Miért nem lehet a Nemzeti Dal a magyar Himnusz? Sokkal lelkesítőbb, bátrabb, reménytelibb.
Talán nem illendő kritizálni a saját himnuszunkat, és tudom, hogy sokan feltettek ezzel kapcsolatos kérdést... viszont ők nem álltak elő másik alternatívával.
Lehet azt mondani, hogy méltóságteljes a himnuszunk, de attól még nem lesz az, hogy folyton a múltat siratjuk, tettek nélkül vinnyogunk, szűkölünk, hogy az Isten segítsen meg minket. Pedig minden magyarnak tudnia kell: Segíts magadon, s az Isten is megsegít! A XXI. században ki az a marha, aki hisz abban, hogy majd az Isten a szánkba dobja a sült galambot? A mostani himnusz csak az Isten szánalmára apelláló elkeseredett könyörgés. A Nemzeti Dal szerintem méltóságteljesebb. Tegyétek egymás mellé a kettőt. Látható a különbség. Igen, lehet, hogy Kölcsey patetikusabb és választékosabban fejezi ki magát és bonyolultabb a rímképlete (bár nem sokkal), de nyomasztó, nem úgy hat a magyarságra, hogy attól erőre kapjunk, ellenkezőleg, a himnuszunk odaszegezi magát és a magyarságot a kínpadra és az önsajnálatban fetreng. A Nemzeti Dal ezzel szemben tettre hív... mégiscsak egy lánglelkű költőtől született.
Persze lehet pont ez a lényeg... vannak, akiknek nem érdeke, hogy reményteli legyen a himnuszunk... vannak, akiknek nem érdeke, hogy erős legyen a magyarság. Ezért mindenkivel elhitetik, hogy ezt a nyomorúságos, szánalomért való könyörgést kritizálni a világ legszörnyűbb cselekedete.
Nem szívesen állnék fel addig a dobogóra, amíg ez a himnuszunk. (És attól még, hogy ez a véleményem, nem én leszek az antikrisztus.)
NE kezdjük újra. Mindjárt jön a sok okostojás a bla bla szöveggel. "Ez a Himnusz gyönyörű, hazafiatlan aki ezt lecserélné. Miért kéne lecserélnünk a szívünk himnuszát?"
Én is lecserélném, mert a mostani baromi búval baszott. Szép, de mindent elárul a magyar emberek sorsáról, életéről.
Szerintem akik azt mondják, milyen gyönyörű, azok csak az első versszakát ismerik.
Tényleg van olyan, aki az utolsó versszakra azt mondja, hogy az milyen bátorító, és milyen méltóságteljes?
Régen én is úgy voltam vele, hogy milyen magyar az, aki a Himnuszt lecserélné másra, máglyára vele.
Aztán ahogy évek óta látom, mennyire megbénítja az országot is, az embereket is az a tehetetlen siránkozás és másra mutogatás, amit a Himnusz is tökéletesen tükröz, azóta már úgy vagyok vele, minden tiszteletünk mellett ideje visszatenni ezt is meg a Szózatot is a levéltárba meg az irodalomórákra.
Viszont abban nem vagyok biztos, hogy a Nemzeti dal annyira jó lenne erre a célra, túl pattogós, nehéz lenne úgy megzenésíteni, hogy himuszként rendesen megállja a helyét. Ráadásul ezt a szabadságharc-témát sem kellene túltolni, így is túlságosan rá van már kattanva a nép erre a kótyagos "mi magyarok harcolunk az egész világ ellen"-filozófiára.
Nekem amúgy az orosz, a francia, az olasz és a török himnusz a kedvenceim. Mindegyik lelkesítő, dallamos, pozitív szemléletű - semmi nyavalygás, könyörgés meg múlton búsongás nincsen bennük.
A Himnusz nem csak címében, formájában is himnusz. A himnusz szó jelentése ugyanis "könyörgés". Egy himnusznak nem lelkesítőnek, hanem alázatosnak kell lennie, különben nem himnusz. Az angolok is fohásszal kezdik: "God save the King/Queen" - Isten óvd a Király(nő)t! A német himnusz (bár kissé felszólító módban), de ugyancsak kéréseket fogalmaz meg: Egység, igazság és szabadság a német hazának. Ettől a sémától kissé valóban eltér a Marseillaise, a francia himnusz, ami hasonlóan Petőfi Sanyika kissé túlértékelt harci hőbörgéséhez, egy csatába hívó dal. A francia himnusz mellett az idő szól, az 1789 ota eltelt 226 esztendő. Az Erkel által megzenésített Kölcsey vers 1844. óta a Himnuszunk. Ha annyival jobb lett volna Sanyika szösszenet, akor miért nem változtatták meg csupán 4 évvel később, 1848-ban, amikor amúgy is a Petőfihez hasonló gondolkodású emberek voltak hatalmon? Talán mert mégsem lenne olyan jó ez a vers Himnusznak? Petőfi javára írom, hogy soha nem szánta ezt a versét Nemzeti Himnusznak, csak Nemzeti Dalnak.
A himnuszoknak, ha van egyáltalán valamilyen jelentőségük, az éppen a konzervatívizmus, az adott ország történelméhez fűződő kapcsolata. Értem én, hogy most olyan idők járnak, hogy néhány jóllakott óvodás megmondhatja a tutit az évszászados morális és kultúrális értékrendekről (nem a kérdezőre gondolok), mert megfelelő statisztikai manipulációkkal kétharmada lett, de azért még nem szeretem. Mert pontosan az ő viselkedésük és arroganciájuk teremti meg azt a szemléletet az emberekben, hogy ha valami nekünk nem tetszik, akkor cseréljük le, függetlenül annak vélt vagy valós értékétől.
Van még egy kis baj ezzel a Himnusz cserével. Olyannak kellene lennyie, amit az ország lakossága, vagy aki legalább is idetartozónak érzi magát, szívesen énekel és át tudna élni. Nehezen tudnám elképzelni, hogy annak idején a 14 éves Egerszegi Krisztina a dobogó legfelső fokán állva - ahol még így is alacsonyabb volt, mint az a 2. és 3. fokon álló német brünhilda - könybelábadt szemmel tudta volna halgatni az "új Himnusz" refrénjét: "Rabok legyünk vagy szabadok?". De a "Megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt!"-re mégiscsak elpityeredett, mert ógy érezhette, hogy most vehetett egy kis elégtételt a Sorstól ennek a népnek.
Szóval, sokaknak kellene szeretni ezt az "új Himnuszt". Talán lejött a korábbiakból, hogy én Petőfit nem tartom annyira, mint a hivatalos magyar irodalom oktatás, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Vajon a jelenlegi Petőfi-rajongók közül hányan tántorodnának el az imádatától, ha tudomásukra jutna, hogy a magyar irodalom oktatásában azért kapott ennyire túldimenzionált szerepet, mert Rákosi Mátyás kedvenc költője volt?
És végezetül: Jelenleg azt hiszem, törvényi akadálya is van a Himnusz cseréjének, ugyanis 1989-ben jogvédelem alá került, amikor az Alkotmányba bekerült a 75. paragrafus:
75. § A Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.
Mi több, az "új magyar Alkotmány" preambulma is a Kölcsey-féle Himnusz első sorával kezdődik: "Isten áldd meg a magyart!"
Nemzeti mottó még lehet, legalábbis az első egy-két sora.
Vagy ez, ami szintén nagyon pozitív:
Merj álmodni, Magyarország!
Dobd el már a fanyar orcád!
Lesz még itt szebb a valóság!
Merj álmodni, Magyarország!
Meg kellene szavaztatni a népet, hogy lennének-e újabb jelöltek, illetve hogy melyiket választják.
Másokat hibáztat a magyar Himnusz?
Haj, de bűneink miatt
Gyúlt harag kebledben...
6-nak:
Ez komoly? Tényleg úgy érzed, hogy ez a nádmelléki csujogató egyenértékű Kölcsey vagy akár Petőfi verseivel, és hogy emellett azért még "megtűrhetjük" az eredeti Himnusz első két sorát?
Vígasztalj meg, hogy csak trefa! Könyörgöm... tényleg!
4-es
Évekkel ezelőtt hallottam egy nagyon jó változatot egy iskolai zenekartól. Hihetetlen volt, mindenki beleborzongott. Sajnos neten nem találom.
5-ös
Igen, én is jártam általános iskolába. Csak nem ragadtam bele az általános iskolai padba... persze szajkózhatnám én is az irodalomkönyvekben leírtakat. Ha mindenki csak mások gondolatait szajkózná, nem haladnánk sehova. Gondolom a francia himnusznak is olyan magasztos a szövege ;-))
5-ös. Sportolóként azt mondom, szívesebben énekelném ezt, minthogy az arannyal a nyakamban a kardomba dőljek, mea culpázzak, és Istennek könyörögnék... mert ha csak Istennek könyörgött volna, Egerszegi sem jutott volna a dobogó legmagasabb fokára... nyilván tett is érte, nemcsak picsogott. Egyébként nyilván semmilyen épeszű híresség nem tenné tönkre a renoméját azzal, hogy olyat nyíltan a szájára vesz, hogy le kéne cserélni a jelenlegi himnuszt.
Egyébként meg Kölcsey előtt senki nem volt magyar, mindenki magyartalan hazaáruló volt az országban? Mátyás talán rinyálással jutott Bécsnek büszke váráig?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!