Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A θ hangot pösze sz-nek kell...

A θ hangot pösze sz-nek kell ejteni, igaz?

Figyelt kérdés
Akkor a something-et kb "szamszin" -nak kell ejteni de többször hallani olyat például, hogy "szamfin"
2019. aug. 2. 12:32
 1/8 anonim ***** válasza:
77%

Igen, a [θ] hang egy pösze [sz], aminek a hangzása viszont valójában sokkal jobban hasonlít az [f]-re, mint az [sz]-re, így nem meglepő, hogy [f]-nek véled hallani.

Ugyanakkor az is igaz, hogy van az (elsősorban brit) angol anyanyelvű beszélőknek egy szűk rétege, akik ténylegesen [f]-et ejtenek [θ] helyett, de ez ne legyen követendő minta.

A [θ] hang képzése egyáltalán nem nehéz, nem csoda, hogy sok kisgyerek először pöszén beszél magyarul, és csak később jön rá, hogyan kell a [sz] hangot ténylegesen kiejteni.

2019. aug. 2. 13:35
 2/8 TR75 ***** válasza:
100%

θ hang nincs a magyarban.

Sokan SZ-nek ejtik, az F áll talán a legközelebb a hangzásában, sokan sima T-t mondanak, olyan is van, hogy D-t ejtenek. Ez ilyen.

Szerintem a számszing nem hangzik jól, akkor már inkább számting, gyors beszédben amúgy is van, hogy már-már T-szerűen hangzik.

Olyan SZ, amit a fogsor közé dugott nyelvet visszahúzva ejtenek ki. Szóval ja, pöθe SZ.

2019. aug. 2. 13:40
 3/8 anonim ***** válasza:
A θ-t soha nem ejtik d-nek. Th, igen, a mai helyesírásban, de az a Đ maradványa, pl az angolban a the. A θ kiejtése azonos a þ-val, úgy, ahogy előttem már leírták.
2019. aug. 2. 15:49
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A zöngés és zöngétlen ejtése hasonló a magyar T és D hangokhoz azzal a különbséggel, hogy nyelvet nem a felső fogak fölé kell tenni a szájpadlás felé, hanem az enyhén nyitott két fogsor közé.

(Sok videó is van, gugli: pronunciation of th)

2019. aug. 2. 17:44
 5/8 anonim ***** válasza:
2019. aug. 2. 17:54
 6/8 A kérdező kommentje:

Itt például elhangzik egy olyan változat, hogy "szamfin"

https://www.youtube.com/watch?v=E64Acy1At1Q

2019. aug. 2. 20:06
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"szamfin"

Úgy biztos nem mondják, csak te akarod beleérteni. Értsd meg, nincs ilyen hang a magyarban.

2019. aug. 3. 03:14
 8/8 anonim ***** válasza:

#6: Nem, egyik alkalommal sem ejti [f]-fel. De pont erről írtam az #1 válaszban (jól le is pontoztak a hozzá nem értők!), hogy az [f] és a [θ] hangzása elég hasonló, és lám: te sem tudod hallás alapján megkülönböztetni őket, ami engem igazol. Persze némi gyakorlással fel fogod őket ismerni, és akkor már te is hallani fogod a különbséget a tin-fin-thin-sin szavak között.

De mint írtam, keress/halgass pösze gyekeket avgy akár felnőtteket: ők pont ezt a [θ] hangot ejtik a [sz] helyett.

2019. aug. 3. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!