Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A mostani fiatal generáció...

A mostani fiatal generáció felnőttként "katasztrofális" lesz?

Figyelt kérdés

A kérdésem elsősorban 25-30 év felettieknek szól, hogy ők miként látják a helyzetet. Gondolom nem kell nagyon magyarázni, mindenki látja, hogy mik mennek manapság, gondolok itt az egész mai korstílusra. És itt most nem a divatirányzatokról és a fiatalok stílusáról beszélek, mindig voltak őrült divatok, amit a birkajellemű emberek követtek, hanem arról, hogy ma egy fiatalnak nincs példaképe akire felnézhetne (diplomás munkanélküliek az ország kilátástalan helyzete miatt és agyonhajszolt szülők, akiknek nincs idejük gondoskodni a gyerekükről), nincs összetartó ereje (én ezt látom a legnagyobb bajnak egyébként. Nem éltem abban a korszakban, de az alapján, amit mindenkitől hallottam, az úttörőtábor a politikától függetlenül remek "csapatépítő"-összetartó foglalkozás volt.), nincs tanári tekintély, a gyerekekben nem alapozódik meg az érdeklődés a világ iránt, ergo nincs tanulás, és nincs értékrend (gondolom ezt sem kell magyarázni.). Plusz a mai gondolkodásmódok: "ki kell élnie magát" az embernek 25 éves koráig (minden drogot és őrültséget ki kell próbálni), gyerek nem kell, maradjunk "egyedülállóak" (elvből nem írom le azt a szégyenletesen átvett "sz"-betűs szót), a lányok "idősebb, gazdag pasi"-felfogása (apakomplexus?).

Mi lesz így ebből a generációból? A végén mindenütt hülyék lesznek? Ki fogja eltartani az országot?

2011. jan. 20. 19:55
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
76%

engem is iszonyat módon aggaszt, hogy a leendő gyermekem ilyen "felnőttekkel" lesz körülvéve.

23 éves vagyok, és lelkifurdalás nélkül mondhatom, hogy bezzeg az én időmben, pedig csak pár évvel vagyok idősebb ezeknél a fiataloknál.

ez az elkorcsosulás sok dologból tevődik össze, úgy látom.

1. az iskola, ahol tulképp felnő, amit lát a kortársaitól

2. a tv, amiben megnézi a valóvilágot meg a mónika sót, és ezt látja követendő példának.

3. a család, ahol a szülők úgy gondolják, hogy nincs idejük a gyerekre.

érdekes, a nagyszüleim is iszonyat sokat dolgoztak, talán többet is, mint a mai irodista szülők, de mégsem lett anyukámból lezüllött senki, nem iszik, nem dohányzik, rengeteget törődött velem.

sajnos ebből az egészből nem lehet kivonni a politikát, mert pont az oktatás-és kultúrpolitika juttatta ide az országot.

ha teszem azt normális példát látnának a tv-ben a fiatalok, és lenne a tanárnak némi joga és tekintélye a tanításhoz, fegyelmezéshez, akkor most nem itt tartanánk.

egyes embereknek sajnos érdekük butítani a népet, hogy aztán később könnyebb legyen őket irányítani.

2011. jan. 20. 22:23
 12/29 anonim ***** válasza:
75%
A hippikorszak gyermekeiből katasztrofális felnőtt-társadalom lett?
2011. jan. 21. 12:51
 13/29 A kérdező kommentje:

A hippikorszakról sokat nem tudok, de azt hiszem, hogy inkább összetartotta, mint szétzüllesztette a gyerekeket. Közös cél, mégha mondjuk közös ellenség is, mindig egyesít. Ezért jó, ha lehet egy rossz dolog ellen lázadni.

Szerintem egyébként ők ennél jóval ártatlanabb dolgokat csináltak. Az oké, hogy valamikor "kitombolja magát" az ember, de ami ma megy, az már több ennél. Az egész személyiségük, értékrendük nagyon durván rosszá válik.

2011. jan. 21. 20:30
 14/29 anonim ***** válasza:
63%
Igen, az akárkivel szabad szex és már-már "divatos" drogozás tényleg sokkalta kevésbé ártalmas, mint a fészbuk..
2011. jan. 21. 20:34
 15/29 A kérdező kommentje:

Kérlek nézd el nekem, hogy a koromból adódóan nem tudok erről sokat!

A drogról soha nem értettem, miért jó. Komolyan. Anélkül is érezheti magát jól az ember, és aki kicsit is értelmes, látja, hogy lassú tönkretétele az életnek. Sosem éreztem indíttatást, hogy kipróbáljam.

A szexről meg annyit, hogy... hát nézd, ez várható volt, mivel feltalálták a fogamzásgátlást. Amúgy mi benne a rossz? Ezt is ki kell élni, ezért van. Szerintem sokkal betegebb az egyház régi konzervatív felfogása. Embertelen.

2011. jan. 21. 21:53
 16/29 anonim ***** válasza:
44%

Mivel az írásodban említett korosztályba tartozom, ezért leírom én is a véleményemet. Kezdeném a tanárokkal. Manapság rengeteg paraszt, bolond és szadista tanár van, akikre egyszerűen a tinik nem tudnak felnézni. Személyes tapasztalataim is vannak, és én úgy gondolom, hogy aki velem megengedi az ilyesfajta viselkedésmódot, az tőlem ne várjon semmilyen pozitív irányú megítélést. Alapból nem értem, hogy az ilyenek miért tanítanak? Miért tanít egy olyan, akinek nincs gyereke vagy csak szimplán utálja őket?

Igen, manapság ez a carpe diem szemléletmód széleskörűen elterjedt. Nem tagadom, én is eljárok bulizni, és ezt a kommentet is enyhe másnapossággal küzdve írom. De én úgy gondolom, hogy egy szülőnek sem lenne szabad rinyálnia, hogy mi lesz a gyermekéből, amíg hagyja, hogy a bulikban matt részegre igya magát vagy drogozzon. Én, mint korbeli, úgy látom, hogy sok értelmes gyerek van manapság, akikből okos ember lesz és követendő példa lesz a gyerekének.

Szinglik. Te nem írtad le, de én azért csak megteszem :) (remélem, hogy harag nem lesz belőle). De miért is vannak ilyenek? Habár nem látok bele a szövevényes gazdasági folyamatokba, de mintha romlana ma az átlag életszínvonal, és ki szeretné a gyermekét nyomorban és nélkülözésben felnevelni? Másrészt az elkötelezettség hiányzik ma sok emberből, nem akarják a saját mozgásterüket korlátozni. Ugye gyerek mellett nem könnyű megoldani a bulizást és egyéb otthonról való távolléteket.

Szerintem az elbutulástól nem kell tartanod. Ma is rengeteg példát láthatsz olyan emberekről, akik csak a kinézetük miatt nem nevezhetőek moszatoknak. Nagyon sok embert hívtak a Mónika-showba és a Joshi Bharatba, ezek mind szemléltetik az előbb elmondottakat.

2011. jan. 23. 16:01
 17/29 anonim ***** válasza:
19%
En ertem kerdezo, hogy vannak tarsadalmi problemak, de egy felnott koru embernek nem mondhatja meg senki, hogy ezt vagy azt csinald. Es oszinten - annak ellenere, hogy en is konzervativ ember vagyok - nem erdekel, hogy mas hogy el, mert nem szolhatok bele; nincs ehhez senkinek joga. Amig az en es a csaladom eletet nem befolyasolja mas ember, addig nem fogok belekotni az eltero ertekrendjebe. Nekem van gyerekem, de azt gondolom, hogy aki nem szivbol akar szulo lenni, csak kenyszerbol, hogy kevesebb adot kelljen fizetnie vagy segelyket kaphasson, az inkabb ne szuljon, mert azoknak a gyerekeknek megy tonkre az elete. Epp azert kezdodott el ez az eletstilus, mert sok szulo mar igy sem foglalkozott a gyerekeivel - a drogokba, italba menekultek az ilyen gyerekek. Termeljen ki a tarsadalom tobb ilyet? Az szuljon, aki akar meg akinek van mire anyagilag. Azert nagyon alavag egy nonek, mikor otthon marad evekig. En tudom, mert most probalok munkat keresni kisgyerek mellett. Diplomaim vannak, nyelvtudasom, kulon papirjaim, es mit ajanlanak? Olyan munkat, amibol az ovodara menne az egesz, semmi masra. Azert nem veletlen, hogy manapsag sok ember nem vallal gyereket vagy csak kesobb...hova, mire? Pedig en egy gazdag orszagban elek, megis itt is kijon ez a problema, nem hogy Magyarorszagon.
2011. jan. 23. 22:45
 18/29 anonim ***** válasza:

"A mostani fiatal generáció felnőttként "katasztrofális" lesz?"

Nem.

"A kérdésem elsősorban 25-30 év felettieknek szól, hogy ők miként látják a helyzetet."

Úgy, hogy ismerem ezt a dumát, régről. Horatius szerint pl.: "aetas parentum, pejor avis, tulit nos nequiores, mox daturos progeniem vitiosorem", vagy ismert a középkori kínai tanár siráma a kora diákjainak lustaságáról és a butaságáról stb. Mióta van írásos civilizáció, azóta dokumentált, hogy minden generáció azt hiszi, hogy "a mai fiatalok" borzalmasak és az emberiség a hanyatlás felé halad, mert ha "ezek" felnőnek, az katasztrófa lesz. Közben persze nem történik semmi ilyesmi. Az öregek nem értik a fiatalokat, a fiatalok nem értik az öregeket. Ettől még nem lesz "rosszabb" a fiatal generáció. Nekem sem tetszenek, de nem nézem le őket. Valamiben biztosan jobbak nálunk.

2011. jan. 24. 02:02
 19/29 anonim ***** válasza:
73%

Szia!

Gyakorló szülőként én is hasonlóképpen látom a dolgokat. A kulcs szerintem az idő, amit együtt családban töltünk, és az, hogy ez mennyire minőségi idő. A TV előtt töltött idő egyáltalán nem az. Minőségi idő, amikor a szülők a gyermekre figyelve át tudják adni a valódi értékeket. Ez hiányzik ma. Ha érdekel a téma részletesebben hallgasd meg Holló Péter előadását, amit tegnapelőtt tartott a gödöllői Bibliaházban: [link] az előadások menüpontban.

Üdv. Péter

2011. jan. 24. 07:13
 20/29 anonim ***** válasza:
42%
02:02-nek szerintem igaza van, hogy a generacios kulonbsegek miatt is egy idosebbnek a fiatalabb eletstilusa nem tetszik meg sokan elfelejtik, hogy fiatalon milyenek voltak. Mar nagyszuleink idejeben is az ment, hogy "Ezek a mai fiatalok!" Ez nem mostani problema...elsosorban generaciok eltero felfogasanak tudhato be.
2011. jan. 24. 07:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!