Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mit gondoltok a népi mintákról?

Mit gondoltok a népi mintákról?

Figyelt kérdés

Hímzésmintákra gondolok, pl kalocsai, matyó, stb...

[link]

[link]

[link]

[link]

2010. márc. 7. 20:21
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Legalább 13 féle tájegységnek van népi hímzése,csak a kalocsait tették divattá.Szép ez is,de a többit is kellene propagálni.Nekem legjobban a zalai,sióagárdi fehérhímzések tetszenek.Ezeket bármilyen lakásba vagy akár ruhára, ma is fellehet használni.A kalocsai vagy a matyó,palóc stb,a színei miatt kevés helyen használhatók fel ma már.
2010. márc. 7. 20:35
 2/7 anonim ***** válasza:
85%
Szeretnél hímezni, vagy hogy érted a kérdést? Amúgy nagyon szépek.
2010. márc. 7. 20:54
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én Erdélyben élek, és nagyon szeretem a mezőségi mintákat. Minden lehetséges módon felhasználom, Biblia-borítótól kezdve könyvjelzőn keresztül stb.
2010. márc. 7. 21:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Hú az utolsó linkeden látható nagyon szép!
2010. márc. 7. 21:23
 5/7 anonim ***** válasza:

Én hosszúhetényi vagyok, így nekem az itteni hímzés tetszik a legjobban, amúgy Kelet-Mecsekalji tájegység, Baranya megye, Pécs mellett. Bár itt sokat használtak vettes hímzett anyagokat és fehér slingelt anyagokat (pl. fehér kötény, vagy menyasszonyi ruha, gyászruha), hímzett bársony és selyem szoknyák, kötények, vállkendők. De hímeztek kézzel is bársony kötény (szoknyát és selyem anyagot nem), keresztszemes öltéssel szűk ujjú blúzt, fehér kötényt, integető kendőt, magas szárú bársony cípőt...

Sajnálom, hogy csak a kalocsai hímzésminta terjedt el ennyire, valóban szép viselet, de vannak még azon kívül szépek. És azt azért hozzátenném, hogy az Ő viseletük sem ilyen tuli-tarka mint a képen a terítő, általában egy színárnyaltra hajaz az egész viselet, ha lila, akkor lilás hímzést használnak pl. világos lila, sötét lila, fehér, világoskék, tehát olyan színek amik harmonizálnak vele, nem az egész színskálát használják.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link] slingelt menyasszonyi ruha

[link] a kötény és a szoknya vettes selyem anyag, de az integető kendő és a cipő kézzel hímzett

[link]

[link]

[link] bal oldalról az első két ruha a környékbeli svábok viselete, aztán a hetényi menyasszonyi ruha a koszorúval, aztán a fiatal menyecske és lány viselete fékötővel vagy pártával ugye, aztán két polgáriasodott viselet, az 1. vh utánról.

[link] keresztszemes hímzésű blúz, mellény, és integető kendő

[link]

[link]

[link] hímzett bársony cipők

szőttesek: [link]

2010. júl. 14. 22:07
 6/7 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

[link] integető kendők, szűk ujjú blúz

[link] integető kendők

2010. júl. 14. 22:16
 7/7 anonim ***** válasza:

Kedvesek, de nekem túl színesek.

Mivel nagyon súlyos minták, alaposan meg kell tervezni, hogy miként és hová kerüljenek. :)

2010. szept. 6. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!