Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért van az, hogy mindent,...

Miért van az, hogy mindent, ami Japánból jön, szuperkülönlegesnek tartanak nyugaton?

Figyelt kérdés
A japánok mindenben olyan szertartásosak. Akár a sushira, akár a steakre, akár a katanára, akár a japán kapukra, akár a harcművészetekre, akár a japán levesre gondolunk, náluk minden művészet és tudomány egyben, mindennek megvan a nemtomhányezeréves hagyománya, minden olyan, hogy egy "élet sem elég elsajátítani". A japán kard felbecsülhetetlen értékű, azt csak kiérdemelni lehet; a japán steak az egyik legdrágább a világon, és még az állat masszírozásának is megvan a maga technikája, hogy a legjobb húst adja; nem is beszélve arról a hype-ról, ami a szusit meg a szakét körülveszi. De ugyanez igaz bármely, Japánból eredő harcművészetre. Miért számít minden, ami japán, ennyire menőnek? Pl. a mi karikásostorunknak vagy a visszacsapó íjunknak mi miért nem kerítünk akkora feneket, mint a japánok a kardjuknak?
2016. jún. 20. 17:21
 1/6 anonim ***** válasza:

A karikás ostor meg van becsülve a maga helyén ma is. Az mindig is egy szűk, kis létszámú szakmának volt a munkaeszköze, ma is az. (De sosem volt harci eszköz.) Ezen túlmenően pedig már néprajzi-népművészeti szempontól is felfigyeltek rá, úgyhogy még azt is mondhatjuk, hogy nőtt a presztízse.

A visszacsapó íj meg egy ezer év szünet után újra felfedezett dolog, ehhez képest ennek is egész jó a sajtója. :)

A japán harcművészetekkel nem érdemes összehasonlítani, mert azok mindig szerves részét alkották az általános japán kultúrának, és folyamatos fejlődésben voltak és vannak. A magyar íjászatról sem ez a folytonosság, sem az a szélesebb kulturális beágyazottság nem mondható el.

2016. jún. 20. 17:34
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Talán mert Japán nem egy jelentéktelen ország, amiről a legtöbben azt sem tudják hol van.
2016. jún. 20. 17:35
 3/6 anonim ***** válasza:
53%
Más ország így más a kultúra. Van ismerősöm, aki túlzottan rajong értük, így már többször említettem neki, hogy költözzön hozzájuk. Természetesen ilyenkor visszahagy a lendület.
2016. jún. 20. 18:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Sok embernél ez nem más mint egyfajta kelet mánia.

Van egy ismerősöm, nagy harcműveszet rajongó, van egy eredeti katanája is a néhány másolat melett.

Már mondtam neki, hogy tegyünk egy próbát.

Nekem van egy negyvezezer Ft-os edzett pengéjú európai kardom, mondom üsük össze a katanájával, az élüket, de nem akarja, pedig állítja, hogy kettévágná vele az enyémet. :)

Ezt az összetekert nádbizbaszt vágott vele, de az az én kevésbé éles kardom is elvágta. Egy réz csövet is elvágtam, nem ment ki az éle, de ő még arra sem volt hajlandó.

2016. jún. 20. 19:37
 5/6 anonim ***** válasza:
60%

Hiába "Katana", attól még nem kard. Ha jó az anyag, és kiváló az edzés, egy "nevenincs" kard kettévágja a Katanát, akár a vajat.

Pár gyűjtögetőt ismerek, minden annyit ér amennyiért el lehet adni. Sosem értettem, hogy miért kell állandóan gyűjtögetni. Élni kell, nem betegesen gyűjtögetni (épp ész határain belül).

2016. jún. 20. 21:43
 6/6 anonim ***** válasza:
75%
Ami nekem van az valóban olyan neve nincs kategória. Valamilyen középkori európai kard másolata, de eddig mindent kibírt, még bozótot is irtottam vele a telken, konzerv dobozt csapkodtam vele, nem lett baja, lehet hogy valamilyen szívós acélból készíthették, élezésnél is érződik hogy kemény, de ugyanakkor elég rugalmas is, mert nem tört el eddig.
2016. jún. 21. 00:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!