Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » 'Mindjárt' vagy 'mingyárt'? :\

'Mindjárt' vagy 'mingyárt'? :\

Figyelt kérdés
Showder Klub közbe az állt a képernyőn, hogy 'mindjárt jövünk', de én eddig a 'mingyárt'-ot tudtam helyesnek. Most melyik?:p
2010. júl. 13. 19:36
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
51%

számomra is lesújtó, hogy egyesek ennyire igénytelenek a helyesírásra...

azért még mindig jobban hiszem el azt, ha a tv-ben van kiírva, mintsem azt, amit a hasonló értelmi színvonalú kis barátaim írogatnak msn-en, meg facebookon...

látszik, hogy még a kötelezőket sem olvastad el, nemhogy bármi más irodalmi művet...

2010. júl. 13. 21:23
 22/42 anonim ***** válasza:
80%
M-I-N-D-J-Á-R-T
2010. júl. 13. 21:37
 23/42 A kérdező kommentje:

ugyan már! nem vonjunk le messzemenő következtetéseket egy egyszerű nyelvtani kérdésből! ez igenis egy nyelvtani probléma, ahogy egy bölcs válaszoló szépen el is magyarázta.

az meg, hogy nem olvastam el a kötelezőket sem... igenis szoktam olvasni, egyetértek a hozzászólások nagyrészével.

nézzetek inkább körül, hogy ír a magyar(felnőtt) átlag és ne engem oltogassatok egy olyan oldalon, ami arra van kitalálva, hogy az emberek segítsenek egymáson.

Köszönöm a válaszokat!

2010. júl. 13. 21:37
 24/42 A kérdező kommentje:
ne vonjunk*
2010. júl. 13. 21:38
 25/42 anonim ***** válasza:
58%

Nem kell ennyire leoltani! Tessék tudomásul venni, hogy az oktatás színvonala az általános iskolákban a bányászbéka feneke alatt van. Nincs szóbeli felelés, tehát nem tanulnak meg fogalmazni! A dolgozatok zöme teszt-jellegű, ahol csak ki kell ugye választani az 1 jó választ. Kevés olyan írásbeli dolgozat van, ahol a fogalmazás, helyesírás a lényeg. Tanulásnál munkafüzetek, 1-1 szóval kell kiegészíteni a mondatokat, na ebből is sokat tanulnak. Legvégül: amikor a lányomnak a Magyar helyesírás szabályai c. könyvet kellett bevinnie a MAGYAR tanárnőnek, hogy javítsa újra a dolgozatát, hát nem tudtam se köpni, se nyelni.

Szóval itt tart az alapok oktatása, és ez nem csak a helyesírással van így. Sajnos.

2010. júl. 13. 21:43
 26/42 A kérdező kommentje:

Egyetértek.

Nem oltani akartam bárkit is, csak felhúzott a fölényeskedő hozzáállás.

2010. júl. 13. 21:47
 27/42 anonim ***** válasza:
60%

De az nem fog érdekelni senkit, hogy szerinted le kell-e vonni következtetést ebből, vagy nem. A munkaadók is emberek, és levonnak következtetéseket ebből is, meg másból is. Például ha hiányzik egy fogad, abból is levonják azt, hogy egy igénytelen prosztó vagy, pedig lehet az is, hogy egy hete karamboloztál, aztán akkor tört ki. De ezt legalább van esélyed elmondani nekik személyesen, viszont mikor egy HR-es 7 másodperc alatt nézi át az önéletrajzodat, akkor nem fog kérdezni semmit, hanem félredobja, mint alkalmatlant.

Én mondjuk csak segítő szándékkal írtam ezt (mert nem igaz, hogy a helyesírást a tanárnak kéne beléd verni, az pont úgy fejlődik, ha magadtól olvasol, mondjuk regényeket), de nekem aztán tökmindegy, hogyha ekkora öntudatod van, legalább kevesebb lesz később a konkurenciám jelentkezéseknél :D

2010. júl. 13. 21:56
 28/42 anonim ***** válasza:
55%
Szerintem mindjárt. Bár a google megengedi a mingyártot is :D
2010. júl. 13. 22:13
 29/42 anonim ***** válasza:
Az olvasásra bíztató válaszolónak: sok mindenben igazad van, de olvasni olyan könyveket kellene, amiket még nem számítógép "szerkesztett"? nem tudom, mi a pontos neve. Amikor még dolgoztak a betűszedők. A technika magával hozta a rengeteg helyesírási hibát is. A szavak elválasztása a legfeltűnőbb, de van j-ly csere, rossz ragozás rossz hangnemben. Én sokat olvasok, de nagyon sok az igénytelen kiadó/nyomda, ahol hiába jó a mű, ha tele van helyesírási hibákkal.
2010. júl. 14. 13:32
 30/42 anonim ***** válasza:

Hja, az is igaz, hogy jókor kellett volna születni... :)

Nekem a szüleim Vernétől a Rejtelmes Szigetet olvasták fel, mikor még nem tudtam olvasni (persze volt jópár noname griffes meg királyfis mese is), na persze az volt az első, amit én magam elolvastam, miután megtanítottak. Máig megvan a kötet! :)

Hát ez még a kommunizmus alatt volt, ja...

2010. júl. 14. 13:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!