Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A fiataloké a világ?

A fiataloké a világ?

Figyelt kérdés

Egyre inkább úgy veszem észre, hogy ma minden a fiatal korosztályra van kihegyezve. A reklámok már nem magáznak, hanem tegeznek, mintha az egész világ fiatal lenne, a moziipar is javarészt a gimis-főiskolás amerikai fiatalok életét mutatja be.

Ezzel együtt lassan több joguk van a kamaszoknak, mint a felnőtteknek. Minden gyerek "ismeri a jogait" a tanárt ugráltatják, ma már soha nem a tanáré az utolsó szó, hanem a gyereké, félhangosan leanyázni a tanárt, sminkelni órán, smárolni orrba-szájba mindenhol tök természetes. Minden csaj kb. 10 éves korától kezdve rájön, hogy ő milyen bombázó, vágja a pofákat, ejti a nagy beszólásokat, beszól a maminak, senki se tiltja senklinek, hogy milyen ruhákat vegyen fel, a csajok mind tudatában vannak a fiúk fölötti erejüknek, a fiúk meg vagy követik a kifordult divatot (emo, csőgatya, hajvasalás, rózsaszín póló és egyéb finomságok), vagy lúzerek lesznek, akikre a csajok rá sem néznek soha. Ráadásul szerintem egyre "csajosabb" lesz a világ, mindenki pletykál, hogy ki, kivel, hol, mikor, mit. A fiúk ma már nem verekednek, mert tilos. Ma a "beszólogatás" a verekedés, ami meg inkább a lányok műfaja. Mi történik?

Egyetértetek mindezzel? Mi a véleményetek?

2010. ápr. 24. 18:06
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
71%
Nem értek vele egyet és utálom is, de nem tehetek ellene semmit. :S
2010. ápr. 24. 18:18
 2/33 anonim ***** válasza:
26%

sztem meg nem igaz ez ..., se a kifordult divattal, se hogy a fiúk nem verekednek és ez szted baj ....

Az egy dolog, hogy a fiúknál héála istennek felütötte a feját már jó ideje egy metrosexualitásnak nevezett jeklenség, na de azért nehogy már az igényességet hurrogjuk le, inkább értékelnénk. Mi a bajad a hajvasalással is pl? Van amelyik srácnak kifejezetten az kell a frizurájához és baromi jól is áll neki.

Esküszöm nem értelek.

2010. ápr. 24. 18:21
 3/33 anonim ***** válasza:
86%

Tsz... Próbálj csak ma fiatalként saját lakáshoz jutni úgy, hogy a szüleid nem tesznek semmit a feneked alá, és nem is a tanács utalja ki ingyen és bérmentve alanyi jogon, és meglátod, mennyire fiatalELLENES legalábbis Magyarország.

Mi több, ha figyelted a választási kampányt, az is kikről szólt mindvégig szinte kizárólag? A nyugdíjasokról. (Meg a cigányokról, de az más tészta.)

Fiatalokról csak a két új párt beszélt, de nekik ugyebár nem lesz túl sok szavuk a Parlamentben.

Szóval nekem nagyon úgy tűnik, hogy egyáltalán NEM a húszéveseké a világ.

2010. ápr. 24. 18:41
 4/33 anonim ***** válasza:
88%

:D Persze, a fiataloké a világ!

Amikor 5 évig gürcölsz feleslegesen egy egyetemen, a diplomáddal kitörölheted, esélyed sincsen saját lakásra, elhelyezkedni meg baromi nehéz ismerős nélkül... Ennek ellenére ha sikerül is, mi fizetjük az idősek nyugdíját, miközben mi meg a szarban úszunk az albérlet meg a rezsi miatt, 0 támogatással a hátunk mögött.

Olyannyira a fiataloké a világ, hogy lassan egy sem mer gyereket vállalni...

2010. ápr. 24. 18:48
 5/33 anonim ***** válasza:
78%

Ha a fiataloké a világ, akkor az a felnőttek hibája... nem a fiataloké. Hisz a fiatalok csak arról tudnak, amit a felnőttek elmondanak. Csak annyit mernek, amennyit a felnőttek engednek.

És itt felnőtt alatt értem a médiát, a társadalmat, az erkölcsi normák átadását és még a tanárokat is.

Mikor én gimis voltam (10 éve) mi is volt, hogy rosszak voltunk, de volt tanár, akinél olyan néma csend volt, hogy vágni lehetett a levegőt.

Amelyik tanár hagyja, hogy ne tiszteljék, az megérdemli, hogy tiszteletlenek legyenek vele.

Nyilván változik a világunk, a "felnőtteknek" alkalmazkodniuk kéne ehhez a változáshoz, és eszerint nevelni a fiatal generációt, hogy annak ellenére, hogy sokkal szabadabb elvű, nyitottabb és egyénibb életet élhetnek, megőrizzék a hagyományokat is, de legalábbis a tiszteletet megadják azoknak, akik "megérdemlik".

A divat változása meg minden korban nagy port kavart, ez sem különb a többinél. Csak most a média és az internet miatt sokkal gyorsabb minden folyamat, gyorsabban terjednek az új trendek és sokkal hamarabb válnak "megszokottá", épp ezért méghamarabb jön ki egy új trend.

Így úgy tűnik, mintha hirtelen extrém dolgok történnének.

Szerintem a változás nem baj. Csak az irány egy kicsit elferdült. A valós és fontos értékek háttérbe szorultak, és a holliwood sztárlét manipulációja miatt sok fiatal olyan értékrendszer szerint él, ami hosszútávon nem gyümölcsöző.

Ez azonban sajnos sok esetben a szülők hibája, akik a társadalmi nyomás, a túlhajtott munka miatt képtelenek elég időt szánni a gyermeknevelésre. Így a média neveli a gyerekeket.

Egyszóval ez egy ördögi kör.

A társadalmunk arra hajt, hogy fogyasztókat neveljen a fiatalokból, ne pedig érett felnőtteket. Épp ezért szól minden a fiatalokról, hisz ők a legmanipulálhatóbbak.

Ez nem a fiatalok hibája.

2010. ápr. 24. 18:49
 6/33 anonim ***** válasza:
82%

Ami pedig a felvetéseidet illeti:

- Tegezés - ezt teljes mértékben támogatom, mielőbb felváltja a magázást, annál jobb. A magázás nem csak hogy idegen a magyar nyelvtől, de még körülményes, sok esetben félreértésekre ad okot, komplikálja a társas viszonyokat, és rideg, távolságtartó. Aki tiszteli a másikat, az tegezve is meg tudja adni a tiszteletet, aki meg nem, az magázva is el tudja küldeni melegebb éghajlatra. SEMMI szükség a magázásra, mielőbb eltűnik, annál jobb.

(Bár nem vagyok hívő, ezt sose tudom kihagyni: a Bibliában még az Istent is tegezve szólítják meg mindig, és ő is tegez mindenkit; akkor ugyan ki lehetne még nála is nagyobb úr itt a Földön, hogy magázást követeljen magának?!)

- Filmek - ez csak attól függ, hogy miket nézel. Hollywoodi tucatot, vagy más forrásból származó alkotásokat is. Mert az utóbbiak minden korosztállyal foglalkoznak. Hollywood egyszerűen azért van ráállva a fiatalokra, mert még mindig ők legnagyobb mozibajárók/filmfogyasztók, tehát tőlük remélhetik a legnagyobb bevételt. Szimpla kapitalizmus.

- Jogok - teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a tanároknak több fegyelmezési lehetőséget kell adni. EZ AZONBAN NEM MENTESÍTI A SZÜLŐKET SEM A SAJÁT FELELŐSSÉGÜK ALÓL. A gyerek megnevelése elsősorban még mindig a szülő dolga, a tanár feladata csak a tudás és az ismeretek átadása. Ha a szülő nem figyel a gyerekére, nem neveli meg, azért CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a szülő a hibás, és más senki. Ezt is észre kell venni.

- 10 éves k**vák - ez részben összefügg a filmekkel, de az előbb említett szülői felelősséggel is. Ugyanis a mai napig NAGYON SOK családnál a gyereknevelés sajnos úgy néz ki, hogy inkább bambulja a gyerek egész nap a tévét, csak a szülőt hagyja békén. Csoda hát, hogy elfajzott idióta lesz belőle, ha a tévé neveli, és senki nem magyarázza el a dolgokat?! Itt megint csak a szülő felelőssége lenne, hogy figyeljen a gyerekre, és mivel 100%-os hatékonysággal valószínűleg úgysem tudná eltiltani semmilyen műsortól (mert valamit úgyis kitalál, hogy stikában mégis megnézhesse, ha tényleg érdekli), ezért legalább mindenképp magyarázza el neki, hogy mi hogy van, készítse fel a tartalom befogadására.

- fiúk - aki gondolkodás nélkül követ bármilyen divatot, az szerény véleményem szerint kortól és nemtől függetlenül hülye. Szerencsére azonban tinik esetében van rá egy halvány sansz, hogy majd kinövik.

- "csajos világ" - a pletyka mondjuk egy érdekes dolog, mert egyáltalán mikortól beszélünk pletykáról? Ha őszintén érdekel, hogy megy a barátaim, ismerőseim sora, az talán csak nem baj? Elvégre így annak is több az esélye, hogy adott esetben segíthessünk egymásnak, ha ez bármilyen oknál fogva szükségessé válik. A rosszindulatú kibeszélés persze már tényleg elítélendő; ha csak ezt érted a pletyka alatt, azzal valóban le kell számolni szerintem is.

- Verekedés - hidd el, ez csak jó, hogy nincs (bár nem tudom, honnan veszed, hogy nincs, de mindegy, tegyük fel, hogy tényleg nincs), mert összességében véve mindenképp egy jobb világ felé vezető út első lépése az, hogy az új nemzedékek már fiatalon megtanulják civilizáltan rendezni a nézeteltéréseiket, megbeszélni a dolgaikat (bár persze a beszólogatás se egy jó dolog, de azért mégis jobb, mint a verekedés; szavakkal még mindig lehet vitatkozni, de öklökkel már nem). Így később, felnőttként is talán több esély lehet rá, hogy erősködés helyett inkább értelmes megoldásokat keresnek.

Nekem ez a véleményem.

2010. ápr. 24. 18:58
 7/33 anonim ***** válasza:
79%

Érdekelne, miért lettem lepontozva?

Mi volt hamis abban, amit írtam?

Kb ugyanazt írtam, mint az utolsó, csak tömörebben.

18:49-es voltam.

2010. ápr. 25. 10:34
 8/33 anonim válasza:

Szerintem a 18:49 teljesen jól leírta (felpontozom!)

Én fiatal vagyok és a mi sulinkban tényleg teljesen igaz amit a kérdező írt, hogy mindig a gyereké az uccsó szó!

Én tanár lánya vagyok,rám oda figyeltek és érzem is h más a felfogásom a világról (nem akarok nagyképű lenni, de sokkal jobban és "felnőttesebben" látom a világot!)

Ez egy nagyon jó kérdés érdemes vele foglalkozni!

2010. ápr. 28. 18:41
 9/33 anonim ***** válasza:
79%

Köszönöm szépen 18:41-es. :)

Én is tanár gyerek vagyok amúgy... és gimiben én is mindig úgy éreztem, hogy érettebb és talpraesettebb vagyok a többieknél.

És velem sokat is foglalkozott anyukám, napi 2-3 órát is beszélgettünk úgy mindenről, az életről, a társadalomról, a médiáról.

Szóval ezért is írtam, amit írtam. Amelyik gyereket rendesen nevelik az nem züllik el. :)

2010. ápr. 29. 18:27
 10/33 anonim ***** válasza:
18:27 - Nagyon köszönöm, hogy igazoltad, amit más kérdéseknél és más fórumon is rendszeresen hangoztatok. :) Bár ilyen szülei lennének mindenkinek, mint neked! :)
2010. ápr. 29. 18:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!