Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Hogy nézne ki Magyarország,...

Hogy nézne ki Magyarország, ha MÉG MINDIG Szocializmusa lenne?

Figyelt kérdés

Én még nem éltem abban a korban, csak a rendszerváltás után.

El lehet azt képzelni, milyen lenne az élet, milyenek a dolgok?

2011. szept. 1. 08:51
1 2
 11/18 anonim válasza:
Nem lenne eme webhely, mert emberek melyeket csevegnek nem felelne meg egyes elveknek. Nehezebben mehetne gyermeked egyetemre, mert nem kellenek eszek, ellenben kellenek kezek.
2011. szept. 1. 10:21
 12/18 anonim ***** válasza:
68%

Két dolgot elfelejt mindenki:

1. Most is nagyjából az van, mint akkor, csak kicsit módosult. Más lett a rendszer neve és kicsit másként néz ki. Ugyanúgy szolgák az emberek és nem beszélhetnek arról, amiről akarnak (pl.: idegenuralom, idegen gyarmatosítás, cigány-zsidó kérdés stb.), és nem is védhetik meg magukat. Mellesleg az a rendszer teljesen kiirtotta az emberekből a hazaszeretet. Ez a 20 év libsi rendszer pedig megerősítette az emberekben a hazájuk iránt érzett közömbösségüket, egyes esetekben pedig a gyűlöletüket.

2. Abban a rendszerben azért nem volt munkanélküliség, mert egy rakás hitelt felvettek az országra (emiatt szív részben a mostani nemzedék), hogy azt a látszatot keltsék az emberekben, hogy az milyen jó rendszer. Teljesen felesleges munkák voltak, amiknek jóformán semmi hasznuk volt. Például: egy takarító munkára felvettek 8 embert, mikor oda 2 is bőven elég lett volna. Egy gondnoki munkára is felvettek egy rakás embert, mikor egy is elég lett volna. És így tovább. Tehát ezáltal az maradt meg az egyszerű, butus emberekben (pl.: szegény nagyanyám, talán egész életében nem volt önálló gondolata), hogy az a rendszer milyen jó volt.

2011. szept. 1. 10:32
 13/18 anonim válasza:
Szocializmus. Egy utópia volt, beledöglött pár millió ember és mintha misem történt volna megszűnt. Nem hagyott mást maga után mint erkölcsi, morális káoszt. Hogy mi lenne Mo.-on ha még létezne? A franc se tudja. De az biztos hogy erősen hajaznánk Észak Koreára. Gazdaságilag egy csőd tömeg volt. Az állam mindent dotált. A nyereséges vállalatok tartották el a ráfizetéseket. Az állam egyik zsebéből a másikba tömködte a pénzt. Ott voltak a TSz-k a legtöbbje veszteséges volt de a dolgozóknak minden hónapban volt fizetés. Ez persze nem ment volna a nyugati kölcsönök nélkül. Ennek első atyja Fekete János volt. Szóval már itt elkezdődött az eladósodottságunk. Munkanélküliség nem volt. Már mint az utcán. De cégen belül annál inkább. Ez azt jelentette hogy több ember volt foglalkoztatva sok helyen, mint azt a munkamennyisége megkövetelte. Morális és erkölcsi szinthez tán elég annyi hogy a cégtől(értsd államtól) lopni nem volt bűn. Ha pl. a festék gyárba dolgoztál és kellett egy liter festék kihoztad lelkiismeret furdalás nélkül. A korrupció? Nos hát igen, az tökélyre lett fejlesztve. Megtörtént eset hogy Csepel kerékpárt szerettem volna venni az eladó széttárta a kezét sajnos nincs hiány cikk. Erre elővettem egy ötvenest, mondom nézzen már kőrül mester hátha van. Csodák csodájára lett még szint is választhattam. De tejelni kellet minden hol. A telefonra 25 évet vártál. Ott volt a COCOM-lista úgy hogy nem valószínű, hogy túl sok hightech kütyüd lenne. Persze lehet nosztalgiával gondolni rá hogy milyen jó volt. Így utólag. Persze akkor is volt a "bezzeg nyugaton". Nem volt az a ócska szar szemét amit ne lehetett volna eladni csak azért mert Bécsből van. Igaz hiánygazdaság volt. Mindig az nem volt ami kellett volna. Tervgazdaság nagy áldás volt. Mondjuk kitalálta a tervhivatal hogy egymillió ötös csavar kell akkor ez így is lett. Hogy menet közben kiderült hogy egy lófaszt kell ötös csavar tízes kellene akkor sajna nincs tízes csak ötös van osz old meg. De a legszebb az hogy legyártották a senkinek nem kellő ötös csavarokat, sőt határidő előtt készen lettek, ekkor jöhetett a prémium(mármint a vezetőknek, a dolgozok annyi csavart vittek haza hogy csak na nekik ez volt a prémium), kitüntetés, úttörők virágcsokorral. Na szóval hiányzik a faxomnak. DE! Szerintem ha marad volna hétfőként a tv szünnap tán többet beszélgetnének egymással a családtagok több gyerek születne:). Nem menne biztosan ez a sok szemét undormány mint most. Ja és majd elfelejtem lenne tizennyolc hónap sorkatonai szolgálat, fóka, surranó, fogda, stoki, centi, kopasz, gumi, öreg stb. Talán egykét inkubátor szökevény, nyomorult véglény életében először kipucolná a cipőjét összehajtogatná a ruháját és rájönne hogy egy vannak szabályok melyet ha nem tartasz be véged mint a botnak.
2011. szept. 1. 10:58
 14/18 anonim ***** válasza:
10:32-nél a pont! Csak annyit tennék hozzá, ha a szocializmus fenntartható lett volna, nem omlott volna össze. Persze, mindenkinek jó élete volt, meg munkája, csak sajnos úgy, hogy az állam eladósodott. A meg, hogy a politikusok azóta csak rontottak a helyzeten, már más lapra tartozik.
2011. szept. 1. 11:25
 15/18 anonim ***** válasza:

ma 09:38 és 10:32

Minden szóval egyetértek.

egyébként Magyarországon nem is volt rendszerváltás..

2011. szept. 1. 13:36
 16/18 anonim ***** válasza:
Nem bizony, de kétharmados többség nem is akar rendszerváltást...
2011. szept. 1. 14:32
 17/18 anonim ***** válasza:

ismét én vagyok, aki ezeket a felsorolásokat írta, és válaszolok az egyik válaszadónak:

"-úttörők és úttörőtáborok (sajnos én nem voltam)"

Vannak kezdeményezések erre is. Már nem úttörőnek hívják őket, de táborok illetve napközik lassan lassan hasonló elvet kezdenek képviselni, mert kezdünk rájönni, hogy neveletlenek, tehetetlenek a gyerekek.

ebben teljesen egyetértek veled, mert én is ezt látom, hogy a gyerekek nincsenek megnevelve, nem tisztelik az idősebbeket, a tanárokat, sőt, meg is ütik őket.

2011. szept. 1. 17:16
 18/18 anonim ***** válasza:

Itt azért nagy hiányosság van egyes fejekben.

Az államadósság kérdése (a Jobbik honlapja szerint, tehát nagyon sok csúsztatás szerintem nincs benne) :

Az MSZMP 9 év alatt, 1990-ig az államadósságot 0-ról 22 Mrd $-ra növelte.

Azóta a kormányok 20 év alatt, 2010-ig 135 Mrd $-ra. A Horn-kormány csökkentette, az összes többi kormány növelt rajta, beleértve az első Orbán-kormányt is.

Az észak-koreai és kubai rendszer nem az 1980 körüli (meg főleg nem azutáni) magyar rendszer megfelelője, aki élt és gondolkodott már akkor, az senki nem tagadja, csak gyerekeket lehet ezzel beszopatni. Ezen országok rendszerei nálunk a Rákosi-korszak, vagy legfeljebb a '60-as évek megfelelői.

Életkörülmények:

A '80-as években itt egy 1000 fős cég vezérigazgatója hivatalosan 2-3-szor annyit vitt haza, mint egy átlagos dolgozó. De egy jó szakmunkás a mindenféle pótlékokkal megkereshette a vezérigazgató bérét! Erre konkrét példákat tudok a környezetemből. (Az esetleg előfordult, hogy a bérszámfejtő félt a főnöktől, és a fele bért csak 2 hét múlva fizette ki.)

És a vezérigazgató nem egy ház árát lopta el havonta, mint most. Az újságcikkek bűnügyi rovataiban olyan szörnyű esetekről tudósítottak, hogy Kovács János (nem K. J., mint mostanában, hanem teljes névvel!), a (megnevezett) vállalat vezérigazgatója, 20 mázsa cementet és egy teherautó sódert vitetett haza a gyárból, és azt beépítette a 30 négyzetméteres nyaralójába.

2011. szept. 4. 17:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!