Kérdések Japánnal kapcsolatba?
1.: nem fárad el a lábuk mikor térden ülnek? (mert sztem marha kényelmetlen)
2.: a 163 cm tényleg magas náluk? o.o
3.: milyen ízű a rízsgombóc? (én készítettem és finoman szolva borzadály volt)
4.: hogy tekintenek ők az európai/amerikai kultúrára, ételekre és a küllemünkre?
5.: mit szólnak az európai rajzoláshoz?
6.: egyáltalán nem esznek kenyeret?
7.: Tényleg olyan rövid az egyenruha?
8.: hogy viszonyulnak a mi népviseleteinkhez?
Nem vagyok tisztában annyira a japán kultúrával de amit tudok azt leírok, ez (többnyire) csak az én véleményem:
1. Nem nagyon hallottam hogy térden ülnének, bárki ülhet úgy de többségben ők is normálisan ülnek ahogy bárki más.
2. 160-165 cm az átlag magasság ugyhogy a 163 még nem annyira magas, viszont a 180 már nagyon magasnak számít.A koreaiak magasabbak átlagban.
3. A rizsgombócnak többfajta elkészítési módja van na meg ez ízlés kérdése, van aki szereti és van aki nem. Szerintem aki szereti a japán kajákat vagy a rizses ételeket az azt is szereti.
4. Ezt nem tudom pontosan megmondani. Vettek át dolgokat az amerikaiaktól de korántsem annyit mint pl.: a koreaiak, ahogy én vettem észre próbálják megőrízni a szokásaikat és a kultúrájukat. Az ízlés pedig a 3.-ban leírtak: ízlés válogatja, az tény hogy nagyon más japán gasztronómia de ott is van aki jobban szereti az európai/amerikai ételeket (és van aki nem).
5. A japánok nagyon büszkék a mangáikra (meg az animéikra is) ezért nem örülnek ha "lemásolják őket", tehát ha európai/amerikai stílusú képregényt csinálnak egy ismertebb mangából. Vannak akik szeretnek mást is de többnyire megmaradnak a mangánál (vagy animénél).
6. Ezt nem tudom pontosan, én még nem nagyon figyeltem mit esznek de nem nagyon láttam, de azt nem mondanám hogy egyáltalán nem esznek kenyeret.
7. Ha a lányok iskolai egyenruhájukra gondolsz akkor többnyire igen de sok változata van, van amelyik hosszabb.
8. Erre sajnos nem tudok válaszolni, nem annyira ismeretes náluk a mi kultúránk.
Mivel éltem kint 1 évig, így tudok pár választ adni
1. Nem fárad el a térdük, mert nem mindenki térdel. Bizonyos tradícióknál térdelnek, de megszokták. Ahogy mi nekünk sem fáj a könyökünk mert mi meg sokat könyökölünk.
2. nem. ez átlagosnak mondható.
3. finom. Ugyanis nem ízetlen a rizsgombócuk. Van amikor maga a gombóc is ízesítve van, de ha nincs akkor mindig van többféle köret hozzá, és azzal együtt eszik.. Elég finom így.
4. egyén válogatja. A japán baráti körömben inkább abban volt egyetértés hogy jót mosolyognak ha egy "idegen" nagyon japános akar lenni. Tisztelik, és becsülik azokat akik meg akarják ismerni őket a zárkózottságuk ellenére is. Amerikai kultúráról nem tudom mit gondolnak mert nem volt téma sosem Amerika.. Egy tény: Nem vágynak Amerikába.. Európa jobban vonzza őket, még turisztikailag is.
5. Semmit. Nem mindenki manga rajongó japánban. Sőt vannak japánok akik utálják. Vannak akik szeretik Walt Disney rajzait.. Én a magyar hófehért és Dr. Búbót mutattam meg nekik, és nagyon tetszett nekik mindkettő.. Nem zárkóznak el az új dolgok ellen.
6. Nem jellemző, de lehet kapni kenyeret. Anyósom a szendvics szeletelt kenyeret szereti. De a többség nem eszik kenyeret (viszont lepényt, zsömlefélét esznek..
7. Nem! Van szabály.. Akik olyan röviden hordják azok a "lázadó" diákok, és egy kis csellel csinálják. Az iskolában kötelezően térdig ér az egyenruha. Ha végeznek a sulival akkor derékrésznél feltekerik és máris miniruha lesz belőle.. De ilyen "divat" mindenhol van.
8. A legtöbb japánnak fogalma sincs arról hogy létezik Magyarország. Aki viszont tudja, és ismeri a történelmünket azok kedvelik a népviseleteinket, kultúránkat. Vannak japánok akik szerint van némi közös származásunk a japánokkal..
Az összes többire szép, kifejtett választ adtak, én csak a 8.-hoz fűznék hozzá egy-két dolgot :)
Rengeteg japán jön Magyarországra, hogy tanulhassa a Kodály féle zeneelméletet, ez nagyon népszerű az ázsiaiak körében. Rengeteg előadáson voltam, ahol Magyarországon élő japánok meséltek a kultúrájukról, az életmódról stb. és elmondta, hogy már régóta szeretett volna M.o.-ra jönni, mert szeretne itt tanulni. Nem mondanám, hogy nem ismert Magyarország annyira japánban, mert rengeteg (tényleg nagyon sok) animében bemutatják. Van, hol a főváros képét (Lánchíd, Budai vár, stb.), és Hungaricumokat mutatnak be :) Van, hogy magát Magyarországot is megjelenítik, (A "Hetalia" c. animében) ahol az országokat 1-1 ember képviseli, és a rengeteg nagy ország közt (Kína, Ausztrália, Németország stb.) a mi kis apró országunk is ott van a középpontban, ahol nagyon barátságosnak, és rendesnek mutatnak be minket :)(Az anime a 2. világháború alatti Európát dolgozza fel, komikus szempontból, mégis rengeteg minden (évszám, helyszín stb.) ami valós megjelenik benne) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!