot, de ne tessék csesztetni a másikat, ha véletlenül rosszul tudja. A kereskedelmi média meg úgy csinál magából hülyét, ahogy akar.
2013. febr. 16. 12:26
 38/42 anonim ***** válasza:

A sok pökhendi, nagy tudású, felfuvalkodott, rosszindulatú embereknek ajánlom figyelmébe:

Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.

Kor. 1,13

2014. dec. 7. 10:45
 39/42 anonim ***** válasza:
# 38: ezt a s***t most minek kellett? Ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy "boci boci tarka, se füle, se farka".
2014. dec. 7. 11:22
 40/42 anonim válasza:
Minden gyökér írja, hogy google... Hát ez az első találat a google-ba.
2014. dec. 25. 09:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!