Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Szerintetek javulni tendenciát...

Braunito kérdése:

Szerintetek javulni tendenciát mutat a Cigány-Magyar együttélés? Nem Kérek rasszista véleményt, az írjon aki rendesen tud fogalmazni!

Figyelt kérdés
Egyébként Roma srác vagyok, és sokkal több Magyar barátom van, annak okán mert egyszerűen én is elítélem azt a réteget, akinek nem fér bele a társadalmi normába a viselkedése! De viszont a kérdés azért került fel mert titkon rémélem hogy változni fog (idővel) Most hol tart az ügy? Jobb, vagy rosszabb, mint mondjuk 20 éve? Próbálj értelmes választ adni!
2015. jan. 5. 13:07
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:

Szerintem soha nem fog javulni és inkább rosszabbodik.Pest megyei városban élek és már annyi cigány van nálunk,hogy ki kell térjünk az útjukból az utcán,mert jönnek babakocsistól az úton 50 gyerekkel,rájuk sem szabad nézni,mert beléd köt és véged. Teljesen el vagyunk keseredve,nagyon rossz így.Nagyon nehéz,mert teljesen iskolázatlanok de inkább nem mondom.Ne haragudj,de szerintem semmi jót ne remélj.Túl vannak szaporodva,ijesztően,nem tudni mi lesz az országunkkal.Szerintem nagyon nagy a baj,sokkal nagyobb mint e pár sorban le lehetne írni és sokkal nagyobb,mint azt egy laikus gondolná!!!

Én tanár vagyok,sok mindent láttam...

2015. szept. 8. 16:33
 32/32 anonim ***** válasza:

Na vegyük át ismét.

Kedves #9 (vagy >19)! Válaszod azt mutatja, nagyjából semmit sem értettél abból, amit írtam. Biztosan én sem fogalmaztam megfelelően. Semmiféle tutit nem akarok megmondani, és nem kívánok fölényest játszani, mindössze úgy vélem, van némi áttekintésem a dologról. Nem, nem szociális munkás vagyok, mindössze gondolkodom, próbálom megérteni az összefüggéseket. Szociális munkás ezt a problémát egyébként nem tudja megoldani.

Azt írod, a többség valójában csak a saját álláspontját ismeri. Ez baj, és itt is látszik, miért. Nem is kíváncsi a másikéra, csak tudnám, anélkül ki és mikor fog szót érteni, egyeztetni, közös álláspontot létrehozni. Ha ezt nem tesszük, mindenki megy a saját feje után. Csoportban (márpedig egy ország elég nagy csoport) ez nem működik, ott összehangolás kell. Amihez a hangolónak minden (még egyszer mondom: minden) ember álláspontját ismernie kell. Különben félrehangol. És a nagy többség nem teremt értéket (amennyit teremthetne), és valóban szemétdombon élünk. Ez nekem szemétdomb (fizikai és szellemi egyaránt). De gyorsan szögezzük le: az értékteremtésnek kemény feltételei vannak. Mondjuk egy útépítés elég kemény munka, akik a „lapátot” fogják, dolgoznak is keményen. De akik ezt szervezik, azok nem, ők lopnak. Ezért a „lapátfogó” semmiképpen nem tud jól dolgozni, mert nem hagyják (nincs anyag, nincs eszköz, nincs szerszám, nincs gép, nincs technológia a megfelelő időben). Vagyis: a nagy többség rendkívül gyatra munkát végez, és ezért egy szűk kisebbség felel, akiknek viszont elsősorban a lopáson jár az eszük. Minden munka eszerint van kitalálva.

Továbbá: én kizárólag a saját zsebemben turkálok, és nem értetted meg: akár milliárdokat is ajánlhatnék olyan munkáért, amiről biztosan tudom, hogy nem fogják elvégezni.

Térjünk rá a kérdező problémájára, amelyhez a fentiek szorosan kapcsolódnak. Aki itt kicsit a felszín alá is megy, nem csak a látható formalizmusokban merül el, mind lepontozták. Nem értették meg. Persze, hogy igaza van annak, aki azt mondja, probléma a szaporulat, a nem dolgozás, a garázdaság és sorolhatnám. De mi a megoldás? Az ezekből nem jön ki!

Van megoldás, csak annak is feltételei vannak. Elsőként egy nyugodt többségi társadalom, aki képes és hajlandó gondolkodni. Ilyen akkor lesz, ha a politika az ország építésébe kezd, nem a rombolását végzi (most ebbe ne menjünk bele). Ha a többségi társadalom egy jó törvényi rendszert elfogad és betart, akkor van jogalapja másokkal is betartatni. Két síkon kell gondolkodni. Az azonnali az, hogy minden törvénysértést elszámoltatunk (nem megtorlunk!). Az elszámoltatáshoz megteremtjük a feltételeket, például olyan munkát, amelyet a cigányság alsóbb rétegei is képesek elvégezni (ilyen munka rengeteg van, de ma ez nem cél). A távolabbi cél az iskoláztatás, mert enélkül egyszerűen meg sem értik, mit várnak tőlük. Itt mindenki a maga fejével gondolkodik, ezért fogalma sincs, miképpen gondolkodik mondjuk egy olyan 30 éves cigányember, aki csecsemő kora óta otthon részegeskedést, verekedést látott (abban a körben még nincs ám emancipáció, ott a férfi az úr, a nő pedig, ha van esze kijátssza, ha nincs, verik). Ahol azt mondták neki öt évesen, ha éhes vagy, menj lopni. Aki úgy nőtt fel, hogy munkát messziről se látott. Aki itt hőzöng, egy csomó dologról azt hiszi, mindenkinek tudnia kell, fogalma sincs, hogy azt neki megtanították. Hogyan fogd a kanalat, mikor és hogyan menj wc-re, mit tegyél ott, hogyan beszélgess, miképpen kell kérdezni és így tovább. Azt nektek megtanította az anyátok barátaim, amikor még törölgette a feneketeket. Nekik nem tanították meg, mert az anyjuk se tudta. Évszázadok óta.

Ez a második feltétel, és soká tart, míg teljesül. Ezután a munkát kell megtanítani. Nem az esztergálást, kapálást, vagy számfejtést. Nem, azt, hogy mi a munka, miért kell csinálni, mi benne a jó. Ezt nektek szintén megtanították a szüleitek, nekik nem, mert nem volt munkájuk (és nem tudták, hogyan kell megtanítani). A munkával az a baj (a tanulással mg különösen), hogy parancsra nem lehet csinálni. Csak motivációval. Csakhogy ez nekem is más, nektek is más, nekik is más. Ami nektek jó, azzal nem fogtok engem munkára rábeszélni és fordítva. És a cigánnyal is ez a helyzet. Nem azért, mert butább, vagy hasonló, hanem mert más az értékrendje.

Aztán sok munkával, sok türelemmel, sok pénz felhasználásával szépen mindenki megtanulja, mit becsüljön a másikban, és mit ne fogadjon el. Ez már a vége felé van.

Az ember egy különleges fajzat, akarata van. És ezt ostorral nem lehet befolyásolni (pedig de sok ostoba politikus ezt gondolja), csak ösztönzéssel. Van jó ösztönzés és van rossz ösztönzés. Például a mai gyes, segélyrendszer annyira rossz, hogy még a semmi is jobb eredményt hozna. Kényszeríteni bármire lehet, de ez csak sunyiságot termel ki, eredményt nem. Aki azt gondolja, hogy kényszerrel bármi hasznos elérhető, fogalma sincs az emberi motivációról, a lélek, az agy működéséről. Aki azt gondolja, hogy öt perc alatt eredményt érhet el, csalódni fog. Öt év alatt is csak éppen láthatót. Bármelyikőtök gondolja végig, mi lenne az, amitől hajlandó lenne azt tenni, amit ma gyűlöl. Aki azt gondolja, van az a pénz, megbukott. Aki azt gondolja, elhatározás és képes erre tartósan, megbukott. Aki azt gondolja, jó sok segítséggel, kemény elhatározással, sok sok sikerélménnyel talán, jó néhány év alatt, az erős jellem, átment.

Kérdező! Te itt egy lehajtott fejű, tétova félénk embernek mutatkozol. Fogalmad sincs, mekkorát léptél előre. Akkorát, amelyre elég sok embernek egész életében semmi esélye. Járj emelt fővel, és légy büszke! Lehet, hogy keveset tudsz iskolai tantárgyakból, lehet, hogy sokan leköröznének egy feleltetésnél, de te tudsz valamit, amit nagyon kevesen: kiléptél abból a körből, amely rettenetesen erősen tartja a pocsolya alján társaidat. Tanulj, és légy öntudatos, tartózkodó, de nem megalázkodó. Soha ne feledd, honnan jöttél. Ők a gyökereid, ők az erőd, méghozzá félelmetesen nagy erő. Légy büszke a cigányságodra, és sajnáld azokat, akik lenéznek.

Te is, többen is mondták, ebből nincs kiút. Nem tudjátok, hogy e kijelentéssel rasszisták lettetek. Nem tudtok erről. A rasszizmus az, ha egy emberi tulajdonságot (jót, vagy rosszat) egy rassz tulajdonságaként vezetnek le. A cigányság nem tud változni – mondjátok. De tud, csak nem hagyják, nem segítenek nekik, és amíg ez így lesz, tényleg nem változik. Akinek nem engedik, hogy levegye szeméről a kötést, vakként cselekszik. De nem mondhatjuk, hogy vak, mindössze ilyen helyzetbe hozták (az se baj, ha lesznek, akik azt mondják: hozta magát).

Nem kívánok senkinél okosabb lenni. De látom, mennyi panelszöveg hangzik el, sokszor még jóindulattal is. De van némi fogalmam az emberi elme működéséről. És azt látom, a mai fő irányvonal, mindent megtenni e működés akadályozására. Egyedül senki nem tud ez ellen tenni. Mait én tehetek, az is csak annyi: elmondom, van más látásmód, van megoldás, van kiút. Csak nehéz és hosszadalmas, és nagyon sok ember összefogását igényli. Erre keresek partnereket.

2015. szept. 8. 21:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!