Győr-Moson-Sopron megyében miért beszélnek olyan furcsán az emberek? Hogyan alakult ez ki?
Én szegedi vagyok és nem rég kirándultam Győrben és Sopronban is.
Az ottani magyarok városon is furán , érdekesen beszélnek olyan dallammal úgy hangsúlyozva mint a németek.
Hogy alakult ki ez náluk?
A dallamos beszédet nem vettem észre. De a "köll" és hasonlókat igen.
Azért hallod furának, mert számodra ők tájszólással beszélnek.
Szabolcsban is furán beszélnek, ha nem odavalósi vagy. Oda külön szótár kell. :D
Nekem te is furán beszélnél, mégpedig azért, mert más tájegységen élünk. Neked az a megszokott, normális, amit otthon hallasz.
Ez megyénként eltérhet.
Szerintem tök normálisan beszélünk (győri vagyok)
Ugyanúgy, ahogy pl. a tv-ben, filmekben beszélnek.
Én győri vagyok, nem beszélek furcsán. Szerintem. Falusi vagy eredetileg, ezért használom azért a tájszólást, azt, amit a nagyszüleimtől is hallottam - velük mondjuk úgy is beszélek: kő - kell -, gyüssz - jössz -, hasonló "finomságok", meg itthon is azért a szüleimmel -, hiszen megértik. De ha kimegyek, ismerősökkel találkozom, ilyenek, akkor normálisan, azon a "nyelven" amivel a tévében is beszélnek. Az tény, hogy minden területnek más a "nyelve", elhatárolódtunk egymástól, nincsen átjárás - annyira -, és így egy idő után kialakult minden megyének a saját nyelvezete. Ez éppen olyan, mint a németeknél, ők sem úgy beszélnek, ahogy kellene.
Szerintem ha sokáig - mondjuk pár száz évig - nem találkozna két megye, talán meg sem értenék egymást. De ez már fantasy volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!