Járdán közlekedés biciklivel?
Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
Magát a KRESZ-t pedig itt találod:
köszi szépen a válaszokat! közben én is megtaláltam, de eddig nem töltött be az oldal mert épp haldoklik a netem (mobilnet sajna...)
köszi :)
"ehhez képest a biciklis pofátlanul csenget, járdán,"
Sajnos nekem meg az a tapasztalatom, hogy pofátlanul nem csenget, hanem nagy sebességgel csendben elmegy mellettem, akár még késő este kivilágítatlanul is, egyszer a tóparton majdnem így jött belém egy "állat" De napközben sem csengetnek, hanem majdnem fellöknek, néha pár centin múlik. Egyszer Anyumat is majdnem fellökték :( Meg egyszer a kutyusomat is, annyi nem volt a hül.ye köcsögben, hogy megálljon, vagy lassítson.
Ha én kerékpárral vagyok és látom, hogy előttem mennek többen, akkor szólok, hogy VIGYÁZAAAT JÖVÖŐŐŐŐK :D ha nincs kedvem szólni, akkor csengetek:)
"2. neked kéne egy kis KRESZ frissítés nem az 1.-nek!!!"
Na ez a durva:D Mikor belinkelik a Kreszt, le van írva hogy tulajdonképpen közlekedhet járdán (az más kérdés hogy a kerékpáros nem tartja be a szabályokat), és megmagyarázza hogy az nem úgy van:D Na pont az ilyenek miatt van a rengeteg baleset, mint az utolsó válaszoló...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!