Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Kétcsaládos = kétgyerekes? Miért?

Kétcsaládos = kétgyerekes? Miért?

Figyelt kérdés
Nem értem ennek a kifejezésnek a hátterét, de itt az oldalon is egyre többször látom, hogy használják. Attól, hogy több gyerek van, az egy család, nem? Vagy most akkor minden gyerek külön családot jelent?
2013. márc. 21. 14:28
 1/10 anonim ***** válasza:
Én még nem hallottam, de szerintem csak egy csúnya összevonás, talán nem is veszik észre, hogy rosszul írták. Valószínűleg a "két gyerekes" és a "családos" összevonása.
2013. márc. 21. 14:36
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszi, erre nem gondoltam. :) Pont most olvastam egy kérdést a gyereknevelés topicban, ott is használja egy hölgy.
2013. márc. 21. 14:49
 3/10 anonim ***** válasza:
Kétcsaládos: Például, amikor a szüleid is a Te családoddal (tehát a pároddal, gyermekeiddel) él közös háztartásban.
2013. márc. 21. 14:50
 4/10 anonim ***** válasza:
Nekem a dédmamámék használták ezt a formát faluhelyen. A szomszédról, ahol két gyerek volt akkor, ők úgy beszéltek, hogy két család van. Tök hülyén hangzott, pláne nekem gyerekfejjel, de nekik tök természetes volt.
2013. márc. 21. 15:05
 5/10 A kérdező kommentje:
3-as, ez így érthetőbb, de amikor én olvastam, ott tuti nem így gondolta a kérdező. Egyértelmű volt, hogy a gyerekek számáról beszél, mert hogy kikkel él egy háztartásban, az nem volt releváns a kérdés szempontjából.
2013. márc. 21. 15:47
 6/10 anonim ***** válasza:
Pedig szokták így használni, főleg idősebbek. Először én sem nagyon értettem, hogy pl. egy férfinek három családja van (azt hittem, többször elvált), de kiokosítottak, hogy az három gyereket jelent.
2013. márc. 21. 17:09
 7/10 mustafa33 ***** válasza:

Némelyik vidéken így használják. A gyerekek számát jelenti. Tévében gyakran mondják "egyszerűbb" riportalanyok (amolyan Maunika sau féle ☻).

kérdés: - családos ember?

válasz: - igen, négy családom van, három gyerek és egy pulya (három fiú és egy lány).

2013. márc. 21. 22:22
 8/10 anonim ***** válasza:

Musztabokor jól mondja.

Baranyában, Zalában, a dunántúli megyékben általában ez volt a gyermekek megnevezése. "Két éve házasodtak, és már két család van!"

Sásdi Sándor és más dunántúli, főként falusi írókmál gyakran szerepel ez a megnevezés.

Ezt is hallottam már:

-Van-é gyerek, öcsém?

- Nincsen. Még csak egy lányom van, de megint várós az asszony...

Gondolom, ma már nagyon kevesen használják így, elég degradáló lenne a lányokra nézve...

Musztacserje, a "pulya" szót ismerem, de nem tudtam, hogy kifejezetten lánygyermekekre használják. Mindig "kisgyerek" értelemben hallottam csak!

Mindig tanul az ember...

2013. márc. 22. 08:56
 9/10 mustafa33 ***** válasza:
Általában mindenhol a pulya az gyerek. Csak Bars megyéből származótól hallottam lánygyerekre használni.
2013. márc. 22. 23:18
 10/10 anonim ***** válasza:
igen sok helyen a kétcsaládos az 2 gyermeket jelent
2013. márc. 28. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!