Miért van ennyi agyilag rokkant, hogy erőltetik ezt a majmolós halloweent, és nem bírják felfogni, hogy itt ez nem divat?
<< november 1. az mindenszentek >>
Ja, lehet... akkor meg azzal keverik az előző válaszolók is. Másrészt nekem az a tippem, hogy a kommunizmusban a halottak napját a mindszentek helyett találták ki. Politikailag nem volt korrekt egy vallásos ünnepet hivatalosan elismerni/megtartani.
A Halloween viszont egyértelműen a Mindszentek előestéje (amire én is azt gondoltam volna, hogy ugyanaz mint a halottak napja).
Újév egy komoly évkezdő alkalom, de előestéje ugyanígy a Szilveszter, ami többnyire utcai őrültködésről, bulizásról, piálásról szól.
Karácsony előestéje is más mint maga a karácsony (Jézus születésnapja)
Egyszer olvastam különféle kultúrákról (indián, eszkimó, stb) akiknek mind megvannak a saját hagyományos vallásos ünnepeik, és egymástól függetlenül kialakult (vicces, ünnep-gúnyolódós) szokásaik az ünnepeik előestéjére.
Én Halloween párti vagyok. (és most megkapom ezért a piros pacsimat) Szerintem a "magyar" szokások ( azért idézőjeles, mert ezek annyira a mieink, mint a kereszténység, hisz honfoglalás előtt nem volt karácsony meg húsvét, hanem ezekben az időpontokban más-más természeti ünnepeink voltak. Ennyit a nagy magyar szokásokról.) és a más országok szokásai pl.: a halloween tökéletesen megfér egymással. Két kedvencem van: a tök faragás és a beöltözés. Nem ítélem el a házról házra járást sem, ha az egy kisebb közösségen belül történik előzetes egyeztetéssel, mert azért illetlenségnek tartom csak úgy becsengetni akárkihez is. A túlzott bulizás féktelen ivászattal meg mikor tolerálható?? Ez egy olyan ünnep, ami igenis terjedni fog, mivel az irodalom is az ilyesfajta misztikus dolgok iránt érdeklődik. Pl.: vámpírok, vérfarkasok, hogy ne mondjak többet.
És, amit senki se felejtsen el, hogy ez csak egy újabb ok arra, hogy piros betűs, szabadnapos ünnepeink számát bővítsük a jövőben. :DD
Mi két héttel előre kiírtuk a következőket, és innentől kezdve nem volt semmi problémánk:
Előreláthatólag lesz sok gyertya, töklámpás, édesség…
Gyerekeknek a részvétel csakis Halloween jelmezben (de ez lehet egy egyszerű, házilag készített köpeny, arcfestéssel), és lehetőleg hozott saját eszközökkel, pld gyertyával és sütőtökkel. Ha más gyerekek szintén szeretnének részt venni a játékban, ehhez az arcfestésben, tökfaragásban mi is szívesen segítünk, még sötétedés előtt.
A Halloween egyik, (kicsit a busójáráshoz hasonló) hagyományaként a gyerekek végigjárják a szomszédságot, és megpróbálnak mindenkit tréfásan „megijeszteni” a „félelmetes” boszorkány- ördög- kísértet- vámpír- stb. jelmezeikben. Ilyenkor illik egy kissé „megijedni”, és gyorsan adni a gyerekeknek némi édességet, nehogy a „gonosz szellemek” büntetésből rossz tréfát űzzenek velük.
Számítunk mindenkinek a jó szándékú együttműködésére, de mindenesetre nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe hozni senkit ezzel, szóval kérjük, hogy akihez bármi okból NEM mehetnek a gyerekek, feltétlenül jelezze; illetve aki még időben kéri, hogy mi adjunk a játékhoz édességet, annak szívesen megveszünk előre pld egy zacskó szétosztogatni való cukorkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!