Halloweeni Fotó temetőben?
Elötte mindenképpen engedélyt kell kérni az adott temetö vezetöségétöl, és a képen látható sírok tulajdonosaitól is. (Függetlenül attól, hogy a képen látható-e a név vagy sem)
Egyéb esetben igen komoly büntetésre számíthatsz.
A temetö nem azért van, hogy egyesek szórakozzanak, a legtöbb embernek olyan hely, ahol kellö tisztetelettel szokás viselkedni, és ezt illik betartani.
Az meg, hogy valaki nem akarja a szerettei sírját ilyen hülyeségként nyilvánossá tenni, megint csak alapvetö elvárás, és ezt szintén illik tiszteletben tartani.
Ezek közül egyik sem új dolog, sok száz éve úgy szokás, hogy egy temetöt nem játszótérnek használnak.
Először is nem a síron akarunk ugrálni hanem egy félelmetes , ijesztő alkotást szeretnénk készíteni.
Másodszor a személyiségjogi törvények közt ott van hogy nem vonatkozik arra ha valakit tömegben fotóznak. Tehát ha én lefotózok valakit egy rendezvényen akkor nem mondhatja hogy "ő"t fotóztam le. Ebből következtetek ha én csinálok egy képet a temetőben amin egy nagy fa van és körülötte 50 sír akkor 1. én nem a sírokat mint személyes "dolgot" akarom megörökíteni + elég sok van rajta ahhoz hogy "tömeg" nek minősüljön bár a holtak nem élnek ugyebár de a logika mégis azt mondja ki hogy tömegben fotóztam és nem egy adott at.
+ most akkor kérjek engedélyt esetleges 100 embertől akiket nem is ismerek? Csak úgy keressem meg facebook on hogy láttam a sírra írva egy feliratot nem-e az ön rokona és ha igen akkor lefotózhatom még 100 másikkal együtt?
A halottaknak nincsenek személyiségi jogai, de vannak kegyeleti jogai. Holtukban is tiszteletben kell tartani az emléküket és nem lehet vele csak úgy szórakozni. Mindenkinek máshol húzódnak a határok, hogy mit tolerál és mi az, ami már nem fér bele neki. lehet, hogy senkit nem zavar még ha felismeri is egy rokon sírját a képeden, ugyanakkor az is lehet, hogy valaki mást meg nagyon felzaklat valami neked ártalmatlannak tűnik.
A temető még ha nyilvánosság előtt megnyitott, akkor is magán terület. Ahhoz, hogy ott fotózhass, engedélyt kell kérni az üzemeltetőtől, aki az engedélyt megadhatja, vagy elutasíthatja. Legvalószínűbb, hogy ha megkeresed őket, akkor el fognak utasítani, mert nincs kedvük/idejük ilyesmivel szórakozni és általában az ilyen cégeknek mindig sokkal egyszerűbb nemet mondani, mindenre, mint bármilyen kockázatot vállalni azzal, hogy utólag nem tetszik valakinek, hogy engedélyt adtak.
Ha mégis foglalkoznak az engedélykéréseddel, akkor valószínűleg a felelős döntéshez alaposabban meg fogják majd vizsgálni, hogy milyen képet is akarsz készíteni, esetleg kikötik, hogy publikálás előtt be kell mutatnod és esetleg módosítanod is kell a képeket a kéréseik szerint és csak azután jelenhet meg, miután meggyőződtek róla, hogy valóban nem sérti senkinek az érzéseit. Az sem lehetetlen, de nem tűnik valósíznűnek, hogy csak úgy engedélyt adjanak ilyesmire.
Megteheted azt is, hogy nem kérsz engedélyt senkitől, kimész a kiszemelt temetőbe és észrevétlenül megcsinálod a képet. Jó eséllyel senki nem veszi majd észre és, ha már elkészült és látják, akkor sem biztos, hogy bárki törődni fog vele - ha viszont mégis rajtakapnak készítés közben, akkor megbüntethetnek, de minimum elzavarnak. Ha utólag találja meg valaki a képeket és felismerik, hogy hol készült, akkor akár be is perelhetnek - bár ez tűnik a legkevésbé valószínűnek, de ha megteszik, akkor nyerhetnek - persze sok mulik azon is, hogy milyen is lesz az elkészült kép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!