Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért van ennyi agyilag...

Miért van ennyi agyilag rokkant, hogy erőltetik ezt a majmolós halloweent, és nem bírják felfogni, hogy itt ez nem divat?

Figyelt kérdés
Lehet vonzóbb mint a gyertyagyújtás, emlékezés (amit nem csak ezen napokban kellene, de sokuknak itt is nehezére esik)az hogy csavarognak, ok az ivászatra. Mi a fene miatt kell minden hulladékot majmolni, miért nem ragaszkodnak, népszerűsítik inkább a hazai szokásokat? Hogy gondolod?

2013. okt. 19. 03:51
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
62%
Halottak napja november 2.
2013. okt. 21. 11:46
 22/34 anonim ***** válasza:
62%
november 1. az mindenszentek
2013. okt. 21. 11:48
 23/34 anonim ***** válasza:
46%

<< november 1. az mindenszentek >>

Ja, lehet... akkor meg azzal keverik az előző válaszolók is. Másrészt nekem az a tippem, hogy a kommunizmusban a halottak napját a mindszentek helyett találták ki. Politikailag nem volt korrekt egy vallásos ünnepet hivatalosan elismerni/megtartani.

A Halloween viszont egyértelműen a Mindszentek előestéje (amire én is azt gondoltam volna, hogy ugyanaz mint a halottak napja).

Újév egy komoly évkezdő alkalom, de előestéje ugyanígy a Szilveszter, ami többnyire utcai őrültködésről, bulizásról, piálásról szól.

Karácsony előestéje is más mint maga a karácsony (Jézus születésnapja)

Egyszer olvastam különféle kultúrákról (indián, eszkimó, stb) akiknek mind megvannak a saját hagyományos vallásos ünnepeik, és egymástól függetlenül kialakult (vicces, ünnep-gúnyolódós) szokásaik az ünnepeik előestéjére.

2013. okt. 21. 12:21
 24/34 anonim ***** válasza:
100%
Nahát de érdekeset írtál:) Ennek majd utána olvasok.A Halloweenról is most olvasok egy könyvet, hátha lesz benne 1-2 érdekesség, amit még nem tudok. Én szeretem ezt az ünnepet és megtartom, aki nem szeretné az nem tartja..én nem gyökerezek le másokat azért mert nincs kedve hozzá.
2013. okt. 21. 12:38
 25/34 anonim ***** válasza:
76%
Az odáig rendben van, hogy tököt faragunk, mert az tényleg mókás dolog, és mindenki élvezi. Ráadásul jól is néz ki. De az már tényleg túlzás, hogy beöltözve járjuk a falut, és becsöngetünk a Jóska bácsihoz, hogy "Csokit vagy csalunk". Szegény 80 éves bácsi meg azt sem tudja mit csináljon. Elhiszem én, hogy változnak az idők, de nem gondoljátok, hogy ez mégiscsak túllő a célon? Ezen el kéne gondolkozni...
2013. okt. 21. 17:53
 26/34 anonim ***** válasza:
86%

Én Halloween párti vagyok. (és most megkapom ezért a piros pacsimat) Szerintem a "magyar" szokások ( azért idézőjeles, mert ezek annyira a mieink, mint a kereszténység, hisz honfoglalás előtt nem volt karácsony meg húsvét, hanem ezekben az időpontokban más-más természeti ünnepeink voltak. Ennyit a nagy magyar szokásokról.) és a más országok szokásai pl.: a halloween tökéletesen megfér egymással. Két kedvencem van: a tök faragás és a beöltözés. Nem ítélem el a házról házra járást sem, ha az egy kisebb közösségen belül történik előzetes egyeztetéssel, mert azért illetlenségnek tartom csak úgy becsengetni akárkihez is. A túlzott bulizás féktelen ivászattal meg mikor tolerálható?? Ez egy olyan ünnep, ami igenis terjedni fog, mivel az irodalom is az ilyesfajta misztikus dolgok iránt érdeklődik. Pl.: vámpírok, vérfarkasok, hogy ne mondjak többet.

És, amit senki se felejtsen el, hogy ez csak egy újabb ok arra, hogy piros betűs, szabadnapos ünnepeink számát bővítsük a jövőben. :DD

2013. okt. 21. 22:18
 27/34 anonim ***** válasza:
28%
Nekem meg a kedvenc ünnepem a Halloween és nagyon sajnálom, hogy nálunk nem elterjedt. :( Halottak napján meg ki lehet menni a temetőbe, mivel nem egy napon vannak.
2013. okt. 23. 22:46
 28/34 anonim ***** válasza:
47%
Ja, és nem tartom magam agyilag rokkantnak, amiért nekem tetszik egy ünnep, ami másnak meg nem. Én a karácsonyt nem szeretem, meg se tartanám szívem szerint, mégse kérdezem meg pökhendien mástól aki szereti, hogy mi ez a majomkodás te agyilag rokkant, hiszem 500 éve még nem így ünnepelték, minek majmolsz minden hulladékot? Örülök, hogy ilyen komoly problémáid vannak, hogy fent akadsz azon, hogy Halloween nem "hagyományos" magyar ünnep (mellesleg melyik az?) és ezt ilyen hangnemben írod ki.
2013. okt. 23. 22:59
 29/34 anonim válasza:
48%
Ilyen alapon a "magyar" ünnepek felét ki lehetne húzni a naptárból mert nem magyar ünnep. A cukorkéregetést én is túlzásnak tartom mert én nekem nem lenne probléma de valaki még kenyeret se tud venni nemhogy csokit meg cukrot idegen gyerekeknek. De az, hogy tököt faragjunk meg a barátainkkal jól érezzük magunkat szerintem teljesen rendben van. De a mindenszentek meg a halottak napja IS el van üzletiesedve mert arról szól, hogy vegyél virágot vegyél gyertyát vegyél koszorút, persze a legdrágábbat mert ha nem már nem is szereted az elhunyt rokonaidat és 50 ezerből ki se jössz.
2013. nov. 2. 01:36
 30/34 anonim ***** válasza:
100%

Mi két héttel előre kiírtuk a következőket, és innentől kezdve nem volt semmi problémánk:

Kedves szomszédok!

Az esetleges kellemetlenségekért már előre is elnézést kérünk, de….

október 31.-én (csütörtökön) este, sötétedés után, a házunk bejáratánál, az udvaron HALLOWEEN BULIT tartunk néhány ismerős gyerekkel, osztálytársakkal.

Előreláthatólag lesz sok gyertya, töklámpás, édesség…

Gyerekeknek a részvétel csakis Halloween jelmezben (de ez lehet egy egyszerű, házilag készített köpeny, arcfestéssel), és lehetőleg hozott saját eszközökkel, pld gyertyával és sütőtökkel. Ha más gyerekek szintén szeretnének részt venni a játékban, ehhez az arcfestésben, tökfaragásban mi is szívesen segítünk, még sötétedés előtt.

A Halloween egyik, (kicsit a busójáráshoz hasonló) hagyományaként a gyerekek végigjárják a szomszédságot, és megpróbálnak mindenkit tréfásan „megijeszteni” a „félelmetes” boszorkány- ördög- kísértet- vámpír- stb. jelmezeikben. Ilyenkor illik egy kissé „megijedni”, és gyorsan adni a gyerekeknek némi édességet, nehogy a „gonosz szellemek” büntetésből rossz tréfát űzzenek velük.

Számítunk mindenkinek a jó szándékú együttműködésére, de mindenesetre nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe hozni senkit ezzel, szóval kérjük, hogy akihez bármi okból NEM mehetnek a gyerekek, feltétlenül jelezze; illetve aki még időben kéri, hogy mi adjunk a játékhoz édességet, annak szívesen megveszünk előre pld egy zacskó szétosztogatni való cukorkát.

2013. nov. 2. 23:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!