Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mi ez az ellenérzés a magyarok...

Mi ez az ellenérzés a magyarokban a Halloween iránt?

Figyelt kérdés

Miért ilyenek a magyarok? Osztogatják a Halloween-ellenes idézeteket, képeket a facebookon, kinyilatkoztatják önkéntesen, hogy Mo-n nincs Halloweenn, csak Mindenszentek, miközben a kettő még csak nem is egy napon van.

Nem értem, miért baj egyeseknek, ha valakinek tetszik ez az ünnep és mondjuk elmegy egy ilyen tematikájú buliba, vagy kifarag magának egy tököt, felrak egy ilyen sminket. Miért kell egyáltalán azzal foglalkozni, mit csinál a másik ember, mit tart fontosnak, mit ünnepel, mi tetszik neki stb?

Miért ilyenek a magyarok?

2016. okt. 17. 17:24
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Na, pont az 5-ös válaszoló mentalitásának a gyökereire vagyok kíváncsi.

Mi az, hogy "mi magyarok vagyunk, nálunk ilyen nincs"? Akkor mégis mi az a rengeteg tematikus Halloween buli okt. 31-én? Mik azok a halloweenes édességek, ajándáktárgyak, dísztárgyak, dekorációk a különböző üzletekben? Miért öltöznek be sokan ilyenkor és mennek el bulizni vagy találkoznak barátokkal és ünnepelnek? Miért faragnak sokan tököt? Mi már oviban is faragtunk 20+ évvel ezelőtt. De biztos csak álmodtam és Magyarországon nincs Halloween. :D

2016. okt. 19. 13:58
 12/17 anonim ***** válasza:
74%

Ezek a Halloween viták mindig nagyon elcsúsznak a rossz irányba.

Ugye szokott az lenni, hogy "A halloween nem is magyar ünnep" és akkor jön a válasz "hogy akkor a Karácsony/Húsvét/stb. sem magyar ünnep".

Sosem értettem, hogy az utóbbi, mégis hogyan lehet érv az előbbire? Csak mert ez nem érv. Az ünnepeknek az eredetét jelölik, nem azt, hogy hol ünnepelhetik.

"De ez egy szórakoztató ünnep, miért nem érezheti magát jól az ember?" Szokott hangzani a kérdés. De. Jól érezheti magát az ember. Akár október 31-én is.Olyan buliba megy amilyenbe akar vagy olyan partit szeretne, amilyet szeretne. Csak azt nem értem, hogy miért kell ehhez egy teljesen idegen kultúrkör ünnepére hivatkozni? Ráadásul mindezt a lehető legpocsékabb módon. Azok közül akik elmennek (mint már korábban írták) a több, mint 90%-a azt sem tudja mi a jelentése. Miért Halloween a Halloween? Miért öltöznek be az emberek? Miért kopogtatnak a gyerekek cukorkáért?

"Há' mer' mutatták a tévébe!", mi?

És félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy csak az mehessen el Halloween buliba aki kitöltött egy tesztet, de értitek legalább valami háttértörténet, mert így pont a lényegét veszti el az egész és tényleg csak egy majmolása az ünnepnek.

Egyébként a legtöbb dolgot, amit átveszünk már van magyar, a mi kultúránkba beépült megfelelője és annak van értelme is. A baj csak az, hogy míg ezek kezdenek kikopni, addig ilyen agyatlanul vesszük át az értelmét vesztett külföldi ünnepeket.

"Miért fáj az másnak, hogy beöltözünk, iszunk és elmegyünk bulizni." Na, akkor most hasonlítsuk már össze a Farsanggal. Nem erről szól? Nézzük már meg, hogyan kezd ellaposodni. Hogy egyre kevesebb a bál/buli. Vagy hogy mennyien öltöznek be olyankor a bulikba? "Óóó hát az gáz!, Nem vagyunk mi dedósok...., csak a gyerekek öltöznek be...."

Egy kicsit durvább hasonlat: Néhány éve az ALS Ice Bucket Challenge------ Nekünk minden évben van, Locsolkodásnak hívják (most hadd ne kelljen elmondani a célját: családot,barátokat összehoz; buli; csajokat pocsolni; ivás; stb.). De elég megnézni a lányok hozzáállását. "Fúj, kölni!" (egyébként megfigyeltétek, hogy mindenki utálja a kölnit, mégis ragaszkodik hozzá? Talán pont azért mert erre hivatkozva el lehet utasítani a locsolást vagy teljesen ki lehet húzni magunkat a locsolkodás alól.) Pedig ugye helyesen vízzel kéne "de az hideg" meg "vizes leszek", aztán meg "jön a tüdőgyulladás" stb. De amikor már Amerikából jön akkor már remegve várja, hogy meghívják, hogy minél előbb fehér pólóban vagy bikiniben feszítve átélhesse és tölthesse fel.

És itt is pont a lényeg veszett el, mire ideért, mert az anyagi felajánlások érdekes módon elmaradtak.

És még sorolhatnám, mert több ilyen példa is lenne.

Így pedig ha végig nézzük ez bizony nem más, mint az az öngyarmatosítás, amit a videóban FAM elmond. És ugye erre jön az ellenreakció, a "csakazértsem" az idióta ellenérvek. Én meg állok itt a két hülye csoport között az egyik egy értelmét vesztett agyonhypeolt angolszász ünnepért kardoskodik, a másik ordibálja, hogy "NEM!NEM!NEM!HÜLYE VAGY! HÜLYE VAGY!" közben pedig a TV a szupermarketek, a sarki kisboltok, de még az utcasarkon héderelő kofa is kérés nélkül tolja bele az arcomba a k***a műanyag maszkot ha kell - ha nem.

És csodálkoznak, hogy az emberek utálják a Halloweent.

Egyébként szerintem lenne helye az országban a Halloweennak. Mondjuk egy tematikus kocsmában/étteremben/boltba, ahol az angol vagy amerikai kultúrára vannak ráállva. Mint ahogy egy budapesti ír kocsmában is van helye a Szent Patrik Napnak.

2016. okt. 19. 21:40
 13/17 anonim válasza:
97%

Előzőtől Idézem "Ugye szokott az lenni, hogy "A halloween nem is magyar ünnep" és akkor jön a válasz "hogy akkor a Karácsony/Húsvét/stb. sem magyar ünnep".

Sosem értettem, hogy az utóbbi, mégis hogyan lehet érv az előbbire?"

Nem gondolom, hogy az utóbbit érvnek kéne tekinteni. Csupán arra mutat rá, hogy az előbbi sem lehet érv a halloween ellen. Hiszen ahogy mondtad: "Az ünnepeknek az eredetét jelölik, nem azt, hogy hol ünnepelhetik."

Arra a kérdésre, hogy miért kell a szórakozáshoz,bulihoz egy idegen kultúrkör ünnepére hivatkozni, az a válasz, hogy nem kell. Csupán az illetőnek szimpatikus ez az ünnep, ezért szabad akaratánál fogva dönthet úgy hogy megtartja.

Abban egyetértek hogy jobb lenne, ha az emberek tudnák, hogy mi van az ünnep hátterében. Biztosan vannak olyanok, akiket ez nem is érdekel, csak egy újabb lehetőségnek számít nekik az ivásra, de vannak olyanok is, akik utánajártak és nem úgy ünneplik, hogy fogalmuk sincs róla mi fán terem. Nem ítélhetjük el az ünnepet egy bizonyos réteg miatt.

Ha már itt járunk, azt is megemlíthetem, hogy a karácsony a nem vallásosak számára nem rendelkezik releváns háttérrel. Mégsem csak vallásosak ünneplik. Tehát a többiek a karácsonyt is csak "majmolják", (esetleg a szeretet ünnepének tekintik) mégis elfogadott.

A TV, az üzletek, boltok és a vásári árusok még nagyobb vehemenciával tolják az ember arcába a karácsonyt, mint amennyire a Halloweent valaha is fogják, mégsem megy az utálkozás.

Az hogy a farsang és a húsvét népszerűsége miért csökken, az más kérdés. Általánosságba véve, ahogy az ember felnő, valamiért csökken ezen események jelentősége számára. Egyes szülők ahogy észrevettem, az iskolai farsangi bálokra is teherként tekintenek. Csak azért mennek, mert a gyerek menni akar. Amint a gyerek elveszti az érdeklődését, kinő az iskolai farsangból, nem próbálják meg fenntartani a hagyományt. Ennek ellenére, aki nagyon akar, az talál az országban farsangi programokat.

Szerintem sokan nem is konkrétan a halloween ellen vannak, hanem a változás ellen.

"Eddig nem volt, hát most se legyen, mert én nem azt szoktam meg" elvet követnek. Még ha az ő életüket ez egyáltalán nem is befolyásolja.

2016. okt. 20. 01:18
 14/17 anonim ***** válasza:

Nem az a baj, hogy ünneplik a Halloweent, nekem személy szerint tényleg semmi bajom nincs vele. A baj ott kezdődik, hogy a formáját a dolognak átveszik (tehát beöltöznek és mennek cukorkáért, meg tököt faragnak), de a tartalmát már nem veszik át, és azt se tudják miről szól ez az egész. Vajon hányan tudják azt, hogy ez egy ősi kelta ünnep?

Vagy mondják, hogy semmi köze a mindenszentekhez, közben meg az elnevezés eredete az All Hallow's Eve, aminek jelentése szó szerint: minden szentek estéje.

Meg ezt is bírom, hogy semmi köze a halottak napjához. Csakhogy az eredeti ünnep is arról szólt, hogy elősegítsék a holtak átvándorlását a túlvilágra.

De még jobbat mondok: a ma halloween-ként ismert kelta ünnepből jön a keresztény mindenszentek is! Mert hogy, amikor a kereszténység terjedni kezdett nem akarta teljesen betiltani ezt a régi ünnepet, hanem úgymond "keresztény formába öntötte" és november 1-jére tette.

Szóval engem ez zavar igazán, hogy az emberek csak majmolnak ész nélkül mindent, meg mondanak mindenfélét, de a dolgoknak már nem néznek utána. Akit érdekel a téma:

[link]

2016. okt. 20. 13:12
 15/17 A kérdező kommentje:

Utolsó, nem akarta tiltani az Egyház, csak épp kitörölni, ezért tette át az eredetileg májusban tartandó keresztény ünnepet november elejére.

Persze, nem sikerült nekik, így ma van Halloween is és Mindenszentek is.

Én úgy látom, a kettő remekül megfér egymás mellett (szó szerint), az meg már magánügy, ki melyikhez hogy viszonyul érzelmileg, akárhogy.

Írtad, hogy ünnepelnek, de nem tudják az eredetét, hogy miről is szól. Nos, igen, ez valóban furán veszi ki magát, de ezért utálni a Halloweent? Megnézném, hogy mondjuk a magyarok mennyire vannak tisztában az ünnepeinkkel, pl. húsvét eredete, mi alapján számítják ki, hogy melyik évben mikorra esik, mi az a nagypéntek, a hamvazószerda, vagy hogy miért állítunk karácsonyfát, mit jelképez a lencse újévkor stb, stb.

Hidd el, sokan nem tudják, maximum van valami sejtésük róla, de tényleg kíváncsi volnék, ki tudnak két értelmes, kerek mondatot mondani bármelyikről is.

Illetve érdekes egy tendencia még, hogy akik tartanak valamilyen formában Halloweent, azok tökéletesen elvannak a Mindenszentekkel is, kimennek másnap a temetőben gyertyát gyújtani, de fordítva? Oké, hogy nem érdekli őket a Halloween, de gyűlölködni, meg Facebookon hülyeségeket osztogatni miatta?

2016. okt. 20. 15:02
 16/17 anonim ***** válasza:

#13-as!

A karácsony nem kifejezetten keresztény ünnep

Jézus valószínűleg ősszel született, a pogányok ünnepelték december vége felé a fény születését

2016. okt. 20. 15:02
 17/17 anonim válasza:
Bezzeg a Valentin nap ellen senki sem kampányol, pedig csak az aztán az igaz agysorvasztó blődség..:D
2016. nov. 29. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!