Ha a vidék nem lenne, Budapest éhen halna?
Szerintetek nem hülyeség ez?
Nézzetek körül a hipermarketekben (ahol az emberek többsége vásárol, főleg Budapesten), és nézzétek meg, hogy az ételek és italok hány százaléka magyar.
Sajnos elég kevés, így szlovák tejjel, mexikói paradicsommal, és osztrák kenyérrel is jól tudnék lakni, nem fenyegetne az éhenhalás.
Egyet értek kérdező. A jövő élelmiszer-termelése nem úgy fog kinézni, hogy a főváros melletti falvakban lévő árukat beszállítják a városba, vagy esetleg először feldolgozzák őket konzervvé, befőtté stb.. és aztán beszállítják, sőt már manapság se egészen ilyen.
A jövőben az lesz, hogy minden ételt ott fognak a bolygón megtermelni, ahol a legjobban megterem, és a legköltséghatékonyabb exportálni (banánt Dél-Amerikában, paradicsomot a Balkánon, fügét a mediterráneumban, paprikát Magyarországon, fokhagymát Kínában stb...) aztán ezeket fogják a bolygó ÖSSZES boltjába exportálni. A termelést pedig nem földet túró parasztok és gazdák fogják végezni, hanem robotok, gépek, és minden ember szellemi munkás lesz.
„mert az esetek elég nagy százalékában sokkal olcsóbb és jobb minőségű, mint a magyar”
Én nem ezt figyeltem meg.
„A jövőben az lesz, hogy minden ételt ott fognak a bolygón megtermelni, ahol a legjobban megterem, és a legköltséghatékonyabb exportálni”
Mondjuk egy energiaválság eléggé megdrágíthatja a logisztikát. De egyébként sem racionális dolog több ezer kilométert utaztatni olyan árucikket, amit közelebb is megtermelnek.
"Mondjuk egy energiaválság eléggé megdrágíthatja a logisztikát"
Az is benne volt a mondatomban, hogy "ahonnan a legköltséghatékonyabb exportálni". Ha éppen olcsóbb az üzemanyag, akkor jöhet Texasból, ha drágább akkor Olaszországból.
"De egyébként sem racionális dolog több ezer kilométert utaztatni olyan árucikket, amit közelebb is megtermelnek."
Nem racionális dolog a kukoricát egy Nap által jól sütött telken termelni az udvarod árnyékos sarka helyett, mégha az a telek kilóméterekre is van a házadtól? Ez is ugyanaz csak nagyban.
„Az is benne volt a mondatomban, hogy "ahonnan a legköltséghatékonyabb exportálni". Ha éppen olcsóbb az üzemanyag, akkor jöhet Texasból, ha drágább akkor Olaszországból.”
Amíg megéri a környezetet szennyezni a nagy semmiért (mivel jobb a texasi (?) vagy az olasz kukorica az itteninél ?), addig nagy baj van a szemlélettel.
„Nem racionális dolog a kukoricát egy Nap által jól sütött telken termelni az udvarod árnyékos sarka helyett, mégha az a telek kilóméterekre is van a házadtól? Ez is ugyanaz csak nagyban.”
Nem racionális dolog több ezer kilométerről hozni, amikor a szomszéd falunál általában nem kéne messzebb menni érte.
Globalizáció versus lokalizáció.
01:03
"A jövőben az lesz, hogy minden ételt ott fognak a bolygón megtermelni, ahol a legjobban megterem, és a legköltséghatékonyabb exportálni (banánt Dél-Amerikában, paradicsomot a Balkánon, fügét a mediterráneumban, paprikát Magyarországon, fokhagymát Kínában stb...)"
Rosszul tudod. Nemsokára elfogy az olaj ( akkor is ha ezt nem hiszed el ) és csak helyben termelt élelmiszer lesz, annak aki megtermeli magának. Hamarosan élelmiszerhiány lesz és senki sem adja oda másnak a sajátját.
Budapesten a Csepel sziget csücskén volt az élelmiszertermelő hely, amíg spanyol befektetőknek a jobb felét el nem adták, pedig arra még szükség lenne élelemtermelésre a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!