Hogy alakult ki Angliában a bal oldali közlekedés? Mi volt az oka?
Figyelt kérdés
2011. nov. 14. 21:41
1/5 anonim válasza:
Nem ott alakult ki. Eredetileg a bal oldali közlekedés terjedt el, mert az emberek többsége jobbkezes, így jobb kézzel használja a fegyverét. Ezért ha bal oldalon megy, a szembejövő nem túl kedves idegent azonnal karddal tudja köszönteni.
Mikor aztán Európában a '30-as évektől kezdődően beindult a jobboldali közlekedés divatja, az Egyesült Királyság nem csatlakozott hozzá. Ilyen egyszerű.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2011. nov. 15. 08:47
3/5 anonim válasza:
Régen nálunk is bal oldali közlekedés volt.
4/5 mustafa33 válasza:
Régen mindenhol baloldali volt. A lóra ugyanis nem az út közepe felől száltak fel, és az a ló bal oldaláról történik. A kard is az ember bal oldalán lógot és az akadályozott volna a fordított felszálásnál.Szekérre, kocsira szintén a járdáról a kocsi baloldaláról száltak, megint csak a fegyverviselés miat és nem az út közepéről. Ezért. Én inkább azt nem tudom , miért tértek át Európában a jobb oldalra.
5/5 Norb66 válasza:
Az oka, hogy a jobb oldali szemünkkel jobban látunk. Legalábbis én így tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!