A Magyar Himnusz miért ilyen lehangoló?
Meghallgatom az Amerikai, Ném,et himnuszt, azok tök fellendítőek, nem ilyen pesszimista, lehangoló stílusuak. Azok úgy hallatszanak, hogy tök lelkesítőek, a Magyar Himnusz, az meg olyan lehangoló, szomorú, egyáltalán nem lelkesítő...
Miért írtak ilyen himnuszt? Miért nem valami lelkesítőbb a Himnuszunk?
Hogy kinek mi lehangoló, az nézőpont kérdése. A keletkezése idején a romantika volt az irányadó. Aki lehangolónak tartja a Himnuszt, hallgasson többféle stílusú zenét abból a korból különböző nemzetektől. Ugyanezt a melankóliát fogja tapasztalni. Ha elolvasunk néhány verset - még Petőfit is - a korból és e témáról, ott is sok a hasonlóság.
És nem utolsó sorban, mindenféle hivatalosság nélkül "csak úgy" lett himnusz, szemben más nemzetekével, ahol törvény rendelte el. Eszerint azért ilyen a himnuszunk, mert ilyenek vagyunk, bennünket tükröz, ezt választottuk. Annyira ezt, hogy Rákosiék sem merték megkérdőjelezni, pedig nem volt törvénybe iktatva, hogy az a magyar himnusz. És ők az áldást nem istentől, saját maguktól szerették volna. Szóval ezt cseréljük le?
Kérdezőnek:
Kölcsey Ferenc írt egy verset, aminek azt a címet adta, hogy Himnusz (tetszik a vers, tudom kívülről :)). Népszerű volt, ezért ez lett a himnuszunk.
..és sajnos nem virágoztatja fel a magyar optimizmust :(
Ez a pesszimizmus pedig már benne van a nyelvünkben is (pl tagadólagos kérdések -nem gondolod, hogy így van? :)-, addig élsz, amíg meg nem halsz...és nem pedig happily ever after) forrás: Mért nem bírjuk sorozat.
8-as, 12-es:
Nekem tetszik az ötlet, bár én inkább a Szózatot ajánlanám himnusznak. Lehet, hogy pont azért énekeljük el azt is, hogy picit kompenzáljuk ezt?
A Szózat egy fokkal pozitívabb a Himnusznál. De azért abban is van az elmaradhatatlan gyászkönnyből, temetkezésből meg elsüllyedő nemzetből. :D Mégiscsak annak van igazi pozitív hangulata amit egy forradalmár írt. :D
Pedig az is abban a korban íródott mint a Himnusz és a Szózat. De összességében még a Szózat is himnusznak valóbb a Himnusznál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!