Tényleg ilyen egy temetés?
most nemrég voltam először temetésen és igazán meglepődtem.a beszéd nagyon szép volt,meg az ének de amikor jött az autó,feltették a koporsót és a koszorúkat vették,azokat eléggé hajigálták.én csak álltam és néztem.aztán mentünk szépean az autó után.amíg a sírt betemették,addig a többi ember más sírokon ugrálva vitte oda a koszorúkat,azokat lökték egymásra.aztán a végén rászórták az összeset,mintha gané lenne.
szerintem egy halottnak megkell adni a kellő tiszteletet,még akkor is,ha az nem háborús katona,hanem "csak" egy síma ember.
nektek mi a véleményetek?
nálatok hogy megy ez?
15/L
Hát akkor elég primitív társasággal voltál.
Én sajnos elég sok temetésen voltam már. Mindig az volt, hogy előre megrendeltük/megrendelték a koszorúkat, virágokat, azokat odavitték a ravatalra, aztán "szakemberek" átszállították a sírhoz és miután betemették a sírt, szépen elrendezték rajta.
Ilyenről még nem is hallottam.
L
És még koporsós temetésen voltál, az kultúráltabb..vagy legalábbis jobban megérintett,enem legalábbis.
A hamvasztott "fiókos" temetés az, amit senkinek nem kívánok. Semmi temetés érzés nincs, csak sírógörcs hogy úristen hogy csinálhatnak ilyet a szerettemmel. Kis ládika, beteszik egy fiókban, ami még oké, de utánna előkapják a sárga cementesvödröt, összemaszatolják a "sírt", és mint a kőműves aki jól vélgezte dolgát szivaccsal letörlik és otthagyják.
Ez a társaságtól függ. Én eddig 4-5 temetésen voltam.
Először a ravatalban elköszönhettek az emberek utoljára ahalottól, aztán elszállították a koporsóval a halottat a sírhoz,belehelyezték és a pap felolvasta a beszédét. Volt olyan temetés ahol előre megrendel szegfűket a családtagok "rádobták" a koporsóra, vagy földet szórtak rá. A végén betemették a koporsót és rátették a koszorúkat.
Én urnás temetéseken voltam és ott sem volt semmi ilyesmi.
A "fiókos" valóban nem ugyanaz az érzés, de a hamvasztás magában szerintem sokat nem változtat rajta. Max. az, hogy a ravatalon nem láthatod már a halott arcát.
L
Hát, viszont a koporsós temetés jóval drágább.
L
Nem, nem ilyen egy temetés.
Nálunk urnás temetése volt apumnak. Egyrészt ő akarta így, másrészt nem bírtam volna ki hogy rádobálják a földet...
Nálunk a sírköves fekete öltönyben volt és nem sárga diszperzites vödörből glettelt( vagy mit csinált), hanem valami kis fekete műanyag dobozkából.
Akik meg a koszorúkat hordták oda nagyon szépen tették és a végén odajöttek részvétet nyilvánítani, pedig nem kaptak borravalót sem.
Minden azon múlik milyen a vállalkozó sajnos. Nekünk ő ajánlotta a sírkövest így, és tényleg nem kellett benne csalódnunk.
"Nálunk a sírköves fekete öltönyben volt "
Na ez az ami felesleges!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!