Milyen emberek a finnek?
Negatív-pozitív dolgok is érdekelnének róluk, az országról, a kultúráról.
Lehet, hogy jövőre kiutaznék egy évre, de számomra fontos, hogy az engem körülvevő emberek szimpatikusak legyenek. Mit tudtok mondani a finnekről?
Aranyosak, de kissé csendesek. Távolságtartóak, nagy a különbség a személyes és a társasági távolság között. Hajlamosak a depresszióra, főleg télen.
Írok néhány hasznos kifejezést, amit kedves finn ismerősömtől tanultam, fonetikusan:
tájgáháttu - varázskalap
etuájoikkeuttettuttie - főútvonal
ájá híjjá szilállá - lassan vezess a hídon
és egy ,,nyelvtörő" (finn barátomnak más nem jutott az eszébe):
mine olen pekká pokká já pokkári pite (gőzöm sincs mit jelent)
és ez nem kamu, akár tesztelheted is! :)
Hát nem tudom én itt élek és szerintem furcsák. Kedvesek meg minden, de csak egy bizonyos szintig, mert ha barátok vagytok és pl. segítségre van szükséged, akkor furcsának tartanak, mert kérni mertél bármit is (nem pénzről beszélek, csak szíveségről). Nem tudom láttátok-e a South Parknak azt a részét, amikor az egész világ lenyúlt valami pénzt, kivéve a finnek, mert ők ezt nem tartották erkölcsösnek, aztán a végén felrobbantották Finnországot. Na kb. ez nem áll messze a a valóságtól. Egy külföldi számára időbe telik, hogy megszokja a nyers stílust, szerintem ők az egyetlenek akik nem használják a kérem szót. Gyakran mesélik a finnek, hogy külföldön bunkónak nézik őket, mert így kérnek bélyeget a postán: One stamp, thanks.
Viszont van jó oldala is a dolognak, itt baromira nem érdekli mást mit csinálsz, nem fognak kibeszélni, mert nincs rajtad menő ruha, elfogadnak olyanak amilyen vagy. Pletykálni sem nagyon szoktak. Nem fognak barátkozni, de nyitottak arra, hogy beszélgessenek, ismerkedjenek.
Az ország nagyon szép, de a tél borzalamsan hosszú. Még ha szereted is a telet, akkor sem könnyű, mert itt még sötét is van, komolyan az ember legszívesebben átaludná az egészet. A nyár sokkal jobb, világos van, egész jó idő (olyan 20 fok körül), lehet kirándulni, sőt itt sokan fürdenek a tengerben, tavakban (hideg, de meg lehet szokni).
Az ivási kultúrájuk szerintem megérne egy regényt is. Itt nem ciki részegnek lenni a céges bulin, gyakori, hogy péntekenként sört isznak az munkahelyen ebédhez, és ha Tallinnba mész hazjózni, akkor az utasok 96% tök részeg és egy halom piát cippel át Finnországba.
Nagyvonalakban ennyi..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!