Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért tartják a fiatalok...

Miért tartják a fiatalok közül egyre többen cikinek/szégyellni valónak a néptáncot?

Figyelt kérdés
Miért óckodnak ilyen sokan tőle? Miért idegenkednek attól, hogy táncoljanak, népdalokat énekeljenek, őrizzék a hagyományokat?

2016. máj. 17. 23:14
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
62%

" Engem te ne merészelj itt elnyomni. Van véleményem és leírom. Én is beszólhatnék most neked, mégsem teszem, mert elfogadom mások véleményét.

Te pedig cserébe fogadd el az én véleményem. Ez a minimum. És ne merészelj engem lenézni, mert nem tudhatod, hogy honnan szedek információkat. Ha ismernél is, akkor se lenne jogod ahhoz, hogy így nyilvánulj meg velem szemben."

Ahhoz képest mégis te nyekeregsz legjobban a kérdésnél a szokásos "elfogadó, toleráncs" módjára, mintha a te "véleményed" lenne a mérvadó. :D

2016. máj. 18. 10:48
 12/25 anonim ***** válasza:
10%

Elég bénák és elítélőek vagytok azokkal akiknek nem tetszik ez a táncikálás. Nem sem jön be ez a hülyeség, sajnálom.

Nem haragszom rátok, inkább sajnállak titeket. A piros kézen és a jelentgetésen kívül mást nem tudtok csinálni.

2016. máj. 18. 18:33
 13/25 anonim ***** válasza:
0%

1-es vagyok: Hogy mi az istrn bajom van mégis? Az, hogy le vagyok szólva olyankor, ha kinyilvánítom a véleményemet. A kérdező véleményekre volt kíváncsi. A saját véleményedet pedig nem kellett volna egy kis beszólással megspékelni.

Másik válaszolónak: Igen, bizonyára én vagyok a beteg ember, ha nem hagyom magam megalázni egy vélemény miatt. Sok kérdésnél láttam már, hogy a hozzád hasonlók mit művelnek, és végig is olvastam a többi válaszolót becsmérlő kommenteket. Ilyen féloldalasan odaböfögött lekicsinyléseket. Aztán amikor a válaszoló kikéri magának ezt a beszólogatást, akkor persze ő az alpári meg még ti nyugtatgatjátok lenézően, szemét módon.

De akkor tessék, itt az én véleményem rólatok: Szűklátókörűek vagytok és intoleránsak.

A másik véglet pedig a valóságshowk emlegetése. Köztes árnyalatok is vannak ám, és különböző emberek. Ezt kellene már megérteni!

Nem a véleménnyel van bajom, hanem a külön beszólással, hogy másokat cseszegettek az eltérő véleménye miatt.

Nem vagyunk egyformák. (Hála a jó Istennek!)

2016. máj. 18. 19:06
 14/25 anonim ***** válasza:
0%

"Csoda, hogy hivatalos nyelv a magyar és nem német vagy ilyesmi"

Lassan a hivatalos nyelv az angol, jó is lenne ha német lenne.

2016. máj. 19. 13:56
 15/25 anonim ***** válasza:
83%

Akkor én írok a kérdéshez kapcsolódóan :)

Középiskolás vagyok és 7-8 éve táncoloo, imádom, nem is tudom mit kezdenék magammal ha nem mehetnék és nem táncolhatnék, annyira szívemhez nőtt, csodálatos az egész, a sok szép népdal, bevallom a nagyon lassúakat (pl széki) nem igazán szeretem, de attól függetlenül ezt is örömmel táncolom, ez hobbi, én is kérdezhetném hogy miért jó a horgászás? Attól mert nem szeretem nem fogom leszidni, kinek ez kinek az, mindenki maga dönti el hogy mit szeretne csinálni

Én büszke vagyok rá, hogy ezt táncolhatom, örömmel tölt el, jó a társaság, és kiváló a tanár!!!

Aki meg linkelt egy képet, igazán hülyeséget írt, legtöbb helyen a rövid hajú asszonyok! Hordanak kendőt

A felsőrész nekünk be van karcsúsítva, szépen látszik a derék illetve a kéznél sem nagy buggyos, az is szépen látszik, és térdtől lefele is jól látszik! Persze ha csizmában táncolnak, vagy hosszú a ruhájuk (pl mezőségi, kalotaszegi) akkor ugye nem látni de a többsége nem hosszú.

5 tesiből 2 "néptáncunk" van de katasztrófa, a tanár csak ugróiskolázik velünk meg ritmusgyakorlatokat csinál év eleje óta.... borzalmas ráadásul zenékbe is olyat tud betenni amitől én is szívesen világgá mennék....azért ez rengeteget számít....de majd odamegyek és mondom neki hogy na táncoljunk mert mondták többen is hogy ez így unalmas, egy moldvait amibe nem túl bonyolultak vannak (pl kezes,öves,kecskés,botosánka stb) nem óriási teljesítmény kérés lenne.... egyébként nem tartják cikinek az osztálytársak vagy bárki más, ez csak ilyen felkapott duma, h minden ciki ami nem menő most...

2016. máj. 21. 08:12
 16/25 anonim ***** válasza:
90%

Hogy itt milyen korlátolt emberek vannak, jézusom..

Én szeretem nézni a néptáncosokat, én is szívesen csinálnám, de nem vagyok valami tehetséges. Egyébként a népviseltek is gyönyörűek, minden tájegységnek megvan a maga jellegzetessége.

Nem értem, mért kell leszólni azokat, akik néptáncolnak, vagy szeretik a néptáncot. Nekik legalább jelent valamit a magyarság. És igen, néha tök szívesen élnék abban a korban, mint itt az elhülyített emberek között.

2016. jún. 4. 21:38
 17/25 anonim ***** válasza:
29%

Mert sokkal szebb a színes tetoválás, a trendi nyugati cuccok a plázából, az angol nyervogás zene, meg a hozzá való mozgás.

Minél gyökértelenebb, minél messzebbi szokásokat mutat, annál divatosabb. Az adott, a magyar, az nem elég jó, le kell csrélni, mert az helyi, azért nem kell fizetni, abban nincs üzlet.

Pénz, pénz ,pénz, ez a lényeg. Egyszerű népdalt énekelni azt nem kell pénzért tanulni, ahhoz elég az ember saját szája-torka-lelke. De minden másért fizetni kell.

Fizetni kell a testmozgásokért is, a jógától a erobikig, sőt a társastáncok tanulásáért is.

A néptánccal ott a baj, hogy túl demokratikus. Bárki, aki a lábán tud állni, alapszinten tudja csinálni, sőt még élvezheti is, ami szintén baj. Szóval le kell járatni, el kell venni az emberek kedvét tőle, nehogy ingyen érezzék jól magukat.

A fiatalokat a legkönnyebb befolyásolni, ők a célponjai minden divat elindításának is. A szülőket a régi rendszer már jól elrontotta, hagynak minden a gyerekeikre.

Nem baj, úgy kell nekik.

2016. jún. 5. 22:23
 18/25 anonim válasza:
100%

"Nincsenek már igazi csikósok, csak páran vannak, akik néha beöltöznek"

[link]

itt egy cikk, ami alátámasztja, hogy igenis élnek még IGAZI magyar csikósok. Ajánlom a Hortobágyi rendezvényeket, amelyeken találkozni lehet velük.

Nétánc. Nos ahány ember - annyi vélemény. Középiskolás vagyok, és a fél osztályom lenéz, amiért "úristen ez néptáncol". ÉS? Egyáltalán nem foglalkozom velük és nem is veszem magamra, mert ezzel csak saját magukat járatják le. A szememben legalábbis. Én elfogadom őket, de sajnos ezt nem viszonozzák. Vannak ismerőseim akik teljes áhítattal beszélnek a néptáncról és szívüket lelküket bele adják egy-egy táncba. Véleményem szerint a néptánc nagyon jó, kikapcsolódni pedig teljesen korrekt. Óckodnak, és inkább "flegmáznak" egyesek, mert most a XYZ tv csatornán XY híres "sztár" nem egy erdélyi viseletben ment el egy adott díjátadóra, hanem egy nyugati stílusú trendiésnagyonmenő farmer szettbe. Teljesen más lenne a világnézete kortársaimnak ha egy híresség aki a legtöbb tizenévesnek példaképe, a legújabb newyorki ruha helyett egy magyar mintás, motívumos darabot mutatna be az országnak. Szerintem sokkal többen érdeklődnének iránta, ha több helyen is előfordulna, mert ha egy celeb mutatja be az "nem ciki". A véleményekről csak annyit, hogy mindig lesz kivétel, aki a monitora mögül majd pötyögi a negatív, lekezelő, hisztérikus véleményét.

Végül, nekem a tánc a kedvenc hobbim ha ciki, ha nem. Aki csak kikapcsolódni szeretne egy kicsit, annak mindenképpen ajánlom.

2016. jún. 15. 19:52
 19/25 anonim ***** válasza:

Érdekes, milyen heves indulatokat szül ez a téma.

Én a kérdést annyival igazítanám, hogy honnan tudod, hogy "egyre többen" tartják cikinek?

Az előző rendszer megtett mindent, hogy a hagyományok értékét csökkentse, és a néptánc "ciki" legyen. Én inkább látom azt, hogy ez egy kicsit megfordult. Kicsit.

Legalábbis bizonyos körökben-helyeken, van, ahol pl. az általános iskolai oktatásba is bekerült. Ez a Kádár-korszakban elképzelhetetlen volt.

A kérdés másik fele, hogy miért ciki, hát mert régi. Csodálkozva hallottam egy fiatal ismerősömtől, hogy a StarWars már ciki, unalmas, a játék lézerkardját már elő se veszi, és ő olyannal nem foglalkozik. Ha innen nézzük, a néphagyományok mérföldekre vannak a trenditől.

Viszont nagyon sokat számít a néptánccal foglalkozó oktató, tánctanár személyisége, elhivatottsága, ötletessége, mennyire képes frissé, érdekessé tenni a témát. Ha meg tudja szólítani a fiatalokat, akkor sikeres (van, ahol ez van), ha nem, akkor kevésbé. Sokat számít a táncosok maguk, a zene, a közösség.

Akik nem ismerik, azoknak az első találkozás meghatározó, és ez a legtöbbször az "unalmas" kategória.

Nekem is az volt, évekbe tellett, míg be tudtam fogadni és megkedvelni.

Időről időre látogatok néptáncos előadásokat, vannak vállalhatatlanul unalmasak és vannak szenzációsan ötletesek és profik, amiket élmény nézni.

Aki csak az előbbivel találkozik, az sose fogja megkedvelni és mindig cikinek fogja tartani a néptáncot.

2016. jún. 16. 08:33
 20/25 anonim ***** válasza:

08.33.

Szerintem a Kádár korszakban is volt népi tánc az ének-zenei általánosokban. Volt szép ruhájuk is, és az úttörő seregszemléken indultak is.

Tetszett is, szerettem is volna kipróbálni, de a szüleim lebeszéltek.

A váltás után már sokan engedték a gyerekeket egész óvodáskortól táncolni.

2016. jún. 16. 16:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!