A magyarok miért vesznek fel minden adandó alkalommal hitelt?
Nem a magyarok és nem minden adandó alkalommal. Mások is és gyakran.
Az ok egyszerű. Ha valami nincs, de szeretnénk, pénzünk sincs, jön a hitel. Különösen, ha lenézik, akinek nincs. különösen, ha negédes szavakkal kínálják, mint a tortát. A pofára esés csak utána jön, mikor már nincs visszaút.
Az ember könnyen megtéveszthető, különösen ha nem elég okos, mesterien tőrbe csalják, és a közösség (divat) nyomása óriási. Szinte az csoda, ha ellenáll.
Magyar vagyok és soha nem vettem még fel hitelt, és ha rajtam múlik nem is fogok. Akkor veszek meg valamit amikor megvan rá a pénzem.
Persze, van az az élethelyzet amikor én is felvenném, de a "kijöttazújájfón" nem ilyen.
Mert rövid távon gondolkodnak, felelősség és céltudatosság nélkül. Azt fogják fel, hogy mennek a bankba, aláírnak valamit és lesz sok pénz. Aztán ha azt nem tudják fizetni, vesznek fel még egyet. Tudják, hogy egyszer azt is vissza kell fizetni, de az majd a jövő gondja lesz.
A hitelreklámok engem kivétel nélkül undorral töltenek el, főleg a karácsonyi "adósíts el magad és a családod a szeretet ünnepén mert azt most úgy kell" szezonális reklámok. De mégis működnek a népesség jelentős részénél.
Hitelt is lehet felelősséggel felvenni, és talán vagyunk még néhányan, akik így teszünk.
Viszont azt, ami itt megy, én sem értem. Bekapcsolom a tévét és öt percen belül tíz különböző bank ajánl hitelt ilyen meg olyan kedvezményes kamatra, a sok idióta meg bedől nekik, mintha karácsonyi ajándékot osztanának, de addig már nem jutnak el, miért is van a hirdetés után egy képernyő tele apró betűkkel, a szerződést elolvasni azt ugye minek, aztán meg jön a pofára esés.
Pl most a Providentet nyomják 240 ezer forint heti 3000 forintos kamatra talán 72 vagy hány hetes futamidővel? Hangsúlyoznám: HETI kamatra és HETI törlesztéssel. Nem számolnak az idióták hogy lássák csak a kamat amit fizetnek több, mint a hitel, amit felvttek?
Több magyarázat lehetséges:
1, A másik a hibás, hogy én saját magamat arra ösztökélem, hogy ezzel a másikkal szemben versenyezve menőbb /pl.:/ TV-m legyen, mint neki van, még ha ehhez kölcsön is kell;
2, Sokan már úgy vannak vele, ha benne vannak a körfolyamatban, akkor még egy hitel, még egy hitel, még egy hitel belefér;
3, Nagyon kevesen tanultak az előző évek hitelbuktáiból, azonban;
4, Mostmár jó néhányan védelemben érzik magukat a kormány adta védőhálók által.
Hát... lakáshitelbe a magam részéről csak akkor vágnék bele, ha nem lenne egy forint adósságom se és a lakáskasszából fel tudnám venni a lakás vételárának legalább a felét plusz lenne egy nagyobb tartalékom a bankszámlán (ami legalább egy évi törlesztőrészletet fedez) és tudnám, hogy biztos jövedelmem van a futamidő végéig, amiből futja a törlesztésre is.
Igen, tudom, furcsa elgondolás, viszont a legtöbb magyarral ellentétben én tanultam a szülők példáján, így minden részről igyekszek megelőzni hogy adósságspirálba kerüljek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!