Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A Magyar Himnusz miért ilyen...

A Magyar Himnusz miért ilyen lehangoló?

Figyelt kérdés

Meghallgatom az Amerikai, Ném,et himnuszt, azok tök fellendítőek, nem ilyen pesszimista, lehangoló stílusuak. Azok úgy hallatszanak, hogy tök lelkesítőek, a Magyar Himnusz, az meg olyan lehangoló, szomorú, egyáltalán nem lelkesítő...

Miért írtak ilyen himnuszt? Miért nem valami lelkesítőbb a Himnuszunk?

2012. jan. 8. 12:33
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
70%
Talán mert pont nem egy olyan korban íródott, mikor piszkosul robogott a szekerünk.
2012. jan. 8. 14:38
 12/29 anonim ***** válasza:
43%
Talán ha Kölcsey nem foglalta volna le a himnusz státuszt, a Nemzeti dal lehetne ma a himnusz. Sztem sokkal inkább himnusznak való.
2012. jan. 8. 14:46
 13/29 anonim ***** válasza:
87%
Nem azért ilyen mert olyan rossz lenne a történelmünk. Egyedül a 20. század volt nagyon kemény de mi legalább léteztük akkor amikor még a szomszédaink nem és ez többet ér bárminél is.
2012. jan. 8. 17:14
 14/29 anonim válasza:
Am szerintem az Orosz himnusz is lelkesitő.
2012. jan. 9. 01:38
 15/29 anonim ***** válasza:
Tegnapi 8as vagyok, aki lepontozott kifejteni h miért nem tetszik neki a válaszom? Komolyan érdekelne.
2012. jan. 9. 14:08
 16/29 anonim ***** válasza:
Meg a 12-est.
2012. jan. 9. 14:08
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

Hogy kinek mi lehangoló, az nézőpont kérdése. A keletkezése idején a romantika volt az irányadó. Aki lehangolónak tartja a Himnuszt, hallgasson többféle stílusú zenét abból a korból különböző nemzetektől. Ugyanezt a melankóliát fogja tapasztalni. Ha elolvasunk néhány verset - még Petőfit is - a korból és e témáról, ott is sok a hasonlóság.

És nem utolsó sorban, mindenféle hivatalosság nélkül "csak úgy" lett himnusz, szemben más nemzetekével, ahol törvény rendelte el. Eszerint azért ilyen a himnuszunk, mert ilyenek vagyunk, bennünket tükröz, ezt választottuk. Annyira ezt, hogy Rákosiék sem merték megkérdőjelezni, pedig nem volt törvénybe iktatva, hogy az a magyar himnusz. És ők az áldást nem istentől, saját maguktól szerették volna. Szóval ezt cseréljük le?

2012. jan. 9. 14:36
 18/29 anonim ***** válasza:
91%

Kérdezőnek:

Kölcsey Ferenc írt egy verset, aminek azt a címet adta, hogy Himnusz (tetszik a vers, tudom kívülről :)). Népszerű volt, ezért ez lett a himnuszunk.

..és sajnos nem virágoztatja fel a magyar optimizmust :(

Ez a pesszimizmus pedig már benne van a nyelvünkben is (pl tagadólagos kérdések -nem gondolod, hogy így van? :)-, addig élsz, amíg meg nem halsz...és nem pedig happily ever after) forrás: Mért nem bírjuk sorozat.

8-as, 12-es:

Nekem tetszik az ötlet, bár én inkább a Szózatot ajánlanám himnusznak. Lehet, hogy pont azért énekeljük el azt is, hogy picit kompenzáljuk ezt?

2012. jan. 10. 03:20
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

A Szózat egy fokkal pozitívabb a Himnusznál. De azért abban is van az elmaradhatatlan gyászkönnyből, temetkezésből meg elsüllyedő nemzetből. :D Mégiscsak annak van igazi pozitív hangulata amit egy forradalmár írt. :D

Pedig az is abban a korban íródott mint a Himnusz és a Szózat. De összességében még a Szózat is himnusznak valóbb a Himnusznál.

2012. jan. 10. 08:28
 20/29 anonim válasza:
33%
Igen. Abban a korban, amikor íródott ilyen volt a hangulat. Gyászos. De, hát a gyásznak is vége kellene, hogy legyen egyszer. Amúgy műfajilag megfelel a himnusznak, mármint: A himnusz vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk segítségért fohászkodó, imaszerű ének. Csak az a bajom, hogy tényleg rányomja a bélyegét a hangulatra. A Múltkor egy küzdősportverseny megnyitóján hallottam. Hát... Nem dúl bent épp a harci szellem. Valahogy szerintem feszeng tőle mindenki. Ez van. Persze, mint vers kritizálni nem illik, csak... Szerintem a világ vízből van és nem kőből. Folyton változik. Változnak a szokások, az emberek, miért pont egy himnusz lenne ez alól kivétel. Persze lehet, hogy csak a hangszerelésen kelne változtatni, vagy a tempón. Amúgy nem mindig volt ilyen vontatott. Az eredeti kotta szerint inkább olyan verbunkos volt. Lehet, hogy sokat segítene az is. Vagy legyen a Szózat a himnuszunk. Találtam egy jó Szózat feldolgozást. Nagyon tetszik. Nekem ez lesz a himnuszom: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=hXwsjOGWYGk&feature=ends.. Nem is kell több. Jó zene, magyaros, ünnepélyes, a mondanivaló így ahogy van elég is. Nem kell fellengzősség, pátosz. Ebbe a pár sorba senki nem köthet bele, sem külföldön, sem itthon... A kevesebb néha több
2012. ápr. 4. 23:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!