A θ hangot pösze sz-nek kell ejteni, igaz?
Igen, a [θ] hang egy pösze [sz], aminek a hangzása viszont valójában sokkal jobban hasonlít az [f]-re, mint az [sz]-re, így nem meglepő, hogy [f]-nek véled hallani.
Ugyanakkor az is igaz, hogy van az (elsősorban brit) angol anyanyelvű beszélőknek egy szűk rétege, akik ténylegesen [f]-et ejtenek [θ] helyett, de ez ne legyen követendő minta.
A [θ] hang képzése egyáltalán nem nehéz, nem csoda, hogy sok kisgyerek először pöszén beszél magyarul, és csak később jön rá, hogyan kell a [sz] hangot ténylegesen kiejteni.
θ hang nincs a magyarban.
Sokan SZ-nek ejtik, az F áll talán a legközelebb a hangzásában, sokan sima T-t mondanak, olyan is van, hogy D-t ejtenek. Ez ilyen.
Szerintem a számszing nem hangzik jól, akkor már inkább számting, gyors beszédben amúgy is van, hogy már-már T-szerűen hangzik.
Olyan SZ, amit a fogsor közé dugott nyelvet visszahúzva ejtenek ki. Szóval ja, pöθe SZ.
A zöngés és zöngétlen ejtése hasonló a magyar T és D hangokhoz azzal a különbséggel, hogy nyelvet nem a felső fogak fölé kell tenni a szájpadlás felé, hanem az enyhén nyitott két fogsor közé.
(Sok videó is van, gugli: pronunciation of th)
Itt például elhangzik egy olyan változat, hogy "szamfin"
"szamfin"
Úgy biztos nem mondják, csak te akarod beleérteni. Értsd meg, nincs ilyen hang a magyarban.
#6: Nem, egyik alkalommal sem ejti [f]-fel. De pont erről írtam az #1 válaszban (jól le is pontoztak a hozzá nem értők!), hogy az [f] és a [θ] hangzása elég hasonló, és lám: te sem tudod hallás alapján megkülönböztetni őket, ami engem igazol. Persze némi gyakorlással fel fogod őket ismerni, és akkor már te is hallani fogod a különbséget a tin-fin-thin-sin szavak között.
De mint írtam, keress/halgass pösze gyekeket avgy akár felnőtteket: ők pont ezt a [θ] hangot ejtik a [sz] helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!