Miért utálják a horvátok a szerbeket és a szlovénokat?
A horvátok nem utálják a szlovénokat.
A szlovénok és a horvátok pedig azért viseltetnek többnyire felemás érzelmekkel a szerbek iránt, mert ugyebár durván hatvan évig szerb elnyomásban éltek Jugoszláviában.
Gondolj csak bele, hogy mennyire utáltak minket a horvátok, amikor még Horvátország és a Magyar Királyság perszonálunióban volt! Ott van például Jellasics.
A szerbek meg azért nem szívlelik őket, mert "elvették a területeiket" és elűzték onnan a szerbeket, akik meg ott maradtak, azokat szerintük elnyomják. (Nem mintha a szerbek nem lettek volna rosszabbak a jugoszláv időkben.)
Meg azért ne felejtsük el, hogy 15-17 éve még javában gyilkolták egymást a szerbek meg a horvátok a területekért.
Pl. ezerrel lőtték a szerbek mindenféle ágyuval Zadart a dombról (még lehet látni itt-ott golyónyomot).
És akik mondjuk 15-20 évesek voltak akkor és átélték, még most is fiatal emberek. Szoval érthető, én sem komálnám a szerbeket a horvátok helyében, és viszont.
Tisztelt utolsó!
"A határontúli magyarok közül pedig nekünk voltak a legnagyobb jogaink,szüleimnek és a nagyszüleimnek pedig jó életük, szép volt."
És azt is tudod,hogy miért? Tito így akarta eltusolni a Délvidéki vérengzést,és más egyéb kegyetlenkedést,vérfürdőt is!
Szerbia a fasorban sincs szerencsére! (még Magyarországhoz képest se,pedig nálunk olyan politikusok vannak,akik nagyon igyekeznek ezt az országot szétverni (sajnos).
Nekem írtad?
Ha a kérdezőnek: Nem tanítják az iskolában a Délszláv háborút.
Nem is útálnak minket a horvátok.
Szerbiai vagyok egyébként :P
"A határontúli magyarok közül pedig nekünk voltak a legnagyobb jogaink,szüleimnek és a nagyszüleimnek pedig jó életük, szép volt."
Igaza van a válaszolónak, az 1991 előtti Jugoszlávia rendesen bánt minden kisebbséggel, így a magyarokkal is. Erre azért nem ártana emlékezni. Én sokat jártam az 1980-as években a Vajdaságban, napi rendszerességgel néztem a jugoszláv TV-k műsorát, hallgattam a szabadkai és az újvidéki magyar rádióadásokat. Jártam az akkori Csehszlovákiában és Romániában is. Össze sem lehetett hasonlítani az ottani magyarság helyzetét a jugoszláviai viszonyokkal.
Az albánoknak is megadtak mindent Koszovóban, önálló egyetemig bezárólag. Mégsem volt jó nekik. Nem csak a szerbek hibásak mindenben. Ugyanakkor Jugoszlávia szétverése egyértelműen a Milosevics által tudatosan felszított nagyszerb nacionalizmus bűne. Ebbe az általa megálmodott nagyszerb államba pedig erőszakkal be akarták venni Horvátország jelentős területeit is. Nem csak a szerb többségű részeket. A szerbek kezdték 1991-ben az etnikai tisztogatásokat, a horvát civil lakosság elűzését, legyilkolását, Vukovár, Eszék, Dubrovnik szétlövetését. Ezek után nincs mit csodálkozni a horvátok mai szerbgyűlöletén.
Persze a dolog sohasem egyszerű. A szerbekben meg élénken élt a második világháború emléke, amikor a horvát usztasa hatóságok értelmetlenül és ok nélkül több százezer szerbet gyilkoltak le, üldöztek el a szülőföldjükről. Milosevicsnek az 1980-as évek végén nem volt nehéz felébreszteni a horvátországi szerbekben a veszélyeztetettség érzetét a függetlenedő horvát állammal szemben.
Ha nem tör ki 1991-ben ez az értelmetlen háború, Jugoszlávia a legjobb feltételekkel csatlakozhatott volna Európához. Az ottani magyarok is jobban jártak volna.
"Tito így akarta eltusolni a Délvidéki vérengzést,és más egyéb kegyetlenkedést,vérfürdőt is!"
Igaz, de ez nem csak a magyarok ellen elkövetett vérengzésekre volt érvényes. Jugoszláviában 1941-1945 között lényegében mindenki gyilkolt mindenkit. 1945 után egyszerűen nem lehetett ezekről a dolgokról beszélni, mindent a szőnyeg alá söpörtek. 1989 körül aztán mindent ott folytattak, ahol 1945-ben abbahagyták. A régi sebek sohasem hegedtek be.
Mellesleg jobban járt volna mindenki, ha ez az egész partizános, Titós történet nem let volna. 1945-ben már nem kellett volna újra összeállnia Jugoszláviának. Egy független szerb, horvát, szlovén és macedón állam felállítása (Koszovó meg mehetett volna Albániához) sokkal jobb lett volna mindenkinek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!