Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A mostani fiatal generáció...

A mostani fiatal generáció felnőttként "katasztrofális" lesz?

Figyelt kérdés

A kérdésem elsősorban 25-30 év felettieknek szól, hogy ők miként látják a helyzetet. Gondolom nem kell nagyon magyarázni, mindenki látja, hogy mik mennek manapság, gondolok itt az egész mai korstílusra. És itt most nem a divatirányzatokról és a fiatalok stílusáról beszélek, mindig voltak őrült divatok, amit a birkajellemű emberek követtek, hanem arról, hogy ma egy fiatalnak nincs példaképe akire felnézhetne (diplomás munkanélküliek az ország kilátástalan helyzete miatt és agyonhajszolt szülők, akiknek nincs idejük gondoskodni a gyerekükről), nincs összetartó ereje (én ezt látom a legnagyobb bajnak egyébként. Nem éltem abban a korszakban, de az alapján, amit mindenkitől hallottam, az úttörőtábor a politikától függetlenül remek "csapatépítő"-összetartó foglalkozás volt.), nincs tanári tekintély, a gyerekekben nem alapozódik meg az érdeklődés a világ iránt, ergo nincs tanulás, és nincs értékrend (gondolom ezt sem kell magyarázni.). Plusz a mai gondolkodásmódok: "ki kell élnie magát" az embernek 25 éves koráig (minden drogot és őrültséget ki kell próbálni), gyerek nem kell, maradjunk "egyedülállóak" (elvből nem írom le azt a szégyenletesen átvett "sz"-betűs szót), a lányok "idősebb, gazdag pasi"-felfogása (apakomplexus?).

Mi lesz így ebből a generációból? A végén mindenütt hülyék lesznek? Ki fogja eltartani az országot?

2011. jan. 20. 19:55
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Úgy, hogy ismerem ezt a dumát, régről. Horatius szerint pl.: "aetas parentum, pejor avis, tulit nos nequiores, mox daturos progeniem vitiosorem",

Ha azt akarod, hogy értsem az érveidet, írd le őket magyarul. Ha csak a latintudásodat meg a klasszikus műveltségedet akarod megcsillantani, annak ennél a kérdésnél semmi értelme.

"vagy ismert a középkori kínai tanár siráma a kora diákjainak lustaságáról és a butaságáról stb. Mióta van írásos civilizáció, azóta dokumentált, hogy minden generáció azt hiszi, hogy "a mai fiatalok" borzalmasak és az emberiség a hanyatlás felé halad, mert ha "ezek" felnőnek, az katasztrófa lesz. Közben persze nem történik semmi ilyesmi. Az öregek nem értik a fiatalokat, a fiatalok nem értik az öregeket. Ettől még nem lesz "rosszabb" a fiatal generáció. Nekem sem tetszenek, de nem nézem le őket. Valamiben biztosan jobbak nálunk.

"

Megértem, hogy mit mondasz, de ha egy gyereket nem nevelünk, csak hagyunk nőni, mint a dudva, miközben megkap mindent és semmi közösségi szervezőelemmel nem találkozik a közös hányáson és szíváson kívül, az valószínűleg, függetlenül attól, hogy mit mondanak az öregek, nem vezet jó eredményre.

Én ebbe a korosztályba tartozom, mégis elég rossznak látom a helyzetet. Szerintem nem vagyunk egyedül. Szerintem nem velünk van a baj.

Aki azt írta, hogy másnak nincs köze hozzá, hogy hogyan alakítja az életét, annak is igaza van, de az a baj, hogy nagyon is van közünk egymáshoz, mert egy nemzet, egy ország, egy emberiség vagyuk.

2011. jan. 24. 15:07
 22/29 anonim ***** válasza:

15:07

"Megértem, hogy mit mondasz"

Frászt értettél meg :)))

De majd ha nagy leszel, megérted, amit mondtam. Vagy akkor sem.

2011. jan. 25. 01:51
 23/29 anonim ***** válasza:

07:22

Hát igyen, ez úgy van, hogy a kérdező rémülettel nézi, hogy a mai fiatalok "kiélik magukat", meg buliznak és drogoznak. Azt meg, hogy 100 éve a falusi fiatalok ugyanezt csinálták (csak a bulizás helyére a bicskázás, a drog helyére a pálinka helyettesítendő), nem tudja, mert nyilván nem olvasott még erről.

2011. jan. 25. 01:54
 24/29 anonim ***** válasza:
28%

"Megértem, hogy mit mondasz, de ha egy gyereket nem nevelünk, csak hagyunk nőni, mint a dudva, miközben megkap mindent és semmi közösségi szervezőelemmel nem találkozik a közös hányáson és szíváson kívül, az valószínűleg, függetlenül attól, hogy mit mondanak az öregek, nem vezet jó eredményre."

En 25 alatti vagyok eppen csak, de azt latom, hogy rengeteg fiatalt mindenfele maganorakra hurcolnak (ilyenre 10-15 eve nem sok lehetoseg volt kiveve, ha tehetosebb csaladbol valo voltal) es azt hangoztatjak, hogy tanulj, tanulj, de igazabol ez politika. Arrol szol az egesz, hogy tanulj minel tovabb, hogy addig se dolgozz. Aztan 3 diplomaval is egy minimalberes munkat osztanak rad. Nem azt mondom, hogy nem kell tanulni, de ez tulzas, hogy a mai fiatalok semmit sem csinalnak, mert sokan nagyon is hajtanak, nem pedig a hanyasban fetrengnek. Van ilyen is, olyan is, mint regen. A mai fiatalok tovabb tanulnak, aztan sokan igy sem tudnak ervenyesulni. Szoval mit kellene meg csinalniuk? Es attol, hogy te ezt meg akarod valtoztatni, meg nem fog semmi valtozni, mert minden az egyenen mulik. Tudod, nehez igazan latni, hogy kinek milyen az elete. Pl. volt itt mar szo a gyerekvallalasrol, de en azt is cafolnam, hogy fiatal lany azert van idosebb ferfivel, mert a penze kell. Az en ferjem is idosebb es egyszeruen igy erzem jol magam. Regen ilyen azert nem volt sok, mert mindenki meghazasodott 16-20 eves korban, ma meg van, aki 35 evesen is egyedulallo. Ha nem vagy valaki helyeben, honnan tudod, hogy mit miert tesz es honnan tudod, hogy az nem jo ugy neki, nem boldog? Mindenkinek mas az ertekrendje. Ha van gyereke, ha nincs, ha idosebb a ferje, ha nem.

2011. jan. 25. 02:51
 25/29 anonim ***** válasza:

02:51

"Arrol szol az egesz, hogy tanulj minel tovabb, hogy addig se dolgozz."

Ennek nagyon egyszerű az oka: kevés a munkahely és sok a fiatal. Viszont 2015 után elkezdenek nyugdíjba menni a Ratkó-gyerekek, és akkor hirtelen sok lesz a munkahely és kevés a fiatal.

Ha nem lenne "túlképzés", pontosabban: ha most is csak annyian járnának egyetemre, mint a 90-es évek elején, akkor a fiatalok érettségi után a munkanélküliséggel szembesülnének, amire az egyetlen lehetséges válasz a kivándorlás lenne. A fiatalok elmennének, és 2015-ben az ország meg lenne lőve, mert a fiatalok kivándoroltak (amikor még nem volt munka) és most már hiányoznak (lenne munka, de a külföldön elhelyezkedett fiatalok már nem hívhatók vissza). Meg lehet nézni, mi történt Bulgáriával és Lettországgal: gyakorlatilag egy egész generációt elvesztettek a kivándorlás miatt, teljesen jövő nélküli országok. Ezt akarták a magyar kormányok - az összes, bal- és jobboldali egyaránt - elkerülni 1990-től máig, és sikerült nekik (Magyarországról nincs tömeges kivándorlás, ami van, azt ellensúlyozza a bevándorlás). Ami most "túlképzés"-nek tűnik a laikusok szerint, az 5-10 év múlva bölcs döntésnek fog számítani.

Csak ez az, amit a kulisszák mögé nem látó, előre nem gondolkodó, a gazdasági/társadalmi folyamatokat át nem látó emberek nem értenek. Hanem megragadnak azon a szinten, hogy az összes politikus hülye, és túlképzés van, meg a fiatalok melegednek csak az egyetemen, hogy ne kelljen dolgozniuk. Valójában a magyar politikai elit, minden hibájával együtt, sokkal bölcsebb, sőt: előrébb gondolkodik és a legfontosabb kérdésekben összetartóbb, mint pl. a balkáni vagy a balti államok elitje. Csak a laikus közönség, aki csak a cirkuszt látja, nem lát a színfalak mögé.

2011. jan. 25. 03:45
 26/29 anonim ***** válasza:
57%
Nem azzal van a baj, hogy az jar egyetemre, aki akar (es megteheti), hanem az, hogy kepeznek muvelodesszervezo-konyvtar szakost vagy ezret. Ez kinek tesz jot? A jovore nezve senkinek. Es becsapjak a fiatalokat, aztan mikor elvegzik az egyetemet, akkor jonnek ra, hogy semmit sem er a diplomajuk.
2011. jan. 25. 04:58
 27/29 anonim ***** válasza:
28%
Miért nézzük le mi, felnőttek a mai fiatalokat? Mi jobbak voltunk? Vagyunk? Ha mi jobb társadalomban nőttünk fel, és értékesebb felnőttek vagyunk, akkor miért tart a világ ott, ahol? A szüleink próbálták így, mi próbáljuk úgy, ők majd megpróbálják amúgy. Most sem jó a társadalom, úgy ahogy mi csináljuk. Ők máshogy próbálják, talán az ő társadalmuknak sikerül. Talán sikerül valami jobbat alkotniuk, és ha nem, majd az ő gyerekeik is kitalálnak valami mást.
2011. febr. 15. 21:59
 28/29 anonim ***** válasza:
01-20 20:05 válaszra reagálva, a női szótárban a "komoly" az bizony a gazdagnak a szinonimája...
2011. aug. 8. 10:26
 29/29 anonim ***** válasza:

Unalmas már ez "a mai fiatalok" duma, főleg úgy, hogy sokszor huszonévesek panaszkodnak a "fiatalokra".

Felnőttként nem lesznek rosszabbak, mint a mostani felnőttek. Semmi nem utal erre. De nem szabad általánosítani, alapból hülyeség arról beszélni, hogy milyen egy generáció. Mert minden embert egyénileg kell megítélni.

2012. febr. 18. 15:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!