Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Milyenek a horvátok?

Milyenek a horvátok?

Figyelt kérdés
Önkép, sztereotípia, szokás, minden jöhet.
2009. szept. 14. 19:10
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
jóllátok horvátok?
2009. szept. 14. 19:16
 2/24 anonim ***** válasza:
84%

Olyanok, mint a magyarok, emberek, csak más nyelven beszélnek.

De úgytudom, te már fél Európát végigkérdezted, de kérdezem, jártál te már külföldön? Mert ahhoz, hogy jobban megismerj egy országot és annak népét az kell, hogy elutazz oda.

Én például minden nyáron járok Horvátországba, nagyon jó kis nyaraló hely, rengeteg zölddel, természetes környezettel.

Az embereket nem igazán tudtam megismerni, mert főleg nyaralók vannak ott, de azokat megismertem, akiknél laktam. Kedvesek, segítőkészek, kiszolgálnak, de nem szeretik a rendetlenséget.

Egyébként én már majdnem egész Európát bejártam.

40/F.

2009. szept. 14. 19:22
 3/24 anonim ***** válasza:
100%

Én itt élek Horvátországban, szal ha van valami konkrét kérdés, akkor jöhet, de ez, hogy minden, erről oldalakat tudnék írni :)

Úgy általában elég öntudatos emberek, kicsit forrófejűek, könnyen felhúzzák magukat, de aztán gyorsan le is nyugszanak. A családi és a baráti kapcsolatokat nagyon erősen ápolják. Segítőkészek meg kedvesek úgy általában mindenkivel (kivéve a szerbekkel XD), kivéve, ha teszel valamit ellenük, akkor viszont keményen oda tudnak csapni :D Azért van bennük egy adag lustaság meg nemtörődömség ("úgyis lesz majd valahogy"-felfogás, de ez a magyarokban is megvan). Én bírom őket, nagyon jó fejek ^^ Ja meg szeretik a magyarokat :P

Persze ez csak nagy általánosság, pont annyira igaz, mint a többi sztereotípia, minden alól vannak kivételek.

Ja és bármilyen nehezen elképzelhető, még a magyaroknál is cifrábban tudnak káromkodni :D

2009. szept. 14. 19:35
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Én speciel már voltam fültanúja, amikor lenézően legyintettek: - Ááááá, madzsari...

A szállásadóim többnyire jó fejek voltak, a rendőrök meg néha türhő bunkó parasztok, minimális idegennyelv-ismerettel.

Ja, és volt szerencsém egy helyi pincérlányhoz, aki valami Orsolya volt, folyékonyan beszélt magyarul, de valami olyan utálattal, mintha legalábbis szart kellett volna pucolnia, nem fizető vendégeket kiszolgálnia.

Na jó, ezek persze villanások, nem ország- vagy népismeret :)

2009. szept. 14. 20:29
 5/24 anonim ***** válasza:
84%

Második válaszoló vagyok. Igen, a szerbekkel és a bosnyákokkal nincsenek jóban...

Azért, mert a 90-es években háború volt a bosnyákok, illetve a horvátok között. A bosnyákok indították, mert nekik is kellett volna tenger, irigyek voltak a horvátokra a tengeri idegenforgalom miatt. Ugyanis amikor még Jugoszlávia volt, akkor is a horvát rész termelte a legtöbb pénzt az idegenforgalom miatt.

Mi pont kint tartózkodtunk ekkor Horvátországba, ismerőseinknél, amikor a háború volt.

Készítettünk is egy felvételt kamerával, azóta videokazettán van meg.

Brutális volt. Mindent szétlőttek. Egyik nap jött egy bosnyák tank, szétlőtt egy házat, másnap egy horvát tank tette ugyanezt. Mi Dubrovnikban voltunk, főleg ezt a vidéket lőtték szét. Rengeteg romos szálloda is található itt, mert végül a horvátok nyerték a háborút, és a bosnyákok már tudták, hogy vissza kell vonulniuk, mert veszítettek, de azért még szétlőttek mindent amit lehetett, mielőtt elindultak volna. Ezután pedig mindent kilopkodtak a romos szállodákból a huligánok. Nagyon sok ilyen szálloda van pl. a Dubrovnik melletti Kupariban.

De végül a bosnyákok is kaptak egy kicsit a tengerből, de csak egy 50-60 km-es szakaszt.

És ismerőseink mesélték, hogy mentek nyaralni Horvátba Bosznián keresztül, és egy bosnyák látta, hogy Horvátba mennek, és rálőtt a kocsira.

Ez is bizonyítja, hogy mennyire mérgesek még mindig, de ez már tíz éve volt.

2009. szept. 14. 20:34
 6/24 anonim ***** válasza:
62%

Háború, lusta majdleszvalahogy nemtörődömség, gonosz bosnyákok ide vagy oda, az ország sokkal rendezettebb és civilizáltabb, mint Magyarország, volna mit eltanulni tőlük. Az utak kifogástalanok, a házak nem épülnek ész nélkül összevissza mindenféle kaotikus, épp divatos tarka "stílus"-ban, köztéri kutyaszart meg nagyítóval sem találni.

Ja, és kőkeményen védik a nemzeti érdekeiket.

Másfelől meg mégiscsak egy szláv csürhe, hasra ne essünk már előttük. Ilyen híres embereik vannak, mint a Zrínyik, meg Jellasics, akit mi nem szeretünk, és kifújt :)

2009. szept. 14. 20:44
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

hát ha már sztereotípia akkor BALKÁNIAK :D

amúgy meg, anno jugoszlávia... jöttek át gyógyfürdőbe, és mivel akkor még nem igazán volt vízforgatás meg ilyenek, hát apám fél melóhelye nedvezett a harkányi gyógyvíz után :D :D

és nagyhangú, hőbölgő, kihaénnem nép :) ilyesmire gondolsz?

az autópályáik viszont! na az tök jó.

2009. szept. 14. 20:49
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Az autópályáik tökjók, csak épp vezetni nem tudnak rajta. Rendre besodródnak az út közepére, mondhatni életveszély horvátok közt autópályázni.

Amúgy a 2. világháború alatt olyan koncentrációs tábort működtettek Jasenovacon, ahová szerbeket, zsidókat és cigányokat deportáltak, hogy vadállati kegyetlenségben állitólag meghaladta a német nácikat. (Nagyobb dicsőségünkre volt egy magyar őr is a táborban.)

2009. szept. 14. 20:54
 9/24 anonim ***** válasza:
100%
20:49 szerbek lesznek azok, akikre te gondolsz...
2009. szept. 14. 20:56
 10/24 anonim ***** válasza:
88%

19:35 vagyok.

20:29 Persze, vannak kivételek, de sztem a horvátok 95%-a pozitívan áll a magyarokhoz. Legalább is nekem ezzel sosem volt problémám, meg itt sosem voltak olyan balhék, mint amit most szoktam hallani Magyarország meg Szlovákia között. Amúgy meg velük is vannak közös mondásaink, mint a lengyelekkel, csak ezeket valamiért nem annyira ismerik Magyarországon:

Brat od brata, Mađar od Hrvata – testvér a testvértől, magyar a horváttól

Jedna kruna, dvije nacije, hrvatsko-mađarsko bratstvo – Egy korona, két nemzet, horvát-magyar testvériség

Meg van egy angol is: Hungary and Croatia, always together, brothers forever. Bár ez vmi új lehet, mostanában hallottam csak.

Én egyébként úgy vettem észre, hogy ahogy erősödik itt a nacionalizmus, a magyarbarátság is erősödik.

20:34 Ja, nagyrészt teljesen igazad van, a háború miatt utálják a szerbeket meg a bosnyákokat (mondjuk teljesen joggal). De a háborút nem a bosnyákok indították, hanem a szlovénok és a horvátok, akik függetlenedni akartak Szerbiától (az akkori Jugoszláviától). Bosznia csak később csatlakozott, amikor látták, hogy hoppá, ezt a háborút meg lehet nyerni. Más kérdés, hogy pont ezért ők szívtak a legnagyobbat, a szerb népirtások javarészét (pl. Srebrenica). Legalább is itt mi így tanultuk :)

A másik, amiben pontosítani akartalak, hogy a dél-dalmáciai részeken nem is volt akkora harc, az igazán durva dolgok a Vajdaság és Szlavónia határán történtek (pl. Vukovarhoz, Vinkovcihoz képest semmi volt Dubrovnik megbombázgatása). Sajna egyébként pont itt él(t) a horvátországi magyarok nagy többsége is, úgyhogy mi is szoptuk a f*szt rendesen. Még jó hogy én olyan kicsi voltam h nem emlékszem semmire :P

20:49 a nagyhangú, hőbörgő, kihaénnem azok sokkal inkább a szerbek :P

A többit aláírom, nem nagyon tudnak idegen nyelveket, Jasenovac így volt, ahogy írtátok (büszkék rá a mai napig!), és sok közös híres emberük van a magyarokkal, elvégre a történelem is közös.

2009. szept. 14. 21:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!