A vidék lesz valaha olyan nyitott és haladó szellemű, mint Budapest?
A nyitott és haladó szellem, meg az ostoba általánosítás nem fér meg egymás mellett.
Drága szülővárosod nem ismerem ugyan, csak a miénket, de itt tényleg azt is le..ják, ha bugyogóban mászkálsz decemberben, és lila a hajad.
A divatról annyit, hogy pont ugyanúgy öltöznek a vidékiek is, mint a pestiek, a jelentős különbség valóban ott kezdődik, hogy átlagos napon kevesebb ember jön szembe 250 ezer forintos cipőben, 400 ezres táskával, mint a Váci utcában.
Nekem Pestről már nem csak a sétáló utcák és bevásárló központok jutnak eszembe, hanem a bokáig érő kutyagumi, a járdára parkoló kocsik tömege, a taperolós fazonok a villamoson, meg a kötekedők a metrón. Valahogy egyáltalán nem vágyódok ez után a nyitott, és haladó szellemiség után.
A konfliktusokról és bevándorlókról annyit, hogy én már jártam este nyolc után a Józsefvárosi piac környékén.... hát neked is ajánlom, egyszer látogass ki arra felé villamossal. Sírni fogsz a szülővárosod után!
Lesz még időd, hogy részletesen is megismerd, aztán majd a saját véleményeiden, személyiségeden "szűrd át" Budapestet. Szeretem/gyűlölöm ezt a várost, mert - talánb - ismerem. Nem mondom, hány évtized óta élek itt. Látni fogod majd, milyen összetett..mennyire más a különböző kerületek fejlődéstörténete, lakosságának összetétele..kik, hol, miért tartoznak milyen közösségbe.
Nyitott, haladó szellemű? Attól függ, mit értünk ezen. Felszines jelenségeket (szorosabb divatkövetés - szellemiekben is!, - színleg lazább "leben..und leben lassen", ami sok esetben cinikus közömbösség és felsőbbrendűségi tévhit) - vagy egy valóban elfogadóbb beállítottságot? Az én tapasztalatom nem pozitív - de majd megszerzed a sajátodat. Ezzel együtt, hihetetlenül izgalmas közeg ez a heterogén, "neurotikus" város..és a fővárosunk. Ma már meglepően tisztább és rendezettebb; aki még mindig nem találja annak, azt kérem, menjen el az európai tudás egyik fővárosába, Bolognába..vagy a Budapestnél ugyan valamicskével kisebb, de kulturális és ipari központ Torinoba - és vesse össze a látottakat. (Fáj a szivem mindkét szép városért. "Meggyilkolta" őket a multikulti.)
És aztán a vidék. Állandó kapcsolatom van vele, mert én is ott születtem. Semmiben sem sorolható Budapest mögé: a háztartások technikai felszereltsége, az emberek kitekintési lehetőségei azonos szinten vannak. Amiben korlátolt és csökött a magyar társadalom bizonyos hányada, abban az Budapesten - és azon kívül is. Ami ellenben (nekem mindenképpen) a "vidék" mellett szól, az az emberek túlnyomó részének megtartott "minősége". Persze: a korszellem ott is "dolgozik"..érezhető a roncsoló hatása - de a nem-budapesti embert nehezebb farkassá silányítani..tönkretenni. Kérlek, kedves egyetemista: légy budapestivé úgy, hogy alapértékekben "vidéki" maradsz. Kívánom Neked: izgalmas szellemi kaland, jó folyamat legyen "bekebelezni" ezt a várost. Magyar vagy: akárhol születtél, a tied is. Isten hozott.
Nekem ezzel a "belő fejlett területek" dologgal az a bajom, hogy mire oda bejut az ember, végig kell menni a rosszabbnál rosszabb részeken, metrón, buszon, miegymáson. Addigra meg már annyira tele a t*köm az egész gusztustalan hellyel, hogy nem érdekel, hogy hányan jönnek szembe Gucciban.
Figyelmedbe ajánlom Stockholmot, na az haladó szellemű hely...
Még új vagy Pesten, azért gondolod így.
Hamarosan rájössz, hogy Pest k*rvára el van maradva pl. Bécstől...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!